Medimagazin logo

Anayasa Mahkemesinin zorunlu aşı kararının gerekçesi

AYM'nin, aşılarının yapılması ebeveyni tarafından istenmeyen çocukla ilgili, mahkemece sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesini 'hak ihlali' sayan gerekçeli kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Anayasa Mahkemesinin zorunlu aşı kararının gerekçesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Anayasa Mahkemesinin, bebeklik dönemi aşılarının yapılması ebeveyni tarafından istenmeyen çocukla ilgili, mahkemece sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesini hak ihlali sayan gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karara göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uşak İl Müdürlüğü, Halime Sare Aysal isimli çocuğun bebeklik dönemi aşılarının anne ve babası tarafından yaptırılmadığı gerekçesiyle çocuk hakkında sağlık tedbiri uygulanmasını istedi.

Sivaslı Asliye Hukuk Mahkemesi, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince çocuk hakkında sağlık tedbiri uygulanmasına karar verdi. Bu karara yapılan itiraz Uşak Aile Mahkemesince reddedildi. Bunun üzerine aile, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

 


Anayasa Mahkemesi kararı: Zorla aşı yapılamaz


 

Yüksek Mahkeme, başvurucunun maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi ayrıca yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Kararda, özel yaşama saygı hakkı kapsamında korunan hukuksal çıkarlardan birinin de bireyin fiziksel ve ruhsal bütünlük hakkı olduğu belirtildi.

Bu hak kapsamında devletin yükümlülüğün, sadece belirtilen hakka keyfi müdahaleden kaçınmakla sınırlı olmadığı anlatılan kararda, bu yükümlülüğün özel hayata saygıyı sağlamaya yönelik tedbirlerin alınmasını zorunlu kıldığı ifade edildi.

Vücut bütünlüğüne ilişkin hukuksal çıkarların da özel hayata saygı hakkı kapsamında güvence altına alındığı belirtilen kararda, "Birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik olarak tanımlanan maddelerin vücuda verilmesi şeklindeki aşı uygulamasının müdahalenin boyutundan bağımsız olarak vücut bütünlüğüne bir müdahale oluşturduğu açıktır" denildi.

Söz konusu düzenlemenin, somut başvuruda olduğu gibi doğan her çocuğa belirli bir yaş periyoduna bağlı olarak ve ebeveynin rızası hilafına, ilgili idarece belirlenecek her türlü aşının tatbiki yetkisi verildiği şeklinde anlaşılmaması gerektiği vurgulandı.

 


Anayasa Mahkemesinin “aşı kararı” ne anlama geliyor?


 

Kararda, "Aksinin kabulü halinde uygulanacak tıbbi müdahalenin tür ve kapsamı belirsiz olacak şekilde, rıza verilmeyen müdahale türlerinin gündeme gelmesi muhtemeldir. Bu kapsamda somut başvuru açısından 5395 sayılı Kanun'un ilgili hükümlerinin, başvuruya konu müdahalenin kanuni temelinin ihtiva etmesi gereken unsurlardan olan öngörülebilirlik niteliğini taşımamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, kararda, Anayasa Mahkemesine, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca konuya ilişkin gönderilen yazıda, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun zorunlu aşı uygulaması konusunda Bakanlığa verilen yetkilerden söz edildiği bildirildi.

1593 sayılı Kanun'da çiçek aşısının mecburi bir aşı olarak öngörüldüğü, bu yükümlülüğün Kanun'da ayrıntılı şekilde düzenlendiği anlatılan kararda, bunun dışındaki aşı uygulamasının Bakanlığın ilgili genelgesi kapsamında yapıldığı, genel ve zorunlu aşı uygulamasına dayanak oluşturacak bir kanun hükmü bulunmadığı kaydedildi.

Kararda, bu nedenlerle söz konusu müdahalenin kanunilik şartını taşımadığı belirtildi.
 

anayasa mahkemesi
aşı
aşı kararı
mahkeme
Yorum (4)
ats2
o zaman aşı yaptırmayan aileden dolayı benim çocuğum geçirmemesi gereken bir hastalığa yakalanırsa ya da salgın olursa, aileyi ve kararı alan yargıyı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine dava etmek te hak olmalıdır..başkalarının özgürlüğünün başladığı yerde sizin ki sona erer..
8
Cevapla
doktor
zorla aşı yapılamaz.yapılamaaaaaaz.hiç bir kimseye zorla aşı yapılamaz.bizim doktorlar kralda çok kralcı.
2
Cevapla
Hekimbasi
Sayın ats2, Aşısını yapdırdığınız hastalığa hala yakalanacağınızı düşünüyorsanız, o aşının koruyuculuğunun da olmadığını/yetersiz olduğunu kabul ediyorsunuz demekdir. Ya o aşı prospektüsünde yazdığı yan etkileri yaparsa? Sizden daha öngörülü bir anne baba bu sebeple aşı yaptırmak istemiyorsa? Tam da buyurduğunuz gibi, sizin özgürlüğünüz başkalarının özgürlüğünü kısıtlayamaz, aynen AYM'nin dediği gibi! Biraz epidemiyoloji okuyun, hani ebola en bulaşıcı ve en öldürücü virüs idi? Enfeksiyoncu allâmelerin adını bile hatırlamadığı "karantina" bile uygulanmadan, aşısı olmayan bu hastalık sona erdi? (http://medicalxpress.com/news/2015-11-declare-ebola-sierra-leone.html)
1
Cevapla
FAZLI GENÇ
PEKİ.... YÜKSEK MAHKEMEMİZİN ÜSTADI MUHTEREM ÜYELERİ BUNU YAPAMAYAN AİLE HEKİMLERİNE VE AİLE SAĞLIĞI ELEMANLARININ PERFORMANS CEZASI UYGULANARAK MAAŞININ KESİLMESİNE NE DEMİŞ...HİİİİÇ.BİŞEY DEMEMİŞ...İYİ UYKULAR...BİRDE AHKAM KESMİŞLER..AŞININ BİLİMSEL BİR KORUYUCULUĞU YOKMUŞMUŞ...OLDU CANIM.GİDİNDE YATIN HADİ CANIM HADİ...ÇOCUK FELCİNİ TEDAVİ EDİNDE GÖREYİM SİZİ.BARİ DOKTORLARDAN SORUNDA TIP ÖĞRENİN.ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİYİZ UMUDUM KALMADI ABİ...
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir