Medimagazin logo

Hipospadiasta Türk imzası!

İstanbul Üniversitesi ve Moskova Sechenov Tıp Üniversitesinden Prof. Dr. Hüseyin Özbey liderliğinde yapılan araştırma, penis anatomisindeki yeni keşiflerle hipospadias ameliyatlarının temelini değiştirdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hipospadiasta Türk imzası!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Penis anatomisinde bugüne kadar bilinmeyen ve gözden kaçırılan yapıların ortaya çıkarılmasıyla, çocuk ürolojisinin en önemli konularından birisi olan hipospadias ameliyatı hakkında bilinenler değişti.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ve Moskova Sechenov Tıp Üniversitesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Özbey, literatürde neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş “septum glandis”in detaylı yapısını ortaya koyarak, hipospadias cerrahisindeki önemini ortaya koydu. 

Bu gelişme, bugüne kadar yapılan tüm operasyonların anatomiye aykırı olduğunu kanıtlayarak Pediatrik Üroloji Dergisinde konuyla ilgili yazıları ve yorumlarıyla hipospadiasın 200 yıla yakın tarihini değiştirdi.

Kendi cerrahi yöntemini tanıttı

Prof. Dr. Özbey, erkek üretrasının penis glansı ve şaftı içerisinde farklı anatomilere sahip olduğunu göstererek “septum glandis”in fonksiyonel önemini belirledi ve normal erişkinlerde yapılan MR (Manyetik Rezonans) görüntülemesi ile “septum glandis” ve ”naviküler fossa”nın dış idrar yolunda bir akım kontrol mekanizması oluşturduğunu ortaya çıkardı.

Özbey, Türkiye'de ve çeşitli ülkelerde düzenlediği workshoplarda "septum glandis"in oluşturulduğu kendi cerrahi yöntemini (“glans-frenulum yakası” - Glanular-Frenular Collar technique) tanıttı. 

J Pediatric Urology dergisinin Nisan 2024 sayısında ikinci kez yayımlanan teknik, Amerika’da çocuk cerrahlarının tercih ettiği bir ameliyat yöntemi haline geldi.

Hipospadiyas nedir?

Penisin doğuştan şekil ve fonksiyon bozukluğu olan hipospadias halk arasında "doğuştan sünnetli olmak" ya da "peygamber sünneti" olarak bilinir. Dış idrar yolunun (üretranın), penisin ucuna değil, alt tarafına açılması durumudur. Bu duruma ağır eğrilik (penisin aşağıya doğru eğilmesi) eşlik edebilir. Yaklaşık 150-250 erkek bebekten birinde görülür ve 6. aydan itibaren ameliyatla tedavi edilir. 

hipospadias
prof dr huseyin ozbey
septum glandis
penis anatomisi
Yorum (2)
Dr. Emekli
terikler. başarılar diliyorum.
2
Cevapla
dottore
hem istanbul tıp hem de moskova tıp ta öğretim üyesi nasıl olunuyor. duvar yıkılmadan önce istiklal caddesinde sovyet konsolousluğun önünden hızlı adımlarla uzaklaşır duvarda panoları okumazdık bile. nereden nereye
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir