Medimagazin logo

Hakime yeni zamla, hekim-hakim arasındaki maaş uçurum artacak

Hükümet, hakim ve savcılar için kademeli olarak önemli oranda maaş artışına hazırlanıyor. 16 bin yargı mensubunu ilgilendiren zam sonunda 1. derece hâkim-savcılar; 13 bin 500 lira, yani bir asgari ücretlinin yaklaşık 10 katı maaş alacak.
Hakime yeni zamla, hekim-hakim arasındaki maaş uçurum artacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hükümet ,yargı teşkilatının bir süredir beklediği maaş zammı düzenlemesini hayata geçiriyor. Başbakanlık'a gönderilen yargı tazminatı artışına ilişkin taslakla, adli ve idari yargıda görev yapan hâkim ve savcılara kademeli olarak önemli miktarda maaş artışı getiriliyor.

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile hayata geçirilecek düzenlemeyle, hâkim ve savcıların maaşlarında derecelerine göre kademeli olarak artış yapılacak. Bu düzenleme ile 1. sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar 2 bin 700 TL maaş artışı alacak. Hâkim-savcı ve bu meslekten sayılanların 1 Ocak'tan geçerli yüzde 3'lük genel maaş zammı ve 15 Ocak'tan geçerli asgari geçim indirim artışına bağlı olarak 10 bin 800 TL'ye ulaşan maaşları, bu zamla birlikte 13 bin 500 TL'ye çıkacak. Meslekte 21 yılını doldurmuş 1. sınıf hâkim ve savcılar için bu, yüzde 25'lik bir artış anlamına geliyor.

Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre; yüksek yargı organlarının başkanları ve başsavcıları da düzenlemeden faydalanabilecek. Yargı mensupları, derecelerine göre bu yargı tazminatı  artışından kademeli  olarak faydalanacak.

16 BİN YARGI  MENSUBU

Yargı tazminatı artışından halen görevde bulunan  11 bin 116 hâkim, 4 bin  828 savcı olmak üzere  15 bin 944 yargı mensubu yararlanacak. Adli yargıda 12 bin 403, idari yargıda  bin 547 hâkim ve savcı görev yapıyor. Danıştay'da 504, Yargıtay'da  936, HSYK'da 163 yargı mensubu bulunuyor.  Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında 370, Anayasa  Mahkemesi Raportörü 15, Türkiye Adalet Akademisi'nde ise 6 yargı mensubu düzenlemeden yararlanacak.

HEKİME ZAM NEREDE

Diğer taraftan hekimlerle hakimler arasındaki ücret farklılığı da açılmaya devam ediyor. Hekimlerle ilgili hala yıpranma payının gelmemiş olması, ücretlerinde önenmli bir değişikliğin de olmaması camiada eleştiri konusu oldu.  Hakimlere yapılacak yeni zamla birlikte hakimler hekim maaşının neredeyse 4 katına yakın maaş alacak.

özlük hakları
hekim maaşı
hakim maaşı
Yorum (37)
Gazi
Hekime vermezler çünkü: "Bütçede kaynak yoook...?" Hala öğrenemediniz mi?
22
Cevapla
Semazen
"Hakimlere yapılacak yeni zamla birlikte hakimler hekim maaşının neredeyse 4 katına yakın maaş alacak", çok adil bir durum olacak yani.
28
Cevapla
murat celikten
sayın bakan yorumlarınızı bekliyoruz?
30
Cevapla
Ahmet
Hani 657 de ayırım yoktu. Birine zam yapınca tamamına zam yapmak gerekiyordu hani? Hani fazla ücret verebilmek için sözleşmeli yapılıyordu? Hani kaynak yoktu? Sayın Bakanım, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Eyüp Gümüş sağlık çalışanlarının döner sermayesinde Ocak 2017'den itibaren önemli artış olacağına söz vermişti. Sayın Müsteşar: "-ek ödemelerine baktığımızda yıllar içinde rakamın hep aynı olduğunu gördük. Şuanda alması gerekenden yaklaşık 2 bin-2 bin 500 TL daha az. Bununla ilgili bir çalışma yaptık.’’ demişti. Ne yazık ki bu sözlerin hiç biri gerçekleşmedi. İnanır mısınız %3 zamma rağmen Ocak ayında Aralık ayından daha az döner sermaye ücreti aldık. Hakim ve Savcıların maaşlarına gelince. Böyle astronomik seyyanen zam Hakim ve savcılara ilk defa yapılmıyor. Bu ikinci veya üçüncü kez oluyor. Arada ki aşırı fark o yüzden açıldı. Aldıkları net maaş 14 bin TL ye dayandı ve ücretin tamamı emekliliklerine de yansıyor. Doktorların aldıkları döner sermaye emekliliklerine de yansımıyor ne yazık ki. Ne ek ücret artış sözü, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması sözü yerine getirilmedi maalesef. Sorunca kaynak yok deniyor, denmesine de... Hakim ve savcılara gelince kaynak nasıl oluyor? Bu arada yanlış anlaşılmasın. Hakim ve savcılara aldıkları ücret helal olsun. Destekliyorum. Ama aynı ücret 6-11 yıl okuyup can kurtaran hekimlere de verilmeli. Saygılarımla.
17
Cevapla
postenflamatuar
Hekime asgari ücreti hatırlatan uyanıklar bu haberi bir daha oluşun. Bizi paragözlükle suçlayanların mantığına göre hakimler de paragöz oluyor. peki bu sakat mantığa sahip kişiler paragöz gördüğü hakimlerin dağıttığı adalete nasıl güveniyor? Bu haberden alınacak sonuç hekimlik yapılmaz. Hekimlerin özel muayenehane hakkı kaldırılarak ya devlet memuru yapılmış veya özel hastane patronlarının mecburi işçisi yapılmış. Bu mengene gibi düzende hekimlik enayilik ötesi bir durumdur. Ödenekler, primler ve lojmanlar gibi kıyaklar dışında ayda 13 bin TL alacak hakim bir kişiye yanlış müebbet hapis verse, yanlışlıkla ticari hayatını söndürse ne bir kuruş tazminat öder ve ne de bir saat bile hapishane, nezarethane yüzü görür. Bir gün bile kendisini sanık sandalyesinde bulmaz. Durum bu kadar basit. 150-200 bin sermaye ile hayvancılık yapmaya başlanış daha güzel bir hayat ve maddi olarak da daha müreffeh olursunuz. 150-200 bin sermayeyle daha bir sürü başka iş yapılabilir. Şimdiden sermaye biriktirin bence.
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir