Medimagazin logo

Doktorluğu bıraktı pilot oldu! / VİDEO

THY'de 5 yıldır görev yapan pilot Volkan Karaca, bu hayaline 15 yıllık doktorluk mesleğinde bir hastanenin acil servisinde çalışırken verdiği ani kararla ulaştı
Doktorluğu bıraktı pilot oldu! / VİDEO
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Hava Yolları'nda (THY) 5 yıldır görev yapan, 4 bin saat uçuş deneyimine sahip pilot Volkan Karaca (41), bu hayaline 15 yıllık doktorluk mesleğinde bir hastanenin acil servisinde çalışırken verdiği ani kararla ulaştı.

Özel bir uçuş okulunda aldığı iki senelik eğitimden sonra THY'ye yaptığı pilotluk başvurusu kabul edilen Karaca, 2015'te kaptan pilot olmayı bekliyor.

Karaca, acil servisten havalimanı pistine, oradan da gökyüzüne gerçekleştirdiği seyrüseferin hikayesini AA muhabirine anlattı.

Uçaklarla tanışmasının henüz 5 yaşındayken gerçekleştiğini belirten Karaca, yüzündeki çizikleri göstererek, "Çocukluğumda evimiz Ankara Esenboğa Havalimanı'na yakındı. Aslında ailede pilot yok. Babam deniz astsubayıydı. Orada uçakları seyretmek için hep ağaçların tepesine çıkıyordum. Şu yarıklar hep oradan gelmiştir. Ağaçtan düştüğüm için oldu" diye konuştu.

- Ailesi istemeyince soluğu tıp fakültesinde aldı

Karaca, liseden sonra ailesinin Türk Hava Kuvvetleri'ne girmesine izin vermemesi üzerine kendini Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi koridorlarında bulduğunu söyledi.

Üniversite yıllarında havacılık sevdasından vazgeçmediğini dile getiren Karaca, şöyle devam etti:

"Bu süreçte paraşütle atlayış yaptım. Hep uçaklarla ilgileniyordum. Daha sonra 2006 yılında özel bir uçuş okuluna gittim. Okulu 2008'de bitirdikten sonra THY elemelerine girdim. Kazandıktan sonra Almanya'ya sınavlara gittim. Arkasından Fransa'da Airbus 320 eğitimi aldım. 2010'dan beri aktif pilotluğum devam ediyor. Seneye kaptanlık da geliyor."

Karaca, pilot ve doktorluk mesleğinin şartlar açısından birbirine çok benzediğini kaydetti.
İki mesleğin de çocukluktan beri hayal edilebildiğini dile getiren Karaca, "Mesleklerin ikisi de üniforması ya da dışarıdan göründükleri şeyler için yapılmaması gerekir. Çünkü bu meslekler çok fazla özveri istiyor. Sizinle birlikte ailenizin de bu yolda size destek olması lazım" ifadelerini kullandı.

Karaca, eşinin çocukluk hayalini gerçekleştirme konusunda kendisine her zaman destek verdiğini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eşimle geçen gün bir yerde oturup bir şey içiyorduk. O sırada üzerimizden bir helikopter geçti. Ben direkt oraya baktığım için eşim bana, 'Yeter, daha yeni uçaktan indin' dedi. Ama uçmak insanın içgüdüsünde olan bir şey. Uçmadığınız zaman kendinizi tuhaf hissediyorsunuz. Hep uçakta olmayı istiyorsunuz. Tabii ki bu iş için yabancı dil çok önemli. Yani işin kökü, ilkokuldan itibaren aldığınız eğitimler, sizin için çok önemli. Hani 'bir fizik, matematik ya da coğrafya benim ne işime yarayacak?' sorusunun cevabı bu. Benim şu anda işime yarıyor. Hani çok ileride karşınıza çıkabiliyor. İngilizce konusunda bizim zamanımızda yaşlılar derler ya, 'O yoktu, bu yoktu'. Gerçekten doğru. Bir kelimenin, doğru telaffuzunu öğrenmek için uğraşırdınız. Ama şimdi internette her kelimeyi öğrenebilirsiniz."

- "Pilotluk ve doktorluk sevgi meselesi"

Karaca, hastanelerin acil servislerinde, stresli anlarda doğru karar verme yeteneğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, zaman baskısı altında iş yapıldığını ifade etti.

Pilotlukta da aynı şeyin geçerli olduğunu dile getiren Karaca, şunları kaydetti:

"İkisinde de okumak çok önemli. Doktorlukta yeni çıkan bütün yayınları ve kongreleri takip etmek zorundasınız. Pilotlukta her 3 ya da 6 ayda bir yeni eğitimler geliyor. Bunun için de elinizin kitapta olması gerek. Ayrıca ekip çalışması açısından pilotluk ve doktorluk birbirine çok benziyor. Doktorlukta hemşire ve diğer görevli arkadaşlarla uyum içinde çalışmak zorundasınız. Pilotlukta da bütün kabin ekibi ve kaptanların uyum içinde olması gerekiyor. Bu yüzden de ekip çalışmasını seven insanlarsanız, uykusuzluğa dayanabiliyorsunuz ve özellikle de aile yaşantınız düzgünse bu meslekleri yapabilirsiniz. Çünkü meslekte doğru zamanlarda uyumayı öğrenmeniz gerekiyor. Gece uçuşlarından önce ve sonra dinlenmeyi biliyorsanız uçağınıza her zaman dinç geliyorsunuz. Doktorlukta da aynı şekilde kendinize bakmak zorundasınız. Bu aslında bir sevgi meselesi."

- "THY bünyesinde daha önce doktorluk yapan 5 pilot var"

Karaca, gençlere zevk alarak yapacakları meslekleri tercih etmelerini tavsiye ederek, "Ben buraya girerken ailemde pilot yoktu. THY bana inandı. Çünkü işin gerçeği, insanlar bir doktordan pilot olunabileceğine soru işaretiyle bakarken THY beni kanatları altına aldı. Eğitimleri verdi" diye konuştu.

THY bünyesinde daha önce doktorluk yapan 5 pilotun olduğunu aktaran Karaca, onlarla bir araya geldiklerinde uçuşta yaşadıkları tecrübeleri paylaştıklarını dile getirdi.

Seferde hastalanan yolcuya müdahale etmek için uçuş güvenliği adına kokpitten çıkamadıklarını belirten Karaca, ancak iyi eğitim alan kabin ekibine yardımcı olabildiklerini kaydetti.

- "Hiç yüzüm asık işe gelmedim"

Karaca, insanların yaptıkları işten memnun olmamasını ve işini kötü yapmasını asla kabul edemediğini söyledi.

Türkiye'nin imkanlar ülkesi olduğuna işaret eden Karaca, "Gerçekten çalıştığınız zaman bunu yapamamanıza imkan yok. Benim gibi bir doktorun THY'de pilot olması bunun en önemli göstergelerinden biridir" dedi.

Karaca, 12 yaşındaki oğluna pilot olması için çok özel bir tavsiyede bulunmadığını ifade ederek, "Geçen gün ona 'İlle de pilot olacaksın diye bir şey yok. Pilot ya da doktor, ne iş istiyorsan onu yap' dedim. O da 'Ben mimar olmak istiyorum' diye cevap verdi. İnşallah da olur. Çünkü oğlum sevdiği işi yapsın istiyorum. Ben 4 bin saatlik uçuş geçmişimde bugüne kadar hiçbir defa yüzüm asık işe gelmedim. Hep koşarak geldim ve çok mutluyum" diye konuştu.

doktorlugu
birakti
pilot
oldu
Yorum (5)
ziarenko
akıllı adamın hali başka oluyor...
1
Cevapla
ismail
Hayatının en doğru işini yapmış..(Tabi benim uçak fobim var,orası ayrı)
1
Cevapla
sk
Kendisini tebrik ediyorum.
1
Cevapla
ali doğru
sayın meslektaşım bende 20 yıldır acil serviste çalışıyorum bende bakanlığın uygulamalarından bunaldım mesleği bırakacam ..........
5
Cevapla
HAKAN BERK KAVAK
BEN DE YILLARDIR PİLOT OLMAYI ÇOK İSTEDİM. MALESEF BUYIL TIP FAKÜLTESİNE BAŞLIYORUM. İNŞALLAH BİRGÜN BEN DE SİZİN GİBİ DOKTOR PİLOT OLABİLİRİM.. KEŞKE SİZİNLE KONUŞABİLSEYDİM....
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir