Medimagazin logo

Profesör: Çocukları zorla muayene etmemekten yargılanıyorum

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun, muayene olmayı kabul etmeyen çocukları muayene etmediği gerekçesiyle yargılandığını söyledi.
Profesör: Çocukları zorla muayene etmemekten yargılanıyorum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından cinsel istismara maruz kaldıkları 3 çocuk iç ve dış beden muayenesi yapılması için tıp fakültesine gönderildi. Mesai saati dışında gönderilen çocukları muayene etmek amacıyla hastaneye gelen Prof. Dr. Gürcan, çocuklara hastanede bulunma nedenini sordu. 'Bilmiyoruz' cevabını veren çocuklara Gürcan, hastanede bulunma nedenlerini ve istenilen muayene ile ilgili bilgi verdi. Yapılan bilgilendirmenin ardından muayeneyi kabul etmeyen çocuklarla ilgili olarak bir tutanak düzenleyen Prof. Dr. Gürcan, çocukları zorla muayene etmenin insan haklarına, hasta haklarına ve tıp etiğine aykırı olduğu bildirdi.

    Tutanağın savcılığa gönderilmesinin ardından adli tıp hocasına adli görevi ihmal ve görevini kötüye kullanma iddiasıyla dava açıldı. Edirne 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davaya Prof. Dr. Gürcan Altun, avukatı katıldı.

    Davayı takip etmek üzere Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, Adli Tıp Uzmanları Derneği Prof. Dr. Ümit Biçer ve çok sayıda meslektaşı Adliyeye geldi. 2 hafta sonrasına ertelen davayla ilgili açıklamada bulunan Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, sürekli olarak iyi hekimlik yapmaya çalıştıklarını ve bunu savunduklarını söyledi.

    Prof. Dr. Gürcan Altun'un kendilerine iyi hekimliğin nasıl yapılacağını anlattığını belirten Aktan, "Çünkü hiç kimse arzusu dışında zorla muayene edilemez. Bedenine herhangi bir şekilde istemediği bir işlem yapılamaz. Hocamız bize bunu bir kez daha hatırlattı. Bunu hekimlere hatırlatmaya gerek yok ama belli ki, bunu hukukçulara bir süre daha anlatmamız gerekecek. Maalesef bu Edirne'de yaşadığımız ilk olay değil. Başka bir adli tıp hocamızın davası için yine buradaydık. O zaman bu dava beratla sonuçlanmıştı. Ve o zaman ki hakim bunun gerçekten tıp kurallarına uygun, hastanın iyiliği için yapılan bir işlem olduğunu karar vermişti. Bugün de umuyoruz ki mahkeme kararını verecek. Karar iki hafta sonrasına kaldı. 2 hafta sonra tahmin ediyorum verilecek olan kararda tekrar mesleğin tıp etiğinin kurallarını koruyan, kollayan herkese bir kez daha hatırlatan Gürcan Hocamız uygun bir karar çıkmasını umuyoruz. Bundan sonra da tür davalar için ne mahkemelerin meşgul edilmesini ne de hekimlerin mahkeme koridorlarında tutulmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

    Gürcan Altun'un yaptığının her türlü tıp ve etik kurallarına ve uluslararası sözleşmelere uygun olan bir davranış olduğunu belirten Aktan, "Bunun aksine zorla bir muayenin yapılmış olsaydı Türk Tabipler Birliği'nin meslek etiği kurallarına aykırı davrandığı için Gürcan hoca hakkında takip başlatırdı. Burada yapılan iş tamamen doğrudur. Yapılması gereken teşekkür etmektir." dedi.

    Adli Tıp Uzmanları Derneği Prof. Dr. Ümit Biçer, yargının bir kez daha tıp ettiğine müdahale ettiğini gördüklerini belirtti. Yalnızca iyi hekimlik değerlerinin değil çocuk haklarının çiğnendiğini düşündüklerini kaydeden Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Konu 3 çocuğun zorla muayene edilmek istenmesi. Hekimin bu çocukları muayene etmemesi. Edirne'de benzer bir davayı 2010 yılında yaşadık. O zaman da Prof. Dr. Ahmet Yılmaz zorla muayene yapmadığı için yargılanmış ve berat etmişti. Ne yazık ki, bir kez daha aynı gerekçelerle açılan bu dava ile anlıyoruz ki, istismar mağduru çocukların hakları ve sağlığı bizzat yargının uygulamalarıyla yok sayılmaya devam ediliyor. Bu davanın Edirne'de yargının insan haklarıyla, anayasa ile çocuk haklarıyla imtihanı olduğunu düşünüyoruz." açıklamasını yaptı.

    Tıbbi muayenin hastanın onay vermesi durumunda yapılabileceğini aktaran Prof. Dr. Biçer, "Hekimler Bio-Tıp sözleşmesinde belirtilen özgürce ve bilgilendirilmiş bir şekilde muvafakat etmesinden sonra müdahale etme yükümlülüğü almak zorundadır. Tıp etiği ve öğretisinde hastanın zorla muayene edilmesi diye bir kavram yer almamaktadır. Bir çocuğun zorla genital iç beden muayenesine zorlanması ona yapılan cinsel saldırıdan farklı bir olay olmadığı gibi kişide ruhsal travma yaratmaktadır. Son olarak yargı mensuplarını ulusal yasa, yönetmelik ve genelgelerin yanı sıra devlet olarak imzaladığımız uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya yargılama sırasında çocukların kırılganlığını unutmadan hoyrat uygulamalara son vermeye davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

    Trakya Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun da Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından cinsel istismara maruz kalan 3 çocuğun muayene için gönderildiğini belirtti.

    Mesai saatleri dışında gönderilen bu çocuklarla bir uzman olarak gelip görüştüğünü kaydeden Altun, "Her bir çocuğa niçin orada bulunduklarını bilip bilmediklerini sordum. Çocukların hiçbir niçin hastaneye yollandıklarını bilmiyordu. Savcılık tarafından talep edilen iç ve dış beden muayenesinin nasıl yapılacağı konusunda onları tek tek bilgilendirdim. Ancak çocuklar bu muayeneyi kabul etmek istemediler. Gerek temel insan hakları, hasta hakları, tıp etiği kuralları her şeyin ötesinde insan onuruna yakışmayan bir davranıştı bu çocukları zorla muayene etmek. Dolayısıyla bu çocukları zorla muayene edildiğinde onlarda ruhsal travmaya yol açacağını tıbben bildiğim için böyle bir muayeneyi yapamayacağıma dair bir tutanak düzenleyip savcılığa ilettik. Bunun üzerine hakkımda bir soruşturma başlatıldı. Bunun için ifade verdim. Ardından bu bir iddianameye dönüştü. Bugün de onun duruşması için buradaydım. Adli görevi ihmal etmek ve görevi kötüye kullanmak suçlarında hakkımda iddianame düzenlendi. Oysa görevimi ihmal etmiş değilim. Mesai saatleri dışında haber verilmiş, bu çocuklarla ilgilenmek için gece saat 23:30'a kadar hastanede kalmışım. Görevimi nasıl ihmal ettiğimi anlayabilmiş değilim." açıklamasında bulundu.

    2010 yılında da benzeri bir davadan Trakya Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz da yargılanmıştı.

profesör:
çocukları
zorla
muayene
etmemekten
yargılanıyorum
Yorum (18)
üç harfli
Biz çocukları istekleri dışında, değil yalnızca muayene etmek, iğne batırıyor, bayıltıyor ve hatta kesiyoruz. Sorarım profa, kendi çocuğuna enj. yaptırırken rızasını alıyor muymuş?
0
Cevapla
potenflamatuar
Adli olaylarda türkiye yasalarına göre muayene olmayı red eden kişiler "zorla" muyane mi edilecek? Eğer yasalar rıza yoksa muayene edilmez diyorsa bu davayı açan kişilerin görevlerinde acemi ve ihmalkar oldukları ortaya çıkıyor. Bu durumda da TTB ve adli tıp uzmanları niye bu davayı açan kişilere karşı görevini ihmal ve görevini kötüye kullanma iddiasıyla dava açmamışlar? Yok Türkiye yasaları adli durumlarda rızaya bakılmaz, zorlada olsa muayene edilir diyorsa bu vahim bir durumdur. Bunu ben dahil hiç bir hekim tasvip etmez. Bu durumda TTB nin avrupa insan hakları mahkemesine başvurması ve bu arada ayağı yere basan eylemlerle STK ları bu durumdan haberdar etmesi lazımdır. Görülüyor ki TTB yine görevini savsaklıyor. Niye mi? TTB bir örgüttür, hekim örgütü. Hekimleri zora sokan tüm yasal uygulamaları tespit etmesi, tespit ettikten sonra da düzeltilmesi için etkin ve mantıklı çalışmalar yürütmesi beklenir. Çünkü bu işlerin altından tek tek her hekim kalkamaz, mutlaka bir kurumsal hareket süreç gerekecektir. Beni ve birçok diğer hekimi rahatsız eden, TTB den ümidimi kesmeme ve TTB ye başka bir gözle bakmama neden olan şey bu haberde de bir daha görüldüğü üzre çözüme giden yolların değil çözümsüzlüğü devam ettiren hareketlerin TTB tarafından benimsenmesidir.
0
Cevapla
ihsan
Çocuk zorla muayene edilir arkadaş nasıl bir saçmalık bu. Reşit olmayan her insan zorla muayene edilir... Kaç bebek ister muayene olmayı. 12-13 yaş da olsa aynıdır. Yasa 18 diyor ama bana göre kızda 14 erkekte 16 yaş altından muayene kabulü aranmamalı...
0
Cevapla
Tıp doktoru
Üç harfli, enjeksiyon ile vajinal muayene aynı mı? Sen doktor falan değilsin
0
Cevapla
dr.erol
peki çouklar muayene edilemediyse ve üzerinden zaman geçince teavüz bulguları kaybolursa ne olacak.tabi muayene edilmeden bu tecavüz olayı anlaşılırsa o başka.aksi halde prof yanlış yapmış.çouğa sorulur mu muayene.sorulur anlatılır korkutmadan bakılır.konu böyleyse prof yanlış yapmış ama maalesef ceza almaz.bu dünya zalimlerin dünyası.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir