Medimagazin logo

Doktorları hemşirelere sorduk: Bakın ne cevaplar aldık!

Mesleğe yeni başlayan doktorlarda hemşirelere karşı saygı problemi mi var? Hastalar niçin doktorlarıyla konuşmaktan çekiniyor? Deneyimsiz doktorların tıbbi uygulamalarına müdahalelerde bulunulduğunda alınan tepki nasıl? Hemşirelerden doktorları dinliyoruz.
Doktorları hemşirelere sorduk: Bakın ne cevaplar aldık!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Medimagazin özel röportajımızda, 18 yıllık mesleki deneyimi olan bir hemşireye doktor-hemşire-hasta iletişimini sorduk. İşte aldığımız yanıtlar:

 

G. Hemşirelerle doktorlar arasında kurulan iletişimleri beğeniyor musunuz, iki meslek grubunun birbirleriyle olan etkileşimini nasıl değerlendirirsiniz?

Karşılaşılan sorunların ve yaşanılan iletişim probleminin branştan branşa değişiklik gösterdiğini söyleyebilirim ama karşılıklı saygı olduğunda herşeyin çözümleneceğini düşünüyorum. Mesela eğitim hastanesinde çalışıyorsak eğer, henüz insanlarla olan ilişkilerini düzenleyemeden, iş ortamında nasıl bir iletişim yolunu takip etmesi gerektiğini bilemeden ilk defa memuriyete giren doktorlarla karşılaşıyoruz. Bir süre hastalarla ilgilenip pratisyenlik yapmış olanlar ayrı ama, intörnlükten direk çalışmaya başlayanlarla ciddi sıkıntılarımız oluyor.

Tıp fakültelerinde nasıl bir eğitim yolu izleniyor bilemiyorum ama meslek yaşamına ilk defa başlayanlarda hemşire meslek grubuna yönelik saygının az olduğunu görüyorum. Hemşireler de hekimlerin bu tavırlarını bildiği için bir savunma mekanizması geliştiriyor ve bu durum ister istemez çatışmaların oluşmasına sebep oluyor.

Yetkinlik problemi de etkili ortaya çıkan iletişim sorunlarında, mesela ben uzman olmayan bir hekime birçok noktada müdahale etmek zorunda kalabiliyorum. Bu müdahaleler sonucu olumsuz tepkiler geliyor, ama en azından sonuç güzel oluyor. Ben gözlemime güvendiysem, eminsem bunu derhal hekime bildiriyorum, çatışma çıksa da hastada iyileşme sağladığımızda, sorunlar çözülüyor. Zaman geçtikçe de doktorların hemşirelere karşı bu olumsuz tutumları düzeliyor ve daha saygılı davrandıklarını gözlemliyorum.

 

G. Hemşireler hastalarla hep birebir diyalog içerisinde oluyorlar. Peki doktorlarla hastaların iletişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hasta vizitte doktoruna hiçbir şey sormaz, bir şey sorulsa bile “İyiyim, bir şeyim yok.” der. Tabi ki hastalığını, yaşadığı rahatsızlıkları ifade edebilen bilinçli hasta potansiyeli de var ama genel olarak baktığımızda durum böyle değil. Doktorlar odadan çıktıktan sonra hasta vakit kaybetmeden hemşire masasına geliyor ve endişelerini bize sıralıyor. “Ne olacak şimdi bana, doktor şöyle dedi, ne yapılacak, durumum nasıl” şeklinde sorularını sıralıyor. Bu soruları cevaplayacak kişi ben değilim elbette, buna yetkim yok. Fakat, hastalar hekimleriyle konuşmaya çekiniyorlar, daha büyük sorunlar doğmadan önce bu iletişim problemini kırmak gerekiyor. İletişim zayıflığı sorununu çözecek olan doktorlar tabi, hasta ve hemşire grubunun pek de yapabileceği bir şey yok.

 

Hekim ve hemşire iletişimi ile ilgili röportajlar devam edecek. Siz de yayımlanmasını istediğiniz görüşlerinizi info@medimagazin.com.tr ye ulaştırabilirsiniz

hekim-hemşire
doktor hemşire
Yorum (14)
ahmet
Hekim hemşire diyalogsuzluğunun tek sebebi benim gözlemlerime göre tıp fakültesindeki stajlarda ve intörnlük dönemlerinde akademisyenlerin tıp öğrencisini hemşireler karşısında ezmesi, haksız yere hemşirelerin tarafını tutmaları ve onları kollamaları sonucu hekim adaylarında bilinçaltında hemşirelere karşı gelişen olumsuz düzüşncelerdir. Yani dolaylı yoldan da olsa problem hekim eğitiminden sorumlu kişilerin 1-2 sene sonra meslektaşı olacak kişileri kendi egosunu tatmin ve hemşireler yaranmak için ezmesinden kaynaklanmaktadır. Önce tıp eğitiminde tıp öğrencilerine olması gereken saygınlığı ve değeri göstersin tüm akademisyenler ve hastane çalışanşarı gerisi halledilir. Çünkü tıp öğrencisi olmazsa oraların adı 'Tıp Fakültesi' olmaz, o nedenle önce o tıp öğrencilerine tüm hocaların ve çalışanların en üst düzeyde saygı ve değeri göstermesi lazım.
58
Cevapla
abdulhamid
Hem dr hem de hemşirelerde yetkisini, vazifesini ve haddini bilenler olduğu gibi bilmeyenler de var gerçi bu her meslek dalında mevcut ya , mesele kalıbının adamı olmak veya olamamak...
40
Cevapla
Ersin
mediMAGAZİN yine adına yakışır bi haberle karşımızda
44
Cevapla
dr
şiddet,şiddet devamlı hakaret ve saldırı acilde yerleşmiş.çalışma ortamı sitressinin en önemli sebebi bu.hekim ve hemşire şiddete uğrayınca bu çalışma ortamını bozuyor.ben hasta saldırısına uğradım ,hakim dosyayı bile okumamış.cezayı bana verdi.hakime sorgu yok,sual yok .sanki imparator.
17
Cevapla
AİLE HEKİMİ
ahmet(dr) sonsuz defa hak veriyorum. Çok haklı, yerinde ve isabetli bir tespiti dile getirmiş. İntörnlüğümde asistan doktor izinli diye uzman doktorun yanında asistanlık yapıyordum. Benim gönderdiğim kan alınması gereken hastaları bana geri yollayıp benim venöz kan almamı isteyen çalışma ahlakını ve görev tanımını bilmeyen hemşireler gördüm. Bu durumu onlara dile getirdiğimde venöz kanı intörnler (intörn Dr değil tabir aynen bu şekilde) alır şeklinde cevap verdiler. Ertesi gün grev yapar gibi hiçbir hastanın venöz kanlarını almamalarıyla beraber başhemşire katımıza gelip benim çalışmalarımı denetler bir tavırla doktor odasında oturup dakikalarca beni süzdü. Sorumlu hocamıza bu durumu dile getirdiğimde onun pek ses çıkaramadığına meseleyi geçiştirdiğine de şahit oldum. (arkadaşlarımdan birine ya siz geçicisiniz hemşireler yıllardır burada kalıcı siz idare edin deyip geçiştirmeye tenezzül bile etmeyen açık konuşan hocalarımız da var tabi) Bu, yaşadıklarımın sadece bir tanesi. Benim onlarca arkadaşım da aynı olayların onlarcasını yaşıyor. Biraz vicdanımızın sesine kulak verelim, yeni mezun doktorlar işte şöyle işte böyle diye hep doktorları suçlayıp ahlak dersi vermeye çalışmayalım lütfen!
42
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir