Medimagazin logo

Bu doktor hastasının acısını hissedebiliyor: Ayna dokunuşu sinestezisi

Başkasının acısını kendi acısı gibi hissedebilen ayna dokunuşu sinestezisine sahip bir doktor, hastalarıyla arasında yaşadığı ilginç deneyimleri paylaşıyor.
Bu doktor hastasının acısını hissedebiliyor: Ayna dokunuşu sinestezisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ- CNN’den aktarılan habere göre, Amerikalı bir doktor olan Joel Salinas, nörolojik bir boyutu olan ayna dokunuşu sinestezisine (mirror touch synesthhesia) sahip. Massachusetts Genel Hastanesi’nde bir nöroloji doktoru olan Salinas, hastalarının deneyimlediği acıları birebir hissedebiliyor, onlar şikayetlerini açıklamadan sıkıntıları anlayabiliyor.

Salinas tıp fakültesindeyken ilk kez birinin öldüğünü gördüğünde neler hissettiğini şöyle anlatıyor: “Birisi ölmek üzere olan hastaya kompresyon yapıyordu...ve ben de göğsümde sanki bana yapılıyormuş gibi o baskıyı hissedebiliyordum. Ölmesinin ardından içimde oyuluyormuş gibi bir his oluştu ve sonrasında hemen banyoya koşup kustum.”.

“Doktor olma isteğim ayna dokunuşu sinestezisiyle şekillendi”

Salinas büyüdükçe diğerlerinden biraz farklı olduğunu hissetmeye başladığını dile getiriyor. “Çocukken bir çizgi film izlediğimi hatırlıyorum. Karaktere bir traktör çarptığında bana da çarpıyormuş gibi hissediyordum. Lisede bile birçok kavgaya şahit olmak zorunda kaldım ve bu yüzden oldukça zor zamanlar geçirdim.”.

Büyüdükçe insanların acılarını dindirmek için kendinde daha çok motivasyon hissettiğini söyleyen Salinas, doktor olma hayalinin insanlara yardım etme ve acılarını dindirmeyi arzu etmesiyle şekillendiğini söylüyor.

“Kendimi şanslı hissediyorum, aynı durumdaki başka insanlar kendilerini eve kapatıyorlar”

Salinas kendisini şanslı hissettiğini aktarıyor. "Kendini diğer insanlardan kaçınmak için bir yere kapatan ayna dokunuşu sinestezili bir kadın biliyorum ve diğer sinestezistler de sonradan bununla başedebilseler bile sinesteziyi ilk deneyimlediklerinde üstesinden gelmekte zorlanıyorlar ve kendilerini uzun dönem eve kapatıyorlar.” diyor.

İşte Salinas’ın yakın bir zamanda hastanede yaşadığı bir olay: “Konuşamayan serebral palsisi olan bir kadına yardım etmek üzere çağrılmıştım. Kadın hemşirelerle hırçınca mücadele ediyordu ve bana da sakinleştirici yapıp yapmamam gerektiğini sordular. O an bedenimde onun yaşadıklarını hissettim. Göğsüm hızlıca inip kalkmaya başladı ve omuz kaslarımın kasıldı. Klinik olarak bu bana göre nefes almada zorlanma anlamına geliyordu. Hemen akciğerlerinde bir kan pıhtılaşması olup olmadığına bakılmasını istedim. Hırçın davranmasının sebebi kızgın ya da deli olması değildi, gerçekte oksijen alabilmek için savaş veriyordu. Ayna dokunuşu sinestezisi olmadan bunu öyle kolaylıkla farkedebileceğimi sanmıyorum.".

Salinas tecrübelerini yeni çıkardığı "Ayna Dokunuşu: Acılarını Hissedebilen Bir Doktordan Notlar” adlı kitapta paylaşıyor. Hastaları tedavi etmede en önemli olanın empati kurmak olduğunu söyleyen Salinas, hastalarıyla birlikte acılarını deneyimlediğinde onların kendilerini daha az yalnız hissettiğini ve tıpta bunun çok şey ifade ettiğini söylüyor.

noroloji
ayna dokunusu sinestezisi
hastasının acısını hisseden doktor
Yorum (4)
bozeren
bence kendisinin tedaviye ihtiyacı var. psikiyatriye başvursun.
15
Cevapla
UT
sinestezi bir hastalık değildir, psikiyatri ile direk olarak ilgili değildir. beynin farklı çalışmasıdır. yerine göre avantaj olabilir. hastalar için iyi olur kendi hissettiği acıyı doktorda hissediyor. Fakat uzun süre çalışamaz çok yıpranır diye düşündüm.
6
Cevapla
turgayözcüler
sayın bozeren sinestezi hastalık değildir.hatta yetenektir.müzik yeteneği,matematik yeteneği gibi.
3
Cevapla
aydin sinal
Stephan King in romanindan film yapilmisti:Dead Zone filmdeki oyuncu"Christopher Walker" buna benzer hissi vardi,Bir yumurta ikizlerininde böyle bir his oldugunu okumustum;birinin aygrisini digeride hissedermis.Ama en fazla Sinestesist Teyfik Fikret: Sen zannedermisin benim hep elemlerim Heyhat ben nevaibi eyyam ile inlerim. Teyfik Fikret bütün insanligin acisini duymakta!. Almancada bir sözcük var"Scharlatan",bilmem nereden aklima geldi?
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir