Medimagazin logo

Doktorların çabası film sahnelerini aratmadı!

Erzurum'da, doğuştan gelen kalp hastalığı "dilate kardiyomiyopati" olduğu için kalbi duran 1,5 yaşındaki Nisanur Abay'ın yaşama tutunma savaşı, adeta film sahnelerini aratmadı.
Doktorların çabası film sahnelerini aratmadı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Erzurum'da, doğuştan gelen kalp hastalığı "dilate kardiyomiyopati" olduğu için duran minik kalbi doktorların 5 saatlik çabasıyla çalıştırılarak 4 saat süren ameliyata alınan bir buçuk yaşındaki Nisanur Abay'ın yaşama tutunma savaşı ve doktorların onu hayata bağlamak için gösterdiği çaba adeta film sahnelerini aratmadı.

Kusma ve dudak morarması şikayeti ile bir buçuk yaşındaki Nisanur Abay, ailesince önceki gün Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi (AÜ) Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Hastanede minik Nisanur'a doğuştan gelen bir kalp hastalığı olan "dilate kardiyomiyopati" teşhisi konuldu.

Bu sebeple hastanede müşahede altına alınarak doktorlarca takibine başlanan Nisanur, bir süre sonra fenalaştı.

5 saatlik hayatta kalma savaşı başladı

Takibini yapan doktorlarca hemen müdahale edilen Nisanur'un kalbinin durduğu anlaşılınca hem bebeğin yaşama tutunma savaşı hem de onu hayatta tutmak isteyen doktorların zorlu mücadelesi başladı.

Doktorların kalp masajı sayesinde duran kalbi çalıştırılan ancak aralıklarla yeniden duran Nisanur'un yaşama tutunması için hastanedeki doktorlarca 5 saatlik çaba gösterildi.

Bu mücadele sonucu ter içinde kalmalarına rağmen minik Nisanur'un zaman zaman duran küçük kalbini ısrarlı takip ve kalp masajıyla çalıştırıp stabil hale getiren doktorlar daha sonra hastanın yeniden kalbinin durma ihtimaline karşın ameliyata alınmasını kararlaştırdı.

Riskli olduğu için ambulans ile başka hastaneye nakledilemedi

Minik Nisanur, daha kapsamlı bir hastanede ameliyat edilmesi gerekmesine rağmen hayati tehlikesi bulunduğu için ambulansla başka hastaneye sevk edilemedi.

Hastane yönetimi, bunun üzerine gerekli ekipmanları olan ve deneyimli bir sağlık ekibinin hastanelerine gelip Nisanur'un ameliyatına, gerekirse başka hastaneye nakline destek olması için ilgililere müracaat etti.

- Nisanur için Ankara'dan 7 kişilik cerrah Erzurum'a geldi

Bu süreçte Nisanur'un ameliyatı için Başkent'teki Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 7 kişilik tecrübeli kalp damar cerrahlarından oluşan bir ekip ayarlandı.

Zaman kaybetmemek için hemen ekipmanları ile hazırlıklarını yapan bu ekip, hayatta kalmak için adeta zamanla yarışan Nisanur'un ameliyatı için Ankara'dan yola çıktı.

Sağlık Bakanlığı özel uçak tahsis etti

Sağlık Bakanlığınca acil olarak tahsis edilen özel uçakla Erzurum Havalimanı'na gelen 7 kalp damar cerrahı, zamanın kısıtlı olması yüzünden önceden havalimanında hazır bekletilen 112 Acil Sağlık ekiplerince hemen ambulanslara alınarak Nisanur'un bulunduğu hastaneye ulaştırıldı.

Bu ekip, hastaneye varınca daha önceden diğer doktorlarca ameliyata alınan Nisanur'un yaşam savaşına destek olmak amacıyla hemen operasyona dahil oldu.

Deneyimli ekip ve hastanede adeta seferber olan diğer doktorlar ve personel, tekrar kalbi duran Nisanur'u hayatta tutmak için büyük çaba sarf etti.

Minik Nisanur 4 saatlik ameliyatla yeniden hayata "merhaba" dedi

Yaklaşık 4 saat süren ameliyat sırasında bile zaman zaman duran kalbi doktorların müdahalesiyle tekrar çalıştırılarak hayata tutunan Nisanur daha sonra tedavisi için Ankara'dan gelen ekip tarafından ambulans ile Başkent'e nakledilmek üzere Erzurum Havalimanı'na götürüldü.

Burada Ankara'dan gelen özel uçağa alınan Nisanur, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'ne götürüldü.

Sağlık durumu son derece ciddi olan Nisanur'un film sahnelerini aratmayan hayatta kalma mücadelesi ve doktorların minik bebeği yaşatmak amacıyla gösterdiği büyük çaba Anadolu Ajansı (AA) ekibi tarafından görüntülendi.

erzurum
dilate kardiyomiyopati
nisanur
doktor
Yorum (3)
acil
Acilde Mavi Kodda her zaman film gibi heyecan yaşarız.ama maalesef sağlık bakanlığı acil hekimini perişan etmiştir.hasta yakını şiddeti,ilçeden il hastanesine hasta sevklerinin zorlaştırılması.uzman doktor konsültasyonlarının zorluğu,acil hekiminin yetersizliği ve acil pratisyen hekimin gelirlerinin düşüklüğü acilleri mavf etmiştir.sağlık bakanlığı acillerde geliştirici tedbirler almalıdır.
15
Cevapla
aydin sinal
emege gecen herkes sagolsun, yalniz anlamadigim bagzi hususlari sormak isterim;dilate cardiomyopathi hastasi bebegin kalbi nicin durmus? 5 saat reanimasyon nasil yapilmis? ankaradan nicin 7 kalp cerrahi gelmis? bir veya iki cerrah yetmezmi? dilate myopatide gecerli yegane ameliyat kalp transplantasyonu veya kalp bulunancaya kadar mekanik kalp takimi,acaba bu ameliyatlardan 4 saate hangisi yapilmis? gercekten anlamadigim icin merak ettim,belki aydinlatan yazar.
5
Cevapla
Mustaf
Emeği geçenlerin ellerine sağlık. Bu bir magazin haberi tabiki tibbi detay verilmemis. Zaten tibbi verileri buradan paylasilmasi hem etik degil hemde yasal degil. Ama benim tahminim KMP hastası yetmezliğe girdigimden arrest olmustur. CPR sonrası acil pompaya girip ankaradan geecek ekibi beklemislerdir. Yapilan ameliyat ise muhtemelen ventrikuler destek cihazi takilmasidir. O ameliyat icinde ankaradan hoca deneyimli asistan hmesireleri vede anestezi ekibiyle birlikte gelmistir.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir