Medimagazin logo

Diyabet de artıyor, çözümler de!

Kronik bir hastalık olan diyabet, tanısı konulduktan sonra hastaların yaşam tarzında değişiklikler yapmasını ve uyum süreci gerektiren bir hastalık. Özellikle Orta Doğu ve Asya ülkelerinde olmak üzere günden güne de artış gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Diyabet de artıyor, çözümler de!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Avustralya Royal Prience Alfred (RPA) Hastanesi Diyabet Merkezi Direktörü ve Dubbo Base Hastanesi hekimlerinden Endokrinolog Dr. Ted Wu, diyabeti ve diyabet tedavisindeki etkin çözümleri Medimagazin’e anlattı.

Ülkenizdeki diyabet yükü nedir?

Diyabet yükü, özellikle Orta Doğu ve Asya ülkelerinde olmak üzere pek çok ülkede artış gösteriyor.Buna rağmen Avustralya’daki tüm popülasyona bakıldığında diyabetin prevalansı yaklaşık yüzde 10’dur.Pre-diyabet ile birlikte ele alırsak da bu oran yüzde 25’ten fazla oluyor. Avustralya’da diyabet ile ilgili en büyük problem ise bütün dünyada olduğu gibi diyabet oranının hızla artması.

Diyabetin kontrolünde ülkeniz ve Türkiye arasındaki benzerlik ve farklılıklar nedir?

En büyük benzerliğin her iki ülkede de analog insülinlerin kullanılması olduğunu düşünüyorum.  Dünyada pek çok ülke,  oldukça fazla ekonomik kaynağa sahip olmasına rağmen Türkiye ve Avustralya’da olduğu gibi analog insülinlere ulaşamıyor.  O nedenle bu iki ülkenin de çok şanslı olduğunu düşünüyorum.  Çünkü analog insülinler insan insülininden çok daha etkin.  Bunun nedeni de sadece iyi bir glukoz kontrolü sağlaması değil, aynı zamanda daha düşük hipoglisemik olay yaşanma riskinin olabilmesi.  Aynı zamanda kullanım açısından hastalara büyük kolaylıklar sağlıyor.

Avustralya’da takip ettiğiniz kılavuzlar hangileri ve bu kılavuzlara göre Tip 2 diyabet tedavisinde hazır karışım insülinlerin yeri nedir?

Şu anki problem, dünya genelinde hem ulusal hem de uluslararası pek çok kılavuzun olması.Biz, Amerikan Diyabet Cemiyeti [American(ADA)] ve Avrupa Diyabet Çalışmaları Cemiyeti [European Association for the Study of Diabetes (EASD)]’nin kılavuzlarını takip ediyoruz.  Bunların dünya üzerindeki tek kılavuz olduğunu söyleyemeyiz. Kullandığımız yerel kılavuzlar da var. Bunların yanı sıra Avustralya Diyabet Derneğinden ve Pratisyen Hekim Derneği’nden adapte ettiğimiz kılavuzları da kullanıyoruz.  Her iki kılavuza göre;  insülin tedavisine başlanan hastalarda hazır karışım insülin kullanımı, bazal insülinler kadar iyi bir seçim. 

Yararlandığımız diğer bir kılavuz ise Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyinin kılavuzu. Bu kılavuz da insülin tedavisine başlanan hastalar için, bazal ve hazır karışım insülini eşit olarak ele alıyor.Ayrıca, Uluslararası Diyabet Federasyonu [International Diabetes Federation (IDF)]’nun kılavuzlarına da dikkat ettiğimizi söyleyebilirim.

Diyabet tedavisinde hazır karışım insülin kullanımının avantajları nelerdir?

Hazır karışım insülinlerin hastaya pek çok açıdan kolaylık sağladığını düşünüyorum.Örneğin; hasta bazal ya da bazal bolus insülin tedavisi kullanıyorsa iki değişik kalem (enjeksiyon cihazı) kullanmak zorunda.Hastalar bu iki tip insülini karıştırabiliyorlar ve hata yapabiliyorlar.

Bazal bolus kullanıyorsanız günde beş kez kadar enjeksiyon yapmak zorunda olabilirsiniz.Oysaki hazır karışım insülinlerde sadece tek bir kalem ve tek bir reçete var.Bu ürünü günde bir, iki ya da maksimum üç kez kullanabiliyorsunuz.

Bu sebeplerden dolayı, hazır karışım insülinin hem hastalara hem de doktorlara büyük kolaylıklar sağladığını düşünüyorum.Ancak şunun da farkında olmalıyız ki, bazı durumlarda bazal plus veya hatta bazal bolus tedaviyi de doğru kullanırsanız, hasta güvenliğini tehlikeye atmadan aynı etkinliği elde edebilirsiniz.

 Diyabetin iyi kontrolü ne anlama geliyor?

Diyabette herkes için ayrı bir doğru çözümün olduğuna inanıyorum.Diyabet çok bireysel bir hastalık, herkes farklı beslenme alışkanlıklarına sahip ve herkes için farklı gereksinimler var. Bunlardan biri HbA1c seviyeleri.Biz şu an farklı kişiler için farklı HbA1c hedeflerine sahibiz.On yıl önce, yüzde 6,5 ya da yüzde 7 olmak üzere sadece tek bir HbA1c hedefi vardı.Fakat bugün herkes için farklı bir hedef var. Şu an HbA1c hedeflerini bireyselleştiriyoruz, çünkü herkesin farklı olduğunun bilincine vardık.Aynı şey diyabet tedavisi için de söylenebilir; diyabette pek çok insülin tipini içeren çok farklı tedavi alternatiflerine sahibiz.Bunu bireyselleştirmek ve kişiye özel tedavi uygulamak doktorun sorumluluğudur.

Günlük pratiğinizde hazır karışım analog insülin tedavisini tercih ediyor musunuz? Bu yöntem hastaların glisemik hedeflerine ulaşmada ne gibi bir yarar sağlıyor?

Hastaların glisemik hedeflerine ulaşmak için klinik pratikte hazır karışım insülin tedavisini tercih ediyorum.Analog insülinlere geçtiğimizden bu yana pratiklerimiz çok değişti.Daha önce insan insülini kullanan ve hazır karışım insüline geçen hastalarımıza bunu günde iki kez kullanmalarını öneriyoruz.Eğer daha önce hiç insülin kullanmamış bir hastanın tedavisine hazır karışım insülin ile başladıysam oral antidiyabetik ve günde bir kez hazır karışım insülin ile devam ediyorum.Bu, insüline başlamanın basit, etkili ve güvenli bir yolu. Dozları titre etmeye başladıktan sonra hasta için en doğru dozu bulana kadar iyi bir glisemik kontrol sağlayan bir yöntem.

Hazır karışım analog insülin tedavisinin bazal insülin tedavisine göre faydaları nelerdir?

Bazal insülinlerin sadece açlık kan şekerini tedavi etme eğilimleri var. Etki mekanizmasına göre uyku zamanı bazal insülin verdiğiniz zaman bu sadece kan şekerini kahvaltı öncesine kadar düzende tutar. Yemek zamanı kan şekeri, eğer bazal insülin verirseniz, yemek sonrası hâlâ hızla yükselme eğilimindedir. Bu nedenle hazır karışım insülin analoglarından bu yönde bir fayda sağlıyoruz, hem açlık kan şekeri ve hem tokluk kan şekerini birlikte kontrol altına alabiliyoruz.

Tek insülin/Tek kalem kullanımının hastalara gerçek yararı nedir?

Tek insülin/Tek kalemin gerçek yararı daha az karışıklığa yol açması. İlacı reçete ettiğimizde hastanın bunu bizim reçete ettiğimiz şekilde aldığını varsayıyoruz. Ancak gerçekte işler ne yazık ki bu şekilde ilerlemiyor.Hastalar insülinlerini ve kalemlerini karıştırabiliyor.Bazen hastalarımdan, “Çok üzgünüm ama ben gece yapmam gereken insülin yerine yemek sırasında alınan insülin vurmuşum.”şeklinde ya da tam tersi telefonlar alıyorum ve bu durum bizim düşündüğümüzden çok daha sık oluyor.Bazı hastaların da karıştırmasına rağmen bize ulaşmadıklarını biliyoruz.

Diyabet tedavisinin geleceği ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Diyabetin geleceğinin hem heyecan verici hem de korkutucu olduğunu düşünüyorum.Korkutucu, çünkü gelecekte çok fazla insan diyabet hastası olacak.Bunun popülasyonun yüzde 50 ya da yüzde 50’den fazlası kadar olacağını düşünüyorum.Bu da ekonomik olarak çok büyük bir yüke neden olacak.

Buna karşılık ilaç tedavilerinde seçeneklerin artması ve yeni ilaçların çıkması umut verici.

 

Teşekkürler.

diyabet
insülin
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir