Medimagazin logo

Kalp hastalığında tıbbi tedavi tek başına yeterli değil

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıklarının başarıyla tedavi edilebilmesi için ilaç kullanımı veya ameliyat tek başına yeterli olmuyor. Uzmanlara göre, tıbbi tedavinin yanı sıra yaşam tarzı değişikliği de hasta bir kalbin iyileşmesinde en önemli şartlar arasında
Kaynak: NTV
Kalp hastalığında tıbbi tedavi tek başına yeterli değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Toplumun artan yaş ortalamasının yanı sıra; sigara kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları, obezite, yüksek tansiyon, diyabet gibi çoğu kontrol edilebilir faktörler, kalp ve damar hastalıklarının temel nedenleri olarak gösteriliyor. 

Koroner arter hastalıklarının tedavisinde ilaç kullanımının yanı sıra cerrahi müdahalenin de gerektirebildiğini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Yorgancıoğlu, bu hastalıkların şifaya kavuşması için yaşam tarzı değişikliğinin de çok önemli olduğunu söyledi. 

Kalp hastalıklarında erken tanının çok önemli olduğunun altını çizen Yorgancıoğlu, kalpte sorun olduğunu düşündürecek belirtileri şöye anlattı: 

SOL KOLA VURAN AĞRIYI ÖNEMSEYİN

“Yorgunluk, göğüste gerginlik, baskı hissi, yanma, genellikle sol kola vuran ağrı, çeneye doğru yayılan ağrı hatta bazen mide ağrısı şeklinde yakınmalar gözlenir. Egzersiz ve stres gibi kalbin kan ihtiyacını artıran durumlar bu yakınmaları başlatabilir. Bu yakınmalar genellikle dinlenildiğinde geçer.” 

KESİN TANI İÇİN KORONER ANJİYO 

Bu hastalıklarda tanının, kalp damarlarının görüntülenmesiyle konduğunu aktaran Yorgancıoğlu, “Kesin tanı koroner anjiyo olarak adlandırılan kalp damarlarının görüntülenmesi ile konulur. Son yıllarda bilgisayarlı tomografi ile de görüntü alınsa da ‘altın standart’ kasık ya da kol atardamarından girilerek yapılan klasik anjiyodur. Tanısal anjiyo sonucunda hastaya tedavi seçeneklerinden uygun olanı önerilir” dedi. 

KALP HASTALIKLARININ TEDAVİSİ NASIL PLANLANIR?

Dr. Yorgancıoğlu, kalp hastalıklarının tedavisinde izlenen yolu ise şöyle anlattı: 

Tıbbi tedavi: Bu tedavi seçeneği genellikle hastanın damar yapısının herhangi bir girişimsel müdahaleye gerek olmadığı ya da cerrahi veya stent işlemlerinden yeterli faydanın sağlanamayacağı hallerde önerilmektedir.

Balon veya stent: Böyle bir girişim, genellikle hastanın damar yapısındaki darlığın bu tedavi yöntemine uygun olduğu ve yeterli kazanımın sağlanacağı durumlarda ya da cerrahi tedavi riskinin çok yüksek olduğu vakalarda önerilmektedir.

Koroner bypass: Cerrahi tedavi ise genellikle hastanın damar yapısına bir girişimin gerekli olduğu ve hastanın en düşük riske karşın en yüksek kazanımının cerrahi tedavi ile olduğu durumlarda önerilmektedir. Koroner bypass, darlık olan bölgenin daha ilerisine kanı götürmek amacı ile yapılan bir köprüleme işlemidir. Bu işlem bir açık kalp ameliyatı olarak yani kalbi durdurarak yapılabileceği gibi, kalbi durdurmadan çalışan kalpte de yapılabilmektedir. Kesi klasik olarak her iki meme arasından orta hatta olabileceği gibi küçük ya da yandan da olabilmektedir. Yöntem seçiminde temel hedef, hastanın genel durumuna ve riskine uygun olarak en faydalı aynı zamanda da en risksiz ameliyatı gerçekleştirmektir. İşlem sonrasında hastaların büyük bir çoğunluğu, 5-7 gün içinde taburcu olarak sağlıklı bir şekilde gündelik hayatlarına dönebilmektedir. 

YAŞAM TARZI KALP SAĞLIĞINA KATKI YAPMALI

Prof. Yorgancıoğlu, bütün bu tıbbi tedavilere ek olarak kişinin yaşam tarzını kalp sağlığına uygun olacak şekilde belirlemesi gerektiğinin de altını çizerek, bu konuda hastaların mutlaka kardiyologlarından destek almasını önerdi.

kalp
tıbbi tedavi
yaşam tarzı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir