Medimagazin logo

Etten daha fazla demir içeren 14 bitkisel besin

Et tüketimi kimi cepler için uygun olmayabilir, ama demir açısından zengin birçok bitki de bulunuyor. İşte demir zengini 14 tane bitkisel besin...
Etten daha fazla demir içeren 14 bitkisel besin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Ülkemizdeki demir yetersizliği yüzdesi oldukça fazla ve Sağlık Bakanlığı başta gebeler ve çocuklar olmak üzere, demir eksikliğinin giderilmesi için sağlık politikaları geliştiriyor. Et tüketimi kimi cepler için uygun olmayabilir, ama demir açısından zengin birçok bitki de bulunuyor. Prevention’dan önerilen işte o demir deposu 14 tane bitkisel besin:

 

 

1. Ispanak

Koyu yeşil yapraklı klorofil zengini sebzeler, özellikle de ıspanak bol miktarda demir içerir. Yarım kilo ıspanakta 18 mg demir bulunur. Bu neredeyse 200 gr kırmızı etten daha fazla demir anlamına gelir.

2. Brokoli

Brokoli sadece demir için değil, K vitamini, magnezyum gibi anahtar besinler ve demir emilimini sağlayan C vitamini için de önemli bir besin kaynağı.

3. Yeşil Mercimek

Sadece 200 gr mercimek yaklaşık aynı orandaki kırmızı etten daha fazla demir içerir. Yeşil mercimek lif, potasyum ve protein içerikleri açısından da oldukça zengin bir besin kaynağı. Yeşil mercimekli salatalar, çorbalar tüketilebilir, fazlası poşetlenerek dondurucuda saklanabilir.

4. Kara lahana

Oldukça besleyici bir sebze olan bir tabak kara lahana 3.6 mg demir içeriğine sahip.

5. Çin lahanası

Çin lahanası ister haşlayarak ister soteleyerek tüketilsin, oldukça sağlıklı bir dozda A vitamini ve ek olarak da her tabakta 1.8 mg demir alınmasını sağlar.

6. Fırınlanmış Patates

Büyük bir fırınlanmış patates, neredeyse 100 gr’lık bir tavuktan üç kat daha fazla demir içerir. Fırınlanmış patatesin üzerini yoğurtla soslayıp, haşlanmış brokoli ve eritilmiş peynirle servis ederek lezzetli bir akşam yemeği elde edebilirsin.

7. Susam

Sadece bir yemek kaşığı susam 1.3 mg demir içerir. Ayrıca yemeklerinin tadıyla uyuşturmak da çok kolay. Salatanın üzerine serpiştirdiğin susam çekirdekleri lezzet ve çıtırlık katae veya sosun içine ekleyerek harika tatlar elde edebilirsin.

8. Kaju

Kuru yemişlerin çoğu iyi birer protein kaynağı, fakat kaju ek olarak demir zengini olarak faydalara sahip. Kajunun 85 gramında 2 garama yakın demir içeriği var. Kajuyu birçok besininin yanında tüketebilirsin.

9. Soya Fasülyesi

Bir tabak pişmiş soya fasülyesi 8-9 gram demir içeriğine sahip. Bu baklagiller aynı zamanda mükemmel birer protein kaynağı. Sadece işlenmiş soya ürünleri yerine organiklerini almaya dikkat et.

10. Nohut

Bir kase nohut yaklaşık 4.7 mg demir içerir. Bu bir erkeğin günlük demir ihtiyacının yarısı anlamına gelir. Nohutları hafif zeytinyağıyla kızartarak çıtır bir atıştırmalık hazırlayabilirsin veya domatesle, peynirle ve salatalıkla bir aperatif yemek elde edebilirsin.

11. Bitter Çikolata

Bitter Çikolatanın yararları saymakla bitmiyor. Ayrıca, daha sağlıklı bir cilt ve güçlü dişlere sahip olmak ve anksiyeteyi azaltmak için bitter çikolata tatlı bir demir kaynağı olabilir. Bitter çikolatanın 28 gramı 2 ila 3 mg demir içerir ve bu aynı miktarda dana etinden daha fazladır.

12. Pazı

Bir tabak pazıda 4 mg demir bulunuyor. Bu bir hamburgerden daha fazla demir içerdiği anlamına geliyor. Pazı aynı zamanda omega-3 yağ asitleri, A, C ve K vitaminleri ile folik asit açısından da zengin bir besindir.

13. Tofu

Soya peyniri olarak da bilinen tofunun 170 gramında, 3 mg demir bulunur. Tofu kullanılarak yapılacak sayısız tarif bulunuyor.

14. Börülce Fasülyesi

Börülce fasülyesi bir tabakta 3-4 mg demir içerir. Ete alternatif olarak börülce fasülyesi kalp dostu ve demir içerikli bir baklagildir. Cebini de düşünmek için kuru börülce almayı tercih etmen yararına olur.

gıda
demir
hangi besinlerde demir fazla
demir içeriği fazla olan besinler
Yorum (8)
YOK Kİ
BÖYLE CÂHİL CaHİL YAZILMIŞ BİR BİLGİ SAYFASINI PROTESTO EDİYORUM ! MESELÂ; ***4. Kara lahana Oldukça besleyici bir sebze olan bir tabak kara lahana 3.6 mg demir içeriğine sahip.*** KAÇ GRAM KARA LAHANADA 3,6 MG DEMİR VAR ??? İNSANLARLA VE ONLARIN AKILLARIYLA OYUN OYNAMAYI KESİN ARTIK, CÂHİLLER !!!
33
Cevapla
YOK Kİ
***Fırınlanmış patatesin üzerini yoğurtla soslayıp, haşlanmış brokoli ve eritilmiş peynirle servis ederek lezzetli bir akşam yemeği elde edebilirsin.*** YAZARAK, KALSİYUM MİNERALİNİN, DEMİRİN TÜM FORMLARININ EMİLİMİNİ TERS YÖNDE ETKİLEDİĞİNİ DE BİLMEDİNİ GÖSTERMİŞSİN, YAZAN HANGİ CÂHİLSEN...
59
Cevapla
YOK Kİ
SEN @MEDİMAGAZİN.COM.TR ! LÜTFEN,; ADINA DA KOYDUĞUN GİBİ, SÂDECE ***MAGAZİN*** YAP SEN; SAĞLIK KONULARINA GİRME !
22
Cevapla
Atila Bahadır
Simdiye kadar okuduğum sayfaların en özlü ve faydalısı. Tertipleyenleri tebrik etmek gerekir, kanaatindeyim. Teşekkürler...
12
Cevapla
Taner Öztürk
Yorumlara ek +2, +3 degerlikli Fe.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir