Medimagazin logo

En steril genel cerrahlar!

Covidien Sağlık, hekimleri daha iyi anlamak ve onlara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla 2010 yılında Türkiye’de bir çalışma yaptı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
En steril genel cerrahlar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

“Hekim Alışkanlıkları Raporu” olarak yayımlanan çalışma, genel cerrahi, kalp-damar cerrahisi, jinekoloji, göğüs cerrahisi ve üroloji branþlarından 231 hekimle yüz-yüze görüþülerek gerçekleştirildi. İlk bölümünde cerrahların genel eğilimlerini verdiğimiz yazı dizisinin ikincisinde (Yazı dizisinin ilk haberi için TIKLAYINIZ) ise genel cerrahların alışkanlıkları konusundaki sonuçları aktarıyoruz.

 

Derin ven trombozu profilaksisi

Derin ven trombozu (DVT) olan hastalara yüzde 65 oranında profilaksi uygulayan genel cerrahlar en çok farmakolojik ve mekanik yöntemleri tercih ediyor. Araþtırmaya göre genel cerrahların yüzde 71’i operasyondan önce farmakolojik profilaksi uygularken, operasyondan önce profilaksiye ortalama başlama zamanı ise 12 saat olarak belirlendi. Mekanik profilaksi için de, genel cerrahların büyük çoğunluğu antiembolizm çorapları tercih ediyor.

Her üç hastanın ikisinde yüksek venöz tromboembolizm (VTE) riskivardır. Hekimlerin %76’sı yüksek VTE riski için hem farmakolojik hem de mekanik yöntemleri kullanmaktadır. Antiembolizm çoraplar en fazla tercih edilen mekanik yöntemdir.

 

Cerrahi operasyon tipleri

Araştırmada, görüşme yapılan 120 genel cerraha açık/kapalı operasyon tipi tercihleri de soruldu. Bu sorulara verilen yanıtlar incelendiğinde genel cerrahların hemen hemen tamamının kolesistektomi yaptığı, ancak çoğunun sleeve gastrektomi (tüp gastrektomi) ve mide kelepçesi veya gastrik balon ameliyatını uygulamadığı görüldü. Yine sonuçlarda, laparoskopik yöntemin cerrahlar tarafından en çok kolesistektomide tercih edildiği tespit edildi.

 

 Cerrahi ürünler neye göre seçiliyor?

Genel cerrahlar, cerrahi ürünler için tedarikçi seçiminde ise en çok ürün kalitesine ve hasta için ürünün sağladığı avantaja önem veriyor. Tüm cerrahlar bu iki faktörü diğer tüm parametrelerden üstün tutuyor.  Cerrahi ürün seçiminde diğer önem verilen konular arasında ise sırasıyla ürünün hastaya maliyeti, kolay kullanımı ve firmanın güvenilirliği geliyor.

 

 

Cerrahi materyallerin/cihazların kullanımına karar vermedeki ölçütler

Araştırmada, genel cerrahlar için kullanılacak malzemenin seçiminde en önemli ölçütler sırasıyla ürünün “maliyet faydası hakkındaki veriler”, “kendi klinik deneyimi” ve “klinik kanıtlar” olarak belirlenirken, en az önem verdiği faktörler ise “üretici firma tarafından önerilme” ve “firma ile olan deneyim”  olarak belirlendi.

 

Cerrahlar “ekonomik” tercih ediyor

“Hastaların sağladığı yarar göz önüne alındığında, yeni bir cerrahi cihazın performansını değerlendirirken en önemli konular nelerdir?”sorusu toplam 214 cerrah cevapladı. Elde edilen yanıtlarda en önemli faktörler “ekonomik olması”, “kullanım kolaylığı” ve  “güvenilir olması” şeklinde sıralandı. Ürünün ekonomik olmasının sadece genel cerrahlarda değil, diğer cerrahi branşlarda da en önemli faktör olması dikkat çekti.

 

Tek kullanım mı, tekrar kullanım mı?

Cerrahlara endoskopik laparoskopide tek kullanımı mı, yoksa tekrar kullanımı mı tercih ettikleri de soruldu. Genel cerrahlar tekrar kullanılan ürünleri en fazla tercih eden grup olurken, tekrar kullanılan ürünleri kullanmayı en fazla reddeden grup ise ürologlar olarak gözlendi.

 

 

En steril genel cerrahlar!

Cerrahlara, çalıþtıkları hastanede tek kullanımlık ürünlerin tekrar sterilize edilip edilmediği de soruldu. Buna göre re-sterilizasyon yaklaþımı genel cerrahlarda en yüksek, jinekologlarda en düşük olarak görüldü. Cerrahi ürünlerin kaç kez sterilize edildiği sorusuna cerrahların verdiği yanıtlara göre ürünlerin ortalama sterilize edilme sayısı 6,36  olarak belirlenirken, cerrahların yüzde 77`si ürünlerin tekrar sterilize edildiğini bildirdi.

 

Geri ödemeden en çok genel cerrahlar etkileniyor

Yaptıkları operasyon için uygulanan paket fiyatının yeterli olup olmadığına ilişkin görüşleri sorulan cerrahlar, genel olarak paket fiyatını yeterli bulmadıklarını söyledi.  Çalışmanın sonuçlarında, cerrahların çoğunluğunun geri ödemeden etkilendiği görüldü. Geri ödemeden en fazla etkilenen cerrah grubu genel cerrahlar, en az etkilenenler ise jinekologlar olarak saptandı. 

 

 

Cerrahi ürünün satın alınmasında cerrahın rolü

Cerrahi ürünlerin satın alınmasında rol oynayıp oynamadıkları sorulan cerrahlar, laparoskopik ekipmanların satın alınmasında ağırlıklı olarak ya doğrudan karar verdiğini ya da kararda etkin rol oynadığını belirtti.

 

Cerrah tiplerine göre değerlendirme yapıldığında enerji platformu ve sarflarının satın alınmasında ürologlar hastane yönetiminin (%17), göğüs cerrahları bölüm baþkanının (%12) ve genel cerrahlar da baþhekimin (%13) daha fazla karar verici olduğunu bildirdi.

 

en
steril
genel
cerrahlar!
Yorum (5)
Dr Hakan
Tamamen fason bir çalışma. Yeni bir şey katmıyor. En steril sonucunun da disposable aletlerin en çok resterilize etmeye dayandırılması da komik olmuş.
0
Cevapla
aydin sinal
merak ederim acaba bu aratirma anestesistleride kapsasaydi,meteryal ve önceki narkozdan artan ilaclari tekrar kullaniyormiydi,ellerini streril etmeleri veya eldiven kullanmalari,ameliyat sirasinda amaliyat hane disina cikip tekrar girmeleri,tüplerin,larinkoskoplarin,setlerin strelisayonlari,peridural veya vena katheterlerinde steril önlük,kep,agiz maskesi,yogun bakim ünitelerinde tamamen amelithane sartlarinin uygulanmasi,sivil kiyafetle,cadde ayakkabisiyla ne cerrahin,nede anestesistin iceri girmesi,.....aklima su anda gelenler,merak ettigim hususlar. birde eger pre op.-ve postop.- heparin uygulunmamasi tromboz olusursa Alman yüksek mahkemesi (yargitay) kesin kararina göre kesin Tipbi hata tazminat ve cezadan kurtulus yok,Türkide hala %30 uygulanmiyor,acaba post op.tromboze gelismesi ne oraninda,selamlar.
0
Cevapla
guwera
buna ironi denir:) bilerek yapılmış bir hareket olsa gerek.
0
Cevapla
sibel
tek kullanımlık ürünün ve yeniden sterilize etmenin ne olduğu hakkında bir fikri var mı bunu yazanın acaba? gerçekten komik
0
Cevapla
genel cerrah
Başlığa bak çay demle.Başlığa bakınca bir genel cerrahi uzmanı olarak gururlanmıştım.Ancak içeriği okuyunca kel alaka olduğunu görüp üzüldüm.Lütfen yazılar (ve başlıklar)daha dikkatli seçilsin.Teşekkürler
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir