Medimagazin logo

Performansta Mayısta revizyon, yıl sonunda köklü değişiklik geliyor

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Eyüp Gümüş, uzun süredir bekleyen Performans yönetmeliğinde önce Mayıs ayında revizyon yapılacağı, yıl sonunda da yönetmeliğin tamamen değişeceğini söyledi.
Performansta Mayısta revizyon, yıl sonunda köklü değişiklik geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DR.İBRAHİM ERSOY/MEDİMAGAZİN

https://twitter.com/ibrahim_ersoy

Performans Yönetmeliğinde değişiklik yapılacağı uzunca bir süredir gündemi meşgul ediyor. Konuyla ilgili Medimagazin’e açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Eyüp Gümüş Mayıs ayında Yönetmelikle ilgili revizyon yapılacağını belirtti.

 

Özellikli işlemlerle ilgili yapılacak revizyon konusunda ‘Organ nakli yapan bir doktor, örneğin; dört nakil yapınca döner sermayede üst tavana varmış oluyor. Bundan sonra yapacağı nakil harici de olsa, hasta muayenesi de olsa karşılığını alamıyor. Biz bu çalışmaların karşılığını verebilelim istiyoruz, o nedenle bu döner sermayeyi iki katına çıkaracak düzenlemeyi yapıyoruz. Bir başka stratejik örnek daha gerekirse; kanser cerrahisi gibi zor ve riskli girişimlerde bulunanlar; bunun gibi kritik ve stratejik çalışanları tanımlıyoruz. Maliye Bakanlığı ile kimlerin alacağı konusunu görüştük, Başta organ nakli olmak üzere özellikli işlemlerin tavanlarının iki katına çıkarılması isteğimizi ilettik, önümüzdeki mayıs ayında çıkacak’ dedi.


 
Yıl sonunda ise Yönetmelikte köklü değişikliğin yapılacağını belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Eyüp Gümüş ‘Performans yönetmeliğini merkezden koordine etmekle ilgili bir program üzerinde, ki bunu yapmak için merkezi bilgi sistemleri gerekiyor. Bununla ilgili yeni bir alım yapacağız. Bunun için yıl sonuna söz veriyoruz’ diye konuştu.
 
Performansla ilgili adaletli bir yönetmelik yapmak istediklerini belirten Prof.Dr.Gümüş, Medimagazin’e yaptığı açıklamada yeni yazılım sisteminin şu an hazırlandığını belirterek ‘Bütün Türkiye’yi gören ve adaletli bir döner sermaye sistemini genel sekreterlikler mi, Bakanlık mı yapsın, noktasında tartışıyoruz. Bununla ilgili bir çalıştay yapacağız bütün paydaşlarla birlikte. Bu konuda uzmanlık derneklerinin de görüşlerini alacağız. Ama yıl sonunda da yeni döner sermaye, performans yönetmeliğinin yayımlanması talimatını verdim. Yani mevcut hâliyle uygulanabilirdi ama yine düzeltilmesi gerekecekti, o zaman dedik ki, bunu tam olarak çalışalım ve bir kere çıkaralım ve bir daha on sene uygulamada kalsın’ dedi.

 

 

 
 

performans yönetmeliği
eyüp gümüş
Yorum (35)
Mücahit Altuntaş
Performans sisteminde sürekli işlem sayıları, hasta bakmak, tetkik öne çıkarılıyor ! Sağlık algısında ve sağlığı koruma konusunda asgariler yerine bu tür teşvikler ne kadar doğru ? Hasta bakmaya, işlem yapmaya teşvik etmek, bunun çıtalarını sürekli yukarı çekmek, teşvik vermek yada para vermek sağlık ortamında maliyet, iş yükü, personel açığını artıracaktır.Zaten bu güne kadar uygulamalarla bu konular ( maliyet, iş yükü ) çok artırmıştır. Mevcut sağlık sistemi bunun bilimsel normlara uymayan iş yükünün "artçı" etkileriyle kıvranıyor. "Performans sisteminde" bu güne kadar olan iş yükü, maliyet, işlem ve personel yetmezliği, nitelik sorunları malpraktis ve şiddet olarak yansımıştır. Verilere bakın. Sağlık sisteminde yerindelik, bilimsellik ve usulü çok farklı yöntemlerle sağlamanız gerekiyor. Demek ki performans algısnıda bir arpa boyu yol gidilmemiş.Demek yaşananlardan ders çıkarılmamış !Demek ki çok işlem yapma stratejisinden vazgeçilmemiş! Böyle olsa ne olur diyenlere , şunu söyleyebilirim %85 dışa (ithal ürünlerine) bağlı sağlık ekonomimizde aşırı maliyet demektir.Birde hatırlayın sürekli personel açığı vardı ! Yada personel açığı şartlanması ile olur olmaz açılan, alt yapı, öğretim üyesi eksikliği olan üniversiteler, ve o üniversitelerin zamanla sağlık ortamına getireceği sorunlar. Yeterli mi ? Sadece işlem sayılarına takılmak, iş yükünde adaleti buralarda aramak, sistemi fazla işlem turnover( tükenme sendromuna) sürüklemek, sürekli işlemi artıran ideolojik unsurları sisteme sokmak, bilimsel ölçülerin (nitelikli zamanda nitelikli iş ! insani çalışma koşulları ) ihmal edip, gereklilik unsurlarını kulak arkası etmek çok sorunlu değil mi ? Böyle bir risk görmüyor musunuz ? Hala da göremiyor musunuz ? Nasıl aşılacak ? Bunları yeni sistemde yapılabilecek mi ? Eğer bunlar yapılamayacaksa, ortaya çıkan maliyeti kim üstlenecek.Yasayı çıkaranların maliyeti üstlenmesini temenni ediyorum.Eğer performans sistemiyle bilimselliğe uymayan normlar varsa siyasal malpraktis başlığı ile takip edilmesini öneriyorum.Kamusla kaynakların akılcı kullanımı konusunu gündemimize almak zorunda değil miyiz. Son on yılda ilaç tüketimi kutu bazında ! %100 arttı. Sağlık sisteminde maliyetler en az 4-5 kat arttı. İş yükü %300-400 arttı ! Bu veriler hizmet aşının çok ötesinde mevcut performans sisteminin çok sorunlu olduğunun göstergesidir. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 27.04.2016
8
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Performans sisteminde sürekli işlem sayıları, hasta bakmak, tetkik öne çıkarılıyor ! Sağlık algısında ve sağlığı koruma konusunda asgariler yerine bu tür teşvikler ne kadar doğru ? Hasta bakmaya, işlem yapmaya teşvik etmek, bunun çıtalarını sürekli yukarı çekmek, teşvik vermek yada para vermek sağlık ortamında maliyet, iş yükü, personel açığını artıracaktır.Zaten bu güne kadar uygulamalarla bu konular ( maliyet, iş yükü ) çok artırmıştır. Mevcut sağlık sistemi bunun bilimsel normlara uymayan iş yükünün "artçı" etkileriyle kıvranıyor. "Performans sisteminde" bu güne kadar olan iş yükü, maliyet, işlem ve personel yetmezliği, nitelik sorunları malpraktis ve şiddet olarak yansımıştır. Verilere bakın. Sağlık sisteminde yerindelik, bilimsellik ve usulü çok farklı yöntemlerle sağlamanız gerekiyor. Demek ki performans algısnıda bir arpa boyu yol gidilmemiş.Demek yaşananlardan ders çıkarılmamış !Demek ki çok işlem yapma stratejisinden vazgeçilmemiş! Böyle olsa ne olur diyenlere , şunu söyleyebilirim %85 dışa (ithal ürünlerine) bağlı sağlık ekonomimizde aşırı maliyet demektir.Birde hatırlayın sürekli personel açığı vardı ! Yada personel açığı şartlanması ile olur olmaz açılan, alt yapı, öğretim üyesi eksikliği olan üniversiteler, ve o üniversitelerin zamanla sağlık ortamına getireceği sorunlar. Yeterli mi ? Sadece işlem sayılarına takılmak, iş yükünde adaleti buralarda aramak, sistemi fazla işlem turnover( tükenme sendromuna) sürüklemek, sürekli işlemi artıran ideolojik unsurları sisteme sokmak, bilimsel ölçülerin (nitelikli zamanda nitelikli iş ! insani çalışma koşulları ) ihmal edip, gereklilik unsurlarını kulak arkası etmek çok sorunlu değil mi ? Böyle bir risk görmüyor musunuz ? Hala da göremiyor musunuz ? Nasıl aşılacak ? Bunları yeni sistemde yapılabilecek mi ? Eğer bunlar yapılamayacaksa, ortaya çıkan maliyeti kim üstlenecek.Yasayı çıkaranların maliyeti üstlenmesini temenni ediyorum.Eğer performans sistemiyle bilimselliğe uymayan normlar varsa siyasal malpraktis başlığı ile takip edilmesini öneriyorum.Kamusla kaynakların akılcı kullanımı konusunu gündemimize almak zorunda değil miyiz. Son on yılda ilaç tüketimi kutu bazında ! %100 arttı. Sağlık sisteminde maliyetler en az 4-5 kat arttı. İş yükü %300-400 arttı ! Bu veriler ister siyasetçisi ister sağlık çalışanı olsun, ister hekim olsun ,hizmet aşkının çok ötesinde mevcut performans sisteminin çok sorunlu olduğunun göstergesidir. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 27.04.2016
13
Cevapla
dr.mikro
Yapmayın Allah aşkına...Geçtiğimiz günlerde de bakanlık doğudaki hekimlere en yüksek performans alan hastane baz alınarak ödeme yapılacak demişti ve yine 12.000 rakamı konuşulmuştu.Bu haberleri okuyan hekimler ortalama 12 bin döner alıyor sanıyor.2015 yılı toplam gelirim(maaş+döner) 76.000 TL aylık ortalama 6 bin TL toplam gelirim var bırak 12 bin TL performansı toplam geliri rüyamda bile göremiyorum...
19
Cevapla
abs
4 tane organ nakli kaç puan ediyo ki 12000 alsınlar..siz asıl doktorun sırtına yüklediğiniz fazla personele giden parayı nasıl ayıracağınızı düşünün..hastane biraz fazla ciro yapınca oranları düşürüp doktora fazla para vermeyelim mantığıyla dönerleri düşürüyosunuz..doktorlarla olan sorununuzu çözmelisiniz bence..değilse bırak organ naklini, en basit ameliyatı yapmaya gönüllü doktor bulamayacaksınız..ve bu sorun doktor sayısını artırmayla çözülebilecek bir durum değil malesef..
13
Cevapla
m. murat
Riskli vakalara müdahaleye teşvik amaçlanmış. Hekimlere risk alın deniyor. Tıpkı kamu ve özel bankalara haddinden sermayelerinin üstünde fazla kredi verin dedikleri gibi.
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir