Medimagazin logo

İşte sağlık hizmetlerinin kalitesi açısından Türkiye'nin dünyadaki yeri

Birleşmiş Milletler'in sağlık alanında dünya genelinde ulaşmayı hedeflediği kalite çıtasında nereye gelindi? İngiltere merkezli sağlık araştırmaları dergisi The Lancet'nin son raporuna göre katedilmesi gereken çok yol var.
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/
İşte sağlık hizmetlerinin kalitesi açısından Türkiye'nin dünyadaki yeri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çocuk ölümlerinin önüne geçilmesinde ilerleme kaydedilirken, yoksulluğun tetiklediği sağlık sorunlarında da gerileme söz konusu. Ancak, aşırı alkol tüketimi, obezite ve eşler arasında şiddet alanlarında yükseliş var. 

188 ülkeyle 26 yıllık sürecin değerlendirmesini paylaşan The Lancet'in raporunda "İlerleme oldukça değişken bir durum arzediyor" yorumu yapıldı.

Olumlu taraftan bakıldığında ülkelerin yaklaşık üçte ikisi BM'nin 2030 hedeflerini tutturuyor. Ancak HIV, tüberküloz ve çocuklukta aşırı kilo gibi sorunlarda hiçbir ülke henüz hedeflenen seviyeye ulaşamadı. En önemli gelişme doğum sırasında anne ve bebeğin ölmesinin önüne geçilmesi konusunda kaydedildi. Yetersiz beslenme nedneiyle çocuk ölümlerinde de ciddi azalma görülüyor. 


THE LANCET'TEKİ ARAŞTIRMANIN TAM METNİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ


Ülkelerdeki sağlık sektörü hizmetlerini en iyiden kötüye doğru sıralayan rapora göre, en iyi sağlık hizmetleri İzlanda'da... En kötüsü ise iç savaşın pençesindeki Orta Afrika Cumhuriyeti'nde. 

Avrupa, Kuzey Amerika, Asya'nın bazı bölümler ve Avustralya'da sağlık sektörü iyi işliyor. Afrika'da ise sağlık hizmeti kötü durumda. 

'Altın madalya'yı alan İzlanda'yı, Singapur, İsveç, Andorra, İngiltere, Finlandiya, İspanya, Hollanda, Kanada ve Avustralya izliyor.

Listenin en altında Somali, Güney Sudan, Nijer, Çad, Kongo, Burundi, Mali, Afganistan ve Sirra Leone yer alıyor. Süper güç ABD ise 'görece olarak kötü' notunu alarak 28. sırada. 

Türkiye ise 103. sırada. 


Kaynak: AFP, The Lancet

dünya
türkiye
sağlık hizmetlerinin kalitesi
birleşmişmilletler
lancet araştırması
Yorum (9)
bozeren
kaliteli, en kaliteli, hatta en bi kaliteli!
7
Cevapla
aydin sinal
180 ülke icinde Türkiye 103.sirada,Türkiyeden kötü ülkeler ise Afrika veAsyanin bilinen ülkeleri ya cogunda savas var,yada oligarsi ,dikta rejimiyle idare edilip bütcelerini koripsiyona kurban edilen ülkeler. Anlamadigim Türkiye nicin bu kadar gerilerde bir sirada yer aliyor?Benim düsüncem yapilan saglik harcamalarinin halka yansimasindaki bozukluklar,cocukken Nigdede elma bagi sulardik,kadarak suyunun su kanalindaki miktari bahceye intikal edince neredeyse cesme hortumu suyu gibi olurdu:köstebek deliklerini,bozuk arklara kacak akan su elma agaclarina yetisenceye kadar kaybolurdu. bütceden sagliga ayrilan pay plansiz yatirimlara,luzumsuz ilac tedavilerine,isteksiz calisip randuman vermeyen saglik personeline,en kötüsüde popiler politika ile telef olmaktadir. Dünyanin en büyük 20 endüstri devletinden birisiyiz deyen Türkiyeye 103.sira yakismiyor,OECD ülkeleri 50 ülke icinde Türk talebelerinin 50.sirasimi?,ilk bin üniversite icinde hic(veya bir tane) Türk üniversitesinin bulunmasimi?,demokrasi gelenegi olarak Türkiyenin Afrika ülkeleri icinde yer almasimi?,yasanilabilir sehirler acisindan Istanbulun ,bombay ,delhi gibi sehirlerle ayni sirada olmasimi? müzikte,sanatta,edebiyatta,sporda,insan haklarinda ve..ve...hangisinin siralamasinda yakisan bir yerde ! 1000 senelik Türkiye cok daha iyi bir yerde olmaliydi kanaatimce. Senelerdir MEDIMAGAZIN sayfalarina yorum yazarim,gercekleri söylerim,devamli kritik alirim,neyseki sizin söylediginiz ve inandiginiz"Türk doktorlari dünyada en iyidir" vecizesini bir kenara birakirsak istatistik veriler saglik hizmetlerinin halka ulasamadigini göstermektedir.sebeplerini bilenler yazarsa okur ögreniriz.selamlar.
10
Cevapla
Omer Yılmaz
Sağlık denince akla ticaret gelirse ve sağlık çalışanları köle olarak görülürse ayrıca koruyucu hekimliğin sadece adı olur kendisi olmazsa; 108. sıra büyük başarı . Ayrıca küçük yaşta verilmeye başlanması gerekli olan sağlık eğitimi var. Normal eğitimin olmadığı yerde sağlık eğitimi olmazsa ne olur ki değil mi? Durmak yok ezbere devam.
10
Cevapla
Hakan demir
Bu konuda bi kac deneyimimi anlatmak istedim kendim baku de okudum saglik anlatilamayacak kadar kotuydu simdiki durumu bilmiyorum fakat cogu doktor turkiyeden gidiyor ama renk orayı gosteriyorsa türkiye den iyi durumda gosterilmiş ?ingilterede yasayan bi arkadasim kolon ca orda dr beklerken konustugu hastalar turk oldugunu ogrenince imkanin varsa oraya git diye cok tavsiyelerde bulunmuslardı.Danimarka seyahatimde bir arkadas alerji den dolayı kaşınıyordu doktora gittik krem yazdı bisey degismedi tekrar gittik yeni bir krem verdi gecmedi baska bir doktora gittik o bi krem verdi gecmedi türkiye ye donduk merter de sağlık ocagına gittik bi igne yapti bir iki saate iyilesti sonuc olarak sunum şeklinde bazı sıkıntılar olsada (oda hasta yogunlugundan ) Türkiye kesinlikle daha iyi sırayı hakediyor.
13
Cevapla
hastane
hasta saldırısı çok fazla ve çalışan personel korkuyor.tehdit altında hekimlik yapıyoruz.defansif tıp yapıyoruz.aciller sağlık bakanlığının yetim çocuğu.sağlık bakanlığı en azından çalışanına kıymet veren kişilerden oluşmalı.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir