Medimagazin logo

Lazer epilasyonlardaki tehlike: Hekim yerine güzellik uzmanları veya temizlikçiler yapıyor!

Güzellik uzmanları tarafından yapılan Lazer epilasyonlar sağlığı tehdit ediyor! Danıştay, 2014’te lazer epilasyon işlemlerinin güzellik uzmanları tarafından yapılmasını yasaklayıp, sadece hekimlerce yapılmasına karar verdi. Ancak eski alışkanlık hâlâ devam ediyor ve güzellik uzmanları lazer epilasyon yapıyor.
Kaynak: GAZETE HABERTÜRK - ÖZNUR KARSLI
Lazer epilasyonlardaki tehlike: Hekim yerine güzellik uzmanları veya temizlikçiler yapıyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Son yıllarda kadınların rağbet gösterdiği estetik uygulamalardan biri olan ve zaman zaman uzman kişiler tarafından yapılmaması nedeniyle mağduriyetlerin yaşandığı lazer epilasyonla ilgili tartışmalar yeniden gündeme taşındı.

Habertürk’ten Öznur Karslı’nın haberine göre, süreç, Sağlık Bakanlığı'nın 2008 tarihli yönetmeliğinde yer alan “Eğitimini alan kişiler IPL epilasyon cihazı kullanabilir” ifadesinin kaldırılması için doktorların Danıştay'a başvurmasıyla başlamıştı. Danıştay, 2014'te epilasyon işleminin sadece hekimler tarafından yapılması gerektiğine hükmetti. Bunun üzerine İstanbul'da, 200'ün üstünde ruhsatlı merkez kapatıldı, 40 işletme sahibine de dava açıldı. Türkiye'de sayıları 108 bine ulaşan güzellik merkezlerinin çoğunda da yönetmeliğe uyulmadığı tespit edildi.

DOKTOR YERİNE TEMİZLİKÇİ!

Ancak yasağın üzerinden 3 yıl geçmesine karşın değişen bir şey yok! Kimi özel hastanelerde açılan merkezlerde de doktor yerine temizlikçi kadrosundaki hastane çalışanlarının ya da estetisyenlerin görev yaptığı iddia edildi. Konuyla ilgili video görüntülerinin paylaşılması üzerine İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'daki bazı özel hastanelere ilgili araştırma yapıldı. Görüşülen merkezler, öncelikle ücretsiz testlerden ve kampanyalı fiyatlarından bahsetti. Tüm vücut paket programı 1500- 2000 TL arasında olan lazer epilasyon randevusu veren yetkililer, “İşlemi plastik cerrah mı yoksa dermatolog mu yapıyor?” sorusuna “Estetisyen ya da güzellik uzmanı” yanıtını verdi.

Bir hastane ise epilasyonda hekimin sadece kontrol amaçlı seansa girdiğini belirtirken, İzmir'de aranan bir özel hastanenin yetkilisi ise “Bu işlemi zaten hekimler yapmaz” bilgisini paylaştı.

EN SON O MAĞDUR OLMUŞTU

İstanbul'da geçen ay özel bir hastanede yapılan epilasyon işlemi nedeniyle mağdur olup vücudunda yanıklar oluşan kuaför Meltem B. (28), suç duyurusunda bulunmuştu. Estetisyen Dilek Ö. ile hastane bölüm sorumlusu hakkında “basit yaralama” suçundan 1 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı. Geçen yıl ise Fatih'te yine bir özel hastanede Meral T. adlı kadına lazer epilasyon işlemi yapan estetisyen Aysel B. hakkında dava açılmıştı. Savcılık, Ayşel B. ile hastane yetkilisi Dr. Şükrü G.'ye 5 yıl hapis talep etti. İddianamede, Aysel B.'nin hekim haricinde lazer uygulama yaparak kanuna aykırı davrandığı anlatılmıştı. Göztepe'de de 2014 Ekim ayında yaşanan olayda epilasyon işlemi sırasında vücudunda ikinci derecede yanık oluşan H.S. adlı kadın, güzellik merkezi ile merkezdeki doktor hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

TEMİZLİK ELEMANI VE HASTANE PERSONELİ EPİLASYON YAPIYOR

Danıştay kararıyla 108 bin güzellik salonunda çalışan personelle birlikte yaklaşık 430 bin kişinin mağdur olacağını belirtti. Uygulamayla ilgili özel hastaneleri de suçlayan Aydın, “Danıştay kararına rağmen özel hastanelerdeki merkezlerde doktorlar ya hiç işlem yapmıyor, ya da kontrol amaçlı bekliyorlar. Epilasyon uygulamaları, uzman tabip yapılması gerekirken, 3 aylık kurs bitirme belgeleri olan temizlik elemanı, hastane personeli gibi yetkisiz kişilere emanet ediliyor. Bunların SGK girişi de güzellik uzmanı, hizmetçi ya da hastane personeli olarak yapılıyor. Bazı özel hastaneler, hastane içindeki odalarını daire gibi usulsüz bir şekilde güzellik merkezi olarak kiraya vermiş” diye konuştu.

dermatoloji
lazer epilasyon
danıştay kararı
Yorum (3)
Şifai Demirel
Yönetmelik güzellik merkezlerinin denetimini belediyelere verermiş. Belediyelerinde çok umrundaydı zaten üstelik kaç defa denetimlerde uzmanlardan bilirkişi istenip tutanak tutulmasına rağmen hiçbir işlem yapılmamaktadır. Anlayacağınız bir işte rant varsa hekime yedirmezler.
5
Cevapla
aydin sinal
laser epilasyon u da bir hekimin yapmasi gerektigi ilk defa duydum,yillardan beri bu isi zaten güzellik uzmanlari ismi verilen kisiler yapar,tip diplomasi olan bir kisinin para icin bile olsa bu gibi islere girmesini dogru bulmam,haaa hekim olarak degilde güzellik uzmani olarak calisan tip diplomalilarina bir sey demem,yalniz onlarda bu pastayi güzellik uzmanlari ve -eger dogruysa-temizlikcilerle paylasmaya ragzi olsunlar,
5
Cevapla
Cumhur guner
Doktor olarak yer acan guzellik polikliniklerindede %99 unda da lazer kullanicilari dr degil....maalesef....
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir