Medimagazin logo

Bu da oldu! TSM’den Üniversite Hastanesine geçici görevlendirme!

Bu da oldu! TSM’den Üniversite Hastanesine geçici görevlendirme!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TSM’de görev yapan sağlık çalışanları hastane acillerine, yazlık nöbet birimlerine, izinli olan aile hekimleri yerine, askerlik şubeleri ve kıta hekimliği gibi bir diz yere geçici görevlendirilmeleri yapılırdı. Geçici göreve gitmedikleri bir Üniversite hastanesi kalmıştı, sonunda bu da oldu!

 

Bilindiği gibi 9 Eylül Üniversite hastanesinden çalışma şartlarını ağır bulan, daha az maaş aldıklarını gerekçe gösteren ve sözleşmeli çalışan çok sayıda hemşire istifa etmişti. İstifa eden hemşireler KPSS'den yeterli puan alarak Kamu hastanelerine ve diğer kurumlara geçmişlerdi. Bu nedenden dolayı özellikle Dokuz Eylül Üniversite Hastanesinde özellikleÇocuk, Yoğun bakım, Acil servis ve diğer birçok birimde hemşire eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştı.

 

İlk önce İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Ali Tombaş imzası ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev yapan ve 25 meslek yılını dolduran 7 Ebe 3 Hemşire DokuzEylül Üniversitesi Hastanesine geçici görevlendirmeleri yapıldı.

 

Böylece Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Çocuk, Yoğun bakım, Acil servis gibi özellikli birimlerin hemşire eksikliği hastanede görev yapmayan Toplum Sağlığı Merkezinde çalışan 25 meslek yılını doldurmuş ebelerin geçici görevlendirilmesi ile giderilmeye çalışıldı. Ancak konunun kamuoyuna yansıması ve çalışanların neler oluyor tepkisi üzerine zorunlu geçici görevlendirme yerine‘’İlimiz Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde ihtiyaca binaen görevlendirilmek üzere gönüllü ebe, hemşireler Toplum Saplığı Merkezine bilgi vermeleri’’istenerek gönüllü ! hale getirilmeye çalışıldı.

 

Toplum Sağlığı Merkezlerinin görev, yetki, çalıma usul ve esaslarında üniversitelerle işbirliğinde Halk Sağlığı ve Sağlıkla ilgili araştırma, proje çalışmaları, personel eğitimi, mezuniyet öncesi öğrencilerin Toplum Sağlığı Merkezine katılımına destek verilmektedir. Yani Toplum Sağlığı Merkezlerinin çalışma usul ve esaslarında üniversitelerin özellikli birimlerinin hemşire eksikliğinin giderilmesi yoktur.

 

Sağlık otoritesinin yapması gereken üniversite hastanelerinde görev yapan hemşirelerin çalışma koşulları üzerine düşünmeleri ve neden istifa edildiğini araştırmalarıdır. Üniversite hastanelerindeki hemşire eksikliği hastanede görev yapmayan Toplum Sağlığı Merkezinde çalışan ebe ve hemşirelerin geçici görevlendirilmeleri ile çözülemez.

 

Menderes Nöbet Birimi dağıtıldı yerine vardiya sistemi ile esnek çalışma getirildi.

 

Yine bir süre önce Menderes Toplum Sağlığı bünyesinde hizmet veren Menderes Merkez Nöbet Ekibi Birimi herhangi bir gerekçe gösterilmeden Ali Tombaş imzası ile dağıtılmış burada görev yapan hekimler başka birime görevlendirilmişti. TSM’ye bağlı nöbet birimi hangi ihtiyaçtan kaynaklandığı belli olmayan bir kararla esnek ve vardiya çalışma sistemine geçilmiştir. Menderesteki vardiya çalışma sistemine İzmir’in tüm ilçelerindeki (Uzak ilçeler dahil)TSM’lerde görev yapan ve 25 meslek yılını dolduran hekimlerin geçici görevlendirilmeleri yapılırken bir vardiya nöbet listesi en az 15 defa değiştirilerek bu konuda ne kadar başarılı! Olduklarını göstermişlerdir.

 

İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Ali Tombaş imzası ile 25 meslek yılını doldurmuş hekim, ebe ve hemşirelere dayatılan geçici görev uygulamaları sağlık çalışanlarını emekliliğe zorlanmak anlamına gelmektedir.

 

Geçici görevlendirmeler yaşanan sorunları çözmez

 

Geçici görevlendirmeler iş stresini artırmakta, iş doyumunu yitirilmesine neden olmakta ve tükenme noktasındaki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iş hayatlarını daha da çekilmez hale getirerek yılgınlık ve mutsuzluk yaratmaktadır

 

Hekimleri ve sağlık çalışanlarını rencide ederek, emrivakiiyle hürmetsiz davranarak ve mutsuz ederek, sağlık hizmetlerini sağlıklı bir biçimde yürütmek mümkün değildir!

 

Dr Ergün DEMİR

İzmir Tabip Odası Hekim Meclis Üyesi

bu
da
oldu!
tsm’den
üniversite
hastanesine
geçici
görevlendirme!
Yorum (2)
Ahmet
Gerçekten,garibim TSM hekimlerini piyon gibi kullanıyorlar. Hastane acillerine, yazlık nöbet birimlerine, izinli olan aile hekimleri yerine, askerlik şubeleri ve kıta hekimliği, 112 ambulans, Verem Savaş dispanserleri ve şimdide üniversite hastaneleri mi? Ben de bir ara TSM hekimliği yaptığım için biliyorum ve anlıyorum. Ve bence her hekim şöyle 1-2 hafta TSM hekimliği yapmalı onların dertlerini anlamaları için. Kurum hekimlerinin durumu ise performans ücreti yönünden muzdaripler.Onları da burada hatırlatmakta fayda var. Pek çok TSM hekimi biliyorum, belkide TSM de geçirdiği gün sayısı 2 günü bulmuyor. Her yere geçici görev, geçici görev. Üstelik bu geçici görevlere giderken, TSM deki ücreti kesilip, gittiği yerde ki ücret veriliyor. Bu da genelde daha düşük ücret manasına geliyor. Adamcağız hem uzakta ki bir göreve gönderiliyor hem de bu yetmezmiş gibi ücreti kesiliyor. Bu nasıl bir yönetmelik kanundur? Çok acı. 70-80 hatta 90 km uzağa geçici görev olur mu? Oluyor maalesef. Bari TSM hekimlerinin TSM ücretini kesmeyin, geçici görevle gittiği yerin ücreti artı ücret olsun da bari görevin bir adı olsun. Ayrıca, tüm hekimlerin, istisnasız tüm hekimlerin, yıllık izine çıktıklarında veya hastalık izinlerinde ücret kesintilerine son verilmeli. Zaten kuş gibi maaşlar bir de binbir mazeretle ücretler kesilmesin Allah rızası için.
0
Cevapla
Bülent Erdener
Hep aynı yere geliyoruz.Yanlış atamalar yanlış ücretlendirmeler, yanlış yöneticiler.Aynı işi yapan iki hemşire neden farklı ücret alır anlamak mümkün değil.Bakanlık çok zayıf kalıyor ,kurum yöneticileride o çok değerli Proflarımzıda.kurumlar arası ücret kargaşası herkes daha çok ücret alacağı kuruma geçmek isityor haliyle.Aynı hastaned eçalışan hekimler arasınd abile ücrette 2 hatta 2,5 kat ücret farklılıkları mevcut.Yazık bu sistemi bu hale getiren prof lar ve siyasilere.Önceki Ali İhsan Dokuyucu buna en büyük darbeyi vurdu uçurumu iyice açtı.Allahtan görevden aldıalr ancak yerine gelen de değiştirmedi.Acildeki 1 aylık hekim 20 (5 yıllık uzman,gerisi pratisyenlik)yıllık hekimden fazla maaş alırsa gerisini siz düşünün artık
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir