Medimagazin logo

Kadın ve erkek doktorlar en çok hangi branşları tercih ediyor?

  Erkek uzman hekimlerde en çok tercih edilen 10 branştan 6 tanesi cerrahi branşken, kadın uzman hekimlerde 2 cerrahi branşın en çok tercih edilen 10 branş içine girdiği gözleniyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Kadın ve erkek doktorlar en çok hangi branşları tercih ediyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünyanın pek çok ülkesinde, çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığını önleyen yasalar çıkarılmış olmasına rağmen ataerkil sistem nedeni ile çalışan kadınların çoğunlukla belirli meslek alanlarına veya pozisyonlara sıkışmış oldukları görülüyor.

 

Sağlık sektöründe de kadının bu durumu değişiklik göstermiyor; tıp mesleğini seçen kadınların daha çok “kadınsı” olarak tanımlanan uzmanlık alanlarına yöneldikleri gözlenirken, kadın tıp fakültesi öğrencilerinin kontrollü bir hayat tarzına sahip olamayacakları düşüncesi ile cerrahi alanları tercih etmedikleri  görülüyor.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından yayınlanan ‘İnsan Gücü Raporu’nda ise kadın ve erkek hekimlerin branş tercihlerindeki farklılık açıkça görülüyor.


Yapılan değerlendirmede erkek uzman hekimlerde Genel Cerrahi branşı ilk sırada olmasına rağmen kadın uzman hekimlerde ilk 10 içinde genel cerrahi yer almıyor.  Erkek uzman hekimlerde en çok tercih edilen 10 branştan 6 tanesi cerrahi branşken, kadın uzman hekimlerde 2 cerrahi branşın en çok tercih edilen 10 branş içine girdiği gözleniyor.

 


Kadın uzman hekimler tarafından tercih edilen Nöroloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ve Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz branşları erkek uzman hekimler tarafından en çok tercih edilen 10 branş içinde yer almıyor.

 



Daha önce yapılan bir çalışmada da 2007-2009 yılları arasında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin yapmış olduğu bahar dönemleri Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile yerleşen 7 bin 790 adayın cinsiyete göre tıpta uzmanlık alanı tercihleri incelenmişti. O çalışmada TUS’la en fazla yerleşilen alanlar temel tıp bilimlerinde kadınlarda mikrobiyoloji ve biyokimya, erkeklerde anatomi ve biyokimya; dâhili tıp bilimlerinde kadınlarda pediatri ve iç hastalıkları, erkeklerde acil tıp ve iç hastalıkları; cerrahi tıp bilimlerinde kadınlarda anestezi ve jinekoloji, erkeklerde anestezi ve genel cerrahi olduğu saptanmıştı.

kadın
ve
erkek
doktorlar
en
çok
hangi
branşları
tercih
ediyor?
Yorum (2)
Umuteryigit
Burda verilen veriler tercih değil yerleşme oranları. Hangi doktor genel cerrahiyi isteyerek gidiyor. İmkanı (puanı) olsa ilk listedeki tüm erkekler ortopedi üroloji göz kardio kadın doğum yazar. Başlık yanlış olmuş.hangi branş tercihi değil hangi branşa yerleşme olmalıydı.
10
Cevapla
Ata
Radyoloji ,FTR filan branş dışı heralde
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir