Medimagazin logo

Türkiye’de her yıl 14 bin bebek konjenital kalp hastası olarak doğuyor!

Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, Her yıl yaklaşık 14 bin bebeğin doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya geldiğini, bu hastalıkla doğan bebeklerin yüzde 50′den fazlasının ise yaşamları boyunca en az bir kez cerrahi operasyonla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Türkiye’de her yıl 14 bin bebek konjenital kalp hastası olarak doğuyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL-Ülkemizde Çocuk Kalp Sağlığı hizmetlerinin hasta güvenliği ve kalite göstergeleri açısından ileri dünya standartlarına yükseltilmesi için yapılması gereken çalışma ve düzenlemelerin ele alındığı “Türkiye 2. Çocuk Kalp Sağlığı Platformu”, Türk Çocuk Kardiyolojisi ve Kalp Cerrahisi Derneği, Çocuk Kalp Vakfı ve Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği tarafından İstanbul’da düzenlendi.

PROF. DR. SARIOĞLU: “ÇOCUK KALP HASTALIKLARI YÜZBİNLERCE AİLEYİ ETKİLİYOR”

Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını teşkil eden çocukların kalp sağlığının, özellikle doğumsal kalp hastalıklarının önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. Son zamanlarda bazı merkezlerde önemli gelişme ve ilerlemeler sağlanmış olmasına rağmen yurt çapında çocuk kalp sağlığı hizmetlerinin uluslararası standartların gerisinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sarıoğlu şunları söyledi: “Ülkemizde her yıl 13.000-14.000 çocuğun doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya geldiği, bu çocukların önemli bir kısmının çeşitli yetersizlikler nedeni ile tedavi şansına kavuşamadığı, hayatını kaybettiği veya kronik kalp hastası durumuna düştüğü bilinmektedir. Her yıl üst üste biriken hastaları da dikkate aldığımızda, yüz binlerce ailenin sağlık sorunları yanında psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarla da karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Bu platformun amaç ve hedefi; çocuk kalp sağlığı hizmetlerinin, “Hasta güvenliği ve Kalite göstergeleri” açısından yurt çapında, Dünya standartlarına yükseltilebilmesi için gerekli çalışma ve düzenlemelerin başlatılmasıdır.Gündemdeki sorunların çözümü; Sağlık Bakanlığı, SGK, İlgili meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini ilgilendirmektedir. Bu platform çözüm önerileri geliştirmek üzere önemli bir sorumluluk üstlenmiş bulunuyor. Platform olarak belirtmek isteriz ki artık lokal, gündelik başarılarla yetinmekten vazgeçmeli, yurdumuzun tümünde çocuk kalp sağlığı hizmetlerinin, uluslararası standartlara yükseltilmesini hedeflemeliyiz.   Burada kişisel ve grupsal çıkar ve beklentilerin ötesinde ve üstünde bir ülke ve insanlık sorunu vardır. Çabalarımız bu soruna çare bulunmasına yöneliktir. Bu bizim hastalarımıza, ailelerine, bilime ve uzmanlık alanımıza karşı öncelikli sorumluluğumuzdur” diye konuştu.

 

PROF. GÜRBÜZ: “DOĞU’DA MERKEZ SAYISI AZ, SIKINTI YAŞANIYOR”

 

Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Gürbüz ise toplantının, ilgili hekimler, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kamu Hastaneler Birliği ve bürokratların katılımıyla daha da zenginleştiğini söyledi. Toplantıda, Türkiye'deki çocuk kalp ameliyatlarıyla ilgili sorunların tartışıldığını ve ortak bir çözüm bulunması konusunda önemli adımlar atıldığını vurgulayan Prof. Dr.  Gürbüz, şöyle devam etti: "Erişkin kalp ameliyatlarında bir sorun yaşanmamaktadır. Ancak çocuk kalp cerrahisine girdiğimiz zaman daha yoğun bir emek gerektiren bir grup olmakta birlikte, şu anda Türkiye'de 100 aktif cerrahımız bunu 27 merkezde gerçekleştirmektedir. Buradaki asıl problem, bu merkezlerin daha çok Batı'da lokalize olması. Halbuki çocuk nüfusunun daha yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bu tür merkezlerin sayısının az ve bölgesel dağılımların orantısız olduğunu görüyoruz. Bunlar da masaya yatırıldı ve bakanlıklarımızla birlikte ortak çalışmalar yaparak, bunların bir sonuca kavuşacağı kanaatindeyiz."

türkiye’de
her
yıl
14
bin
bebekkonjenital
kalp
hastası
olarak
doğuyor!
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir