Medimagazin logo

‘MR’ bahane rant şahane

Ünlü fizik tedavi uzmanı Eser Alptekin, Hürriyet’in dün gündeme getirdiği MR skandalıyla ilgili olarak, “Burada inanılmaz ticari ilişkiler var. Normalin 10 katı fazla para alıp rant sağlıyorlar” açıklamasını yaptı.
Kaynak: HÜRRİYET - EYÜP SERBEST
‘MR’ bahane rant şahane
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

HÜRRİYET’in dün ‘Bu fiyata bu Emar’ manşetiyle gündeme getirdiği Manyetik Rezonans (MR) skandalının perde arkasını Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Eser Alptekin anlattı. Yıllık milyonlarca doların döndüğü, zaman zaman insan sağlığının hiçe sayıldığı MR piyasası hakkında Eser Alptekin, “Ben MR’ı 100 liraya çektiriyorum. Burada ilkeli davranmak, hekim etiğine uygun davranmak her baba yiğidin harcı değil. Ben de diğer uygulamalar gibi yapsam her gün 8-9 bin TL kasama para girer” dedi. Eser Alptekin şunları söyledi:

FİYATLAR DÜŞTÜ

“MR’lar Türkiye’ye 25 yıl önce geldi. Başta fiyatları yüksekti, teknoloji yeni geldiği için. Fiyatlar zaman içerisinde belli bir düzeye indi. Türkiye’de 3-4 grup MR var. Kaliteli MR’lara A grubu dersek, D grubuna kadar indirebiliriz. Bu teknolojinin eski olmasına göre değişiyor. Yıllardan beri benim bunlarla hiç bir ticari bağlantım olmadı. Hadise bu. Olmayınca ben ne dersem onu yapmaya başladılar. Diyelim ki MR bir yerde 1000-1500 lira. Benim hastam, benim imzamla gidince 100 liraya iniyor. Ben şunu istedim onlardan, en iyi MR’ı bana çekin. Hastama hemen randevu verin. Devletten daha az para alın. Başka da bir şey yok. Bunu da 25 senedir yaptırıyorum. Ne özel sağlık sigortaları bu uygulamaları yaptırabiliyor, ne devlet yaptırabiliyor. Ben bilirim her ay en aşağı 100 bin lira benim kasaya girsin. Bir özel hastanedeki 6 bin 500 liralık MR kağıdını bana getirdiklerinde ben kendi kağıdıma yazıp imza attığımda bunu ondan çok daha iyi 650 TL’ye çekiyorlar. Düşünebiliyormusun sen rantı. Bu bir ticari sektör. Bu fiyatlar herhalde bana duydukları özel sempatiden değil.”

ODA FİYATI 670 LİRA

İnsanların bilinçsiz şekilde paralarının alındığını kaydoeden Alptekin, “Burada bir takım ticari ilişkiler oluyor. Mesela özel sağlık sigortaları da bunun içinde. Tabipler Odası’nın verdiği fiyat 670 lira. En az buna alabilirsin. Daha da aşağı inme. Ben 100 liraya çektiriyorum. Bana çekilen MR’lar bin defa daha bunlardan iyi. Beni piyasa tanıyor. Eser Alptekin’e 5 kuruş veremeyeceğini biliyor. Burada ilkeli davranmak, hekim etiğine uygun davranmak her babayiğidin harcı değil. ben diğer uygulamalar gibi yapsam her gün 8-9 bin TL benim kasama para girer. Ben bunu seçmedim” diye konuştu.

‘mr’
bahane
rant
şahane
Yorum (7)
cerrah tolga
haber yapıyorsunuz yazıyorsunuz ama değişen birşey yok.ankarada kemoterapi ve radyoterapiden fark alınıyor .mr ve tomografıden alınan ücretler 500 tl civarı .
0
Cevapla
i.y.
Eser bey dürüstlük adı altında başkalarına çamur atarak reklamını yapmış. Hayırlı işler diyelim. Biz o dediklerini yıllardır yapıyoruz. Zarf getiren MR merkezine, zarfı al para getirme, benim gönderdiğim hastanın MR'ını ucuza çek diyeli 10 yıl oldu. Hiç kimse bilmez. bunu. Bundan dolayı reklam yapmadım ve kimseden saygı duyma isteği de oluşmadı. Eser beyin böyle kaygıları yok heralde. Saygılarımla
0
Cevapla
dr.okan
Eser beyin açıklamaları günümüz sağlık politikası ile paralel. Daha ucuz ve daha hızlı hizmet, kalitesizliği de beraberinde getirir, bunu unutuyor tabii. Bir gün kendi muayenesi için de 'çok pahalı ucuzlatsın' derlerse sanırım sesi çıkmayacak.
0
Cevapla
Dr.MG
Eser Bey,Görüntüleme-Radyoloji merkezleri hastadan aldıkları ücretten komisyonu kendileri istedikleri için değil, gönderen doktor istediği için veriyorlar. Bu işin o kadar cılkı çıkmış halde ki istek yapan doktorlar en çok komisyon verene hasta gönderiyorlar. Vergisi vs. olmayan temiz para gözüyle bakılıyor. Siz hastadan aldığınız ücretten bir kısmını komisyon olarak başkasına verir misiniz? Üstelik MR çekimlerini de oldukça ucuza hallettiğinize göre bu sizin muayene ücretinize mutlaka yansıyordur. Ucuza MR hizmeti sağladığınızı çok etkin şekilde duyurup reklam yaptığınıza göre de bu sizin hasta sayınıza da yansıyacaktır. Akıllıca reklam!! Tabipler odasının görevi nedir, neden müdahale etmez anlamak mümkün değil.
0
Cevapla
Dr. BBU
Üniversite veya Eğitim Hastanelerinde geç tarihe görüntüleme incelemesi için randevu alan hastalar görüntüleme merkezlerine direk gidemediklerinden, görüntüleme merkezleri ile anlaşmalı olduğunu bildikleri özel hastanelere gidiyorlar. Daha sonraki işlemler aynen şöyle gelişiyor. 1- Hasta özel hastanede muayene olmuş gibi işlem açılıyor ve devletten bir güzel paket ücreti alınıyor ( Gelir 1). 2- Muayene paket ücreti için hastadan fark ücreti ( %30–70 arasında değişiyor ) alınıyor ( Gelir 2 ). 3- Aslında üniversite hastanesinin ( Bu bazen yüksek fiyatla çalışan özel muayenehane hastaları da olabiliyor ) istemi olan görüntüleme incelemesi için görüntüleme merkezinden istek yapılıyor. Bu istek için devletin ödediği tutarın % 30-70'i hastadan fark olarak alınıyor ( Gelir 3 ). Hasta sonucu asıl istek yapan doktora götürüyor. 4- İstenen tetkikin faturası kuruma ( SGK ) fatura edilip tahsil ediliyor. Alınan ücretinde zaten can çekişen görüntüleme merkezleri arasındaki rekabetten faydalanılarak yaklaşık % 30-40'ı özel hastanenin kasasına atılıyor ( Gelir 4 ). Not: Bu arada görüntüleme merkezleri %30–40 indirimli tutarı özel hastaneye fatura ediyor. Böylece özel hastanelere sırf kendi hastaları için değil, geç tarihe görüntüleme randevusu alan üniversite ve eğitim hastanelerinin hastaları için de gelir kapısı açılmış oluyor. Ayrıca özel hastaneler kendi kurumlarının hastaları veya gene diğer kurumlar tarafından geç tarihe randevu verilen pakete dahil normal USG incelemesi için de hastadan gayet güzel ücret alıyorlar. Hastalar bunu fark etmiyor. Sonuç olarak özel hastaneler hiçbir işletim maliyetine katılmadan ( elektrik, su, teknisyen parası, cihazın amortismanı, kira parası, malpraktis riski vs. ) ne kadar çok istek yaparlarsa o kadar çok kazanıyorlar. Dünyada oturduğu yerden hiçbir şey yapmadan, hiçbir masrafa karışmadan, sadece istek yaptığı için para kazanan hangi sistem var veya kim böyle bir sisteme izin verir. Devlet benim %30–40 indirim yaptığımı ve o fiyattan çalıştığımı kestiğim faturadan açıkça görüyor. O halde diğer kalemleri aradan çıkarıp beninle direk indirim yaptığım fiyattan neden anlaşma yapmıyor.Hasta fark ücretleri ödeyerek mağdur olmasın. Devlet birden çok kuruma aynı hasta için paket fiyatları ödemesin. Mantıklı değil mi? Bunun hesabını yapanlar bu rakamları görmüyor mu ?. Bu hesapları bilmiyorlar mı? Çok da iyi biliyorlardır. Kimse aksini söylemesin. Lütfen çalışanların yanında olalım, ve Türkiye'yi İstanbul'un lüks semtlerinden ibaret sanmayalım. Başkasının taşı ile başkasının kuşunu vurarak her gün 8-9 bin TL. den bahsetmek, herkesin harcı değil.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir