Medimagazin logo

Tabip Odası Başkanı: Birçok doktor antidepresan kullanıyor

Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, günde 100 hastayı muayene eden hekimlerin üzerinde performans baskısı ve iş yükü fazlalığı olduğunu, birçok meslektaşının antidepresan kullandığını söyledi.
Kaynak: SÖZCÜ
Tabip Odası Başkanı: Birçok doktor antidepresan kullanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, hekimlerin 10 dakikada 1 hastayı muayene etmek zorunda kaldığını, günde baktıkları hasta sayısının 100’ü bulduğunu ifade etti. Performans baskısı ve iş yükü fazlalığından dolayı hekimlerde ‘Tükenmişlik’ olduğunu kaydeden Bilgin, şöyle konuştu:

“Bu kadar hızlandırılmış sağlık hizmeti sunumu yanlış teşhise, gecikmelere yol açabilir. Hekim tarafından ise çok yorucudur. Günde 100 hasta bakma durumu aslında iki katı sağlık personelinin taşıyabileceği bir yüktür. 2002’de ülkede 75 bin hekim varken, 200 milyon hasta bakılıyordu. Şimdi ise 140 bin hekim yıllık 650 milyon hasta bakıyor. Muayene sayısı 3 katının üzerine katlanmıştır. Türkiye hasta başvurusu, MR çektirme oranlarında dünya şampiyonu. 2’inci, 3’üncü basamak hastaneler üzerinde büyük bir yük var. Çünkü 1’inci basamaktaki sağlık sorunları için 2’nci, 3’üncü basamaklara gidiyorlar. Bütün sağlık sorunlarının yüzde 85’i, aile hekimlerinde halledilebilir. Planlama böyle yapılmalı. Ama sistemi ters kurgularsanız, bunu politik olarak görür, 2’nci, 3’üncü basamağın önünü açarsanız insanlar boğazı ağrıyınca üniversitedeki hocaya gider. Aile hekimliği güçlendirilmelidir. Bunun güçlendirilmesi daha sağlıklı nitelikli sağlık hizmeti sunumu yolunu açacaktır. Hekimlerin üzerindeki performans baskısı, hekimi de daha fazla hasta bakmaya zorlayan sistemdir. Hekim ikili kıskaç altındadır. Bir taraftan para kazanmak için ne kadar çok hasta bakarsan diye önüne bir sistem konulmuştur. Diğer taraftan çok hasta bakma yükünün altında ezilmektedir.”

“HEKİMLERDE TÜKENMİŞLİK VAR”

Sağlık çalışanı ve hekimlerin ikili çıkmazdan kurtarılması gerektiğini dile getiren Bilgin, birçok meslektaşının tükenmişlikten dolayı antidepresan kullandığını ifade etti. Bilgin, “Bu baskının hekimlerde tükenmişlik olarak çıktısı vardır. Hekimler durumlarından memnun değiller. Biz birçok meslektaşımızın antidepresan kullandığını biliyoruz. Kendi kendilerine başlıyorlar. Bu durumun tükenmişlik olduğunu biliyorlar. Çözümün psikiyatristen yardım almakla geçmeyeceğini sistemle ilgili olduğunu biliyorlar. Çözümlerini kendileri üretmeye çalışıyor” dedi.

Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, sağlıkta rekabet ortamı oluşturulduğunu savunurken, her hastaya en az 15 dakika zaman ayrılması gerektiğini söyledi. Bilgin, “Hekimlerin gelirlerinin yüzde 60’ı performans üzerinden karşılanıyor. ‘Ne kadar çok hasta bakarsan o kadar çok para alırsın’ diyorlar. Böyle olunca kurumlar içinde çalışanlar arasında rekabet ortamı oluyor. Yani sağlıkta bir rekabet oluşturuluyor. Herkes yüzde 60’ı daha yüksek rakamlara taşımaya çalışıyor. Özel sektöre devlet 60 hastadan fazlasına ödeme yapmıyor. Bu sınırlar devlete de koyulabilir. Hekimlerin beklentisi performans beklentisinden kurtulmak ve günlük bakılabileceği kadar hasta bakmaktır. Bir hekim günde en fazla 60 hasta bakabilir. Dünyada tavsiye edilen bir hastaya en az 15 dakika zaman ayrılmasıdır” dedi.DHA

hekim
performans
antidepresan
manisa tabip odası
Yorum (7)
Frankie Bellevan
Sadece Antidepresan mı ??? Nöbet ertesi dr odasında ölü bulunanlar ?
23
Cevapla
osman fatih dağıstanlı
evet kimin umrunda doktorun sağlığı,,,ne güzel demiş şarkıda ibo ''doktor hasta ben hasta'',, bu arada sn editör seçtiğiniz resim habere güzel uymuş. akla şu fıkrayı da getiriyor: yeni mezun bir dr sadece diazem yazmayı öğrenmiş, şikayet ne olsa da farketmez. bir gün ishali olan bir hasta gelmiş ve tabi ki ona da diazem yazmış derken birkaç gün sonra hastayı yolda gören doktor sormuş hastaya nasılsınız diye hasta: ''ishalim aynen devam ediyor ama artık takmıyorum doktor'' demiş
6
Cevapla
TİMUR ÖZER
aile sağlığı merkezimizde 8 hekim çalışıyor,6 i anti depresan kullanıyor,5 hekim tansiyon ilacı,4 hekim DM ilacı,2 hekimde ritim bozukluğu var.Sizce normal mi?Yaşlar 35-45 arası...
10
Cevapla
aydin sinal
Manisa TOBaskani sayin meslektasim benim yillardir yazdigim tipbin ana diregi aile hekimliginin önemini cok acik belirtmis.Diger aciklamalari ve önerileride dogru,cok ciddiye alinmali. Bende yillarca zaman-zaman antidepresiv ilac kullandim,halende soguk ve karanlik kis günlerinde"kis depresyonuna" karsi gecici olarak -eger icap ederse -ilac kullanirim.Yalniz burada meslektaslarima bir tavsiyem olacak;Bournaut denilen tükenmislik hissi bir hastalik daha dogrusu endojen depresyon hastaligi degil kisinin organizmasinin ve ruhsal yapisinin sartlara verdigi psiko-somatik bir tepkidir.Bu symptomlar hicbir zaman ilaclarla düzelmez.Eger isiniz,calisma arkadaslariniz,amirleriniz size Mobbing uyguluyorlarsa hicbir psikiatrist size yardim edemez,bu sosyal bir problemdir,Mobbing e karsi sahsen alacaginiz önlemlerde bir ise yaramaz.Mobbing ve bunun sonucu olan Bournaut synd. karsi ilac.psikoterepi nin hicbir ise yaramadigini sahsen yasadim,en iyi ve dogru önlem isinizi degistirmek,hatta meslegi degistirmek olsun,zor ve yikici bir önlem ama Burnaut syndromunun cokca gittigi GIS,kroner hastaliklar,agrilar hatta intiharlardan cok daha ehven-i serdir.hicbir is ,meslek sihhatinizi kaybetmekten daha kiymetli degildir:olmaya devlet cihande bir nefes sihhat gibi....saglicakla kalin .
5
Cevapla
Uzm
Mezun oldugumda da soyleniyordu, emeklilik yaklasmis yine soyleniyor. Demekki konusmanin faydasi yok.
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir