Medimagazin logo

Eşi hemşire olan doktor: Bütün iyi doktorlar hemşireleri dinler

Bir acil servis doktoru olan Jeffrey Mcwilliams, hemşirelerle ilgili düşüncelerine yer verdiği KevinMD’deki “Bütün İyi Doktorlar Hemşireleri Dinler” başlıklı yazısında, hemşireleri dinlemenin neden önemli olduğunu hayatından örneklerle anlatıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Eşi hemşire olan doktor: Bütün iyi doktorlar hemşireleri dinler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-“İnsanlar tıp eğitimini düşündüklerinde akıllarına ilk televizyon programları gelir; genç doktorlar deneyimli üstlerinden tüm bilgileri öğrenir ve yetkin birer doktora dönüşürler. Zorlu intern yıllarımda bu rehberler beni de yetiştirmişti. Ancak bu hikayenin sadece bir parçası. Eğitimimin ve gelişimimin çoğunu, hemşirelerin özverili ve cömert rehberliğine borçluyum. Onlar toplumumuzun bilinmeyen kahramanlarıdır, çoğu kez hasta bakım uğruna fedakarlık yapar. Eğitimimin başında, bir hemşirenin rehberliğinin veya yardımın ne kadar paha biçilemez olduğunu öğrendim. Ön cephedeki tıbbi askerler, hastalar ve ailelerle birlikte çalışarak, ağrı, hastalık ve korku ile savaşıyorlar.

Peki bu değerli kaynağın bilincine nasıl vardım? Belki de bir hemşireyle evli olduğum içindir. Her zaman hemşireleri dinlememi ve bir ihtiyaçları olduğunda onlara yardım etmemi söylerdi. Bir doktor ona saygısız baktığında ya da bakış açısını, sezgisini dikkate almadığında yaşadığı acı ve hayal kırıklığını da hatırlıyorum. Karıma onun perspektifini anlamamı sağladığı için müteşekkirim. Hiç şüphem yok ki bu beni daha iyi bir doktor ve eş yaptı.

Kliniklerin başında, çoğu genç hekim, bilgiyle birlikte ağzına kadar doldurulur, ancak uygulamalarda pek çoğu geçersiz ve gereksizdir.medimagazin

Acil serviste gece nöbeti tutmaya başladığımda bana damar yoluyla enjeksiyonu öğreten bir hemşireydi.

İlk üriner kateter girişimim sırasında ellerimi yönlendiren ve operasyonun püf noktalarını veren bir hemşireydi.

Kitaplarda anlatılmayan, sepsisi erkenden farkedip yaklaşan solunum yetmezliğine karşı beni uyaran bir hemşireydi.

Hasta kaybettiğimizde içimi rahatlatan da yine bir hemşireydi.

Bir acil servis doktoru olarak, ihtiyaç duyduğumda hemşirelerin çok faydasını gördüm.

Hemşireler genç doktorlara, bizim de geliştirmeye çalıştığımız şefkati ve klinik sezgileri öğretiyorlar.

Bir hemşire "bu şey doğru değil" veya "buna bir bakmalısın" dediğinde, hep kulak vermişimdir, vermeye de devam edeceğim.”.

 

 

hekimlik
hemşire
doktor hemşire ilişkisi
iyi hekimlik
Yorum (8)
erol yayla
Çok doğru sözler.Eğitimimizde yanımızda en çok kitaplarımız ve hemşire hanımlar vardır. Onlardan çok şey öğreniriz. En önemlisi de nasıl insan olunur onlardan öğrenilir. Dostluk, dayanışma duyguları fazladır. Emekleri yadsınamaz.
82
Cevapla
Luna Aksoy
İyi bir gözlemci olmak, bilimin olmazsa olmazlarındandır. Tıpta hastanın gözlenmesi ve takibi ise sadece önemli değil, HAYATİdir. Hastaları da en fazla takip eden ve gözlemleyenler hemşireler olduğundan, onları dinlememek ve onlara önem vermemek APTALLIK olur....
88
Cevapla
Metin
Çok doğru tespit ama maalesef bu ülkede farklı yaklaşım var.Acilde dr arkadaşın yaptığı bir hatayı,hemşire arkadaş uyarınca pratisyen arkadaşın tepkisi çok kötü oldu.Tepeden bakarcasına hakaretler etti.Ancak hemşire arkadaşın dediği doğruydu.Birçok kitaplar ezberlemiş olunabilir ama sahada çalışmak çok farklı.
60
Cevapla
aydin sinal
eger almanyaya calismak icin gelmek isteyenleriniz varsa bir hatirlatma yapayim;almanyada bir hastahanede is buldugunuz zaman ister türkiyeden uzman olun ,isterse asistanliga yeni baslayin calisma sekliniz bir bölüm katinda yani almanca deyimle stationsarzt olacaktir,burada calistiginiz sürede bölüm sefi bu bölümün bashemsiresinin sizin hakkinizda verdigi raporuda cok dikkate alarak calisma izninizi uzatir veya kapi önüne koyar,bas hemsirenin verecege raporda;sizin hastalara ve hasta yakinlarina karsi ilgi ve davranislariniz,pratik bilgi ve beceriniz,calisma arkadaslariniza karsi tutum ve davranisiniz,caliskanliginiz gibi günlük calisma hayatindaki kriterlerdir,yani calisma izninizin uzatilmasinda hemsirelerin verecegi rapor sef tarafindan cok ciddiye alinir.degil bir hemsireye diklenmek rica etmeden bir sey yaptiramazsiniz.aklinizda olsun.
53
Cevapla
Ahmet Sinirli
Kimisi bilmem ne demiş ,kimisi ALAMANYA hatiratini yazmış. Arkadas ne merakliymissiniz hemsireden öğrenmeye. Yahu uyanın azıcık. Bu haberlerin sebebi hemsirelere doktorluk belgesi vermek için ön hazırlıklar. Utanmasalar makiniste pilotluk belgesi verecekler. Veya kasaba cerrahlik. Hocalar eğitim vermeli hocalar. Neden hocalardan eğitim alamıyoruz diye sormamiz gerekiyor. Eğitim vermeyen veremeyen bütün hocalar derhal muayenehanelerine , özel çalıştıkları hastanelere vs. gönderilmeli. İşin pratikligini , püf noktasını hemşire değil doktor ogretmeli. Bizim Almanya nin ne yaptığı ilgilendirmez. Yok ilgilendiriyor dersen o halde özlük hakkı,maaş da onlardaki gibi olacak. Bana 15-20 bin euro maaş ve toplum nezdinde ezdirme, baş hemsireyi amir yap gocunmam. mükemmel eğitim sistemini oturtmamiz lazım. Adamın biri çıkmış gun yapan teyzeler gibi geçen gün pubmedde su kadar makale yazdimla övünüyor. Ee hangi hastalığın ilacını buldun ? Hangi sendromu hastalığı vs. tanimladin ya da kime ne faydan oldu ? Önceki milyonlarca teyit edilen tedaviyi teyit etmekten başka ? Cevap yok. Ama şu kadar incim boncugum var diye kendince bilim adamlığı havalari. Hekimi sadece yetkin hekim eğitecek. Işte o kadar!..
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir