Medimagazin logo

Danıştay: Branşında tek olan hekime icap nöbeti yazılamaz!

Çarşamba Devlet Hastanesi'nde görev yapan tek beyin ve sinir cerrahisi uzmanı doktor Cezmi Çağrı Türk'e 6 aylık ev nöbeti yazıldı. Hayatı kısıtlanan ilçeden dışarı çıkamayan Türk'e Danıştay hak verdi: Alanında uzman olan tek doktora ev nöbeti yazılamaz -
Kaynak: RADİKAL - İDRİS EMEN
Danıştay: Branşında tek olan hekime icap nöbeti yazılamaz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan Çarşamba Devlet Hastanesi’nde görev yapan Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı doktor Cezmi Çağrı Türk’e 2010 yılında ev nöbeti (icapçı nöbeti yazıldı) yazıldı. Hastanenin alanında tek uzman doktoru olduğu için Türk altı aydan fazla nöbet tutmaya başladı. 6 ay boyunca ev nöbeti tutan Türk sosyal hayatını da nöbet gereği sınırlandırmak zorunda kaldı. Alanında tek uzman doktor olduğu için yönetmelik gereği sürekli kendisinin nöbet tutamayacağını savunan Türk, Ocak 2010 tarihinde hastane yönetimi tarafından kendisi için hazırlanan ev nöbeti listesinin iptal edilmesi için Samsun İkinci İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

İPTAL İSTEMİNE MAHKEMEDEN RET
Türk’ün itirazını değerlendiren Samsun İkinci İdare Mahkemesi, Aralık 2010 tarihinde davayı redetti. Mahkeme ret gerekçesini şöyle belirtti: "Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 42. maddesinden bahisle, branşta sadece bir uzman hekimin bulunduğu kurumlarda o branş için icap nöbeti listesi hazırlanmayacağı, çünkü acil nöbeti tutan uzmanın talebi üzerine yapılacak çağrıya ilgili dal uzmanının uymakla yükümlü olduğu; ancak, davacının yapılan çağrılara icabet etmediği, bu nedenle davacının ve hastaların menfaati gözetilerek dava konusu işlemin tesis edildiği, dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir."

DANIŞTAY KARARI BOZDU
Samsun İkinci İdare Mahkemesi’nin verdiği ret kararını temyiz eden Türk Danıştay’a başvurdu. Danıştay Beşinci Dairesi Türk’ün itirazını haklı bularak Samsun 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı ret kararını bozdu. Alanında uzman olan tek doktora ev nöbeti yazılamayacağını belirten Danıştay Beşinci Dairesi Türk’ü haklı bulma gerekçesini şöyle açıkladı: "Görev yaptığı sağlık kurumunda dalında tek uzman hekim olan davacıya, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme yönetmeliğinin anılan hükmü uyarınca, icap nöbeti tutturulabilmesine imkan bulunmadığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddine ilişkin Mahkeme kararında ise hukuki isabet görülmemiştir."

danıştay:
branşında
tek
olan
hekime
icap
nöbeti
yazılamaz!
Yorum (31)
Dr.
Bu kararın pratikte uygulama alanı bulacağından emin değilim. Ben de bu konudan mağdurdum. İnsan haklarına aykırı bir durum. Umarım kalıcı çözüm olur bu karar.
0
Cevapla
Gökhan G
Sayın beyin cerrahımızı boynuna ip dolamak suretiyle ameliyathaneye bağlasaydınız bari. Şaka bir yana hapis cezası bundan iyi. Adalet tecelli edene kadar çektikleri için geçmiş olsun diyorum.
0
Cevapla
Uzm
Bana tutturdular.Ayrıca nöbet izni verilmediğinden 36 st çalıştığım çok oldu.İnsanlık dışı bir uygulama ve bu durumda çok kişi var.Hatta tek olduğundan ameliyattayken polikliniğe gelmemiş diye veya tekken gece sabaha kadar uyumayıp st 08:00 de gelmedi diye soruşturma açılanlar var.
0
Cevapla
a.s
Ne kadar erken sonuçlanmış dava mahkemeleri öncelikle tebrik etmek lazım!!!!.... Yıllardan beri söylüyorum. Branşında tek olan hekimlerin her gün icap tutması veya hiç tutmaması doğru değildir. Branşında iki olan hekim ayda 15 icap nöbeti tutuyorsa, branşında tek olan hekim de ayda 15 icap nöbeti tutmalı, diğer günler yakın daldaki uzmanlar hastayı değerlendirmeli ve hekimin yapacağı değerlendirmeye göre hastanın tedavisi düzenlenir veya en yakın başka hastaneye sevk edilir.
0
Cevapla
as
O Doktor oraya atanmadan önce halk ne yapıyordu??? Bir adet değerli doktor atandıktan sonra sıradan bir eşya gibi görüp,24 saat çalışmasını istemek ,onu açık hava ev hapsine alıp, insan haklarına aykırı şekilde çalıştırmak insanlık mı dır?gelişmişlik midir? Halk için okumuş kendini yetiştirmiş beyinler bu şekilde feda mı edilmelidir? O tek hekimin suçu mudur tüm bunlar? Bırakın tek hekimi 2 hekim bile olunsa 15 er günlük icap bile fazla değil midir? Hangi meslekte var bu iş?? Hekimi erken yaşta meslekten soğutup tüm angarya işleri ona yıkmak, o tek hekimi bir an önce aradan kaçma duygusu ile çalıştırmaya zorlamak...Zararı yine halka olur. Kimse tek hekim olmaz, kaçmaya çalışır ya da istifa eder. Bu şekilde olacağına o hekimi gönüllü çalışmaya neden zorlamıyorsunuz?? Çok yüksek maaş ya da tayin kolaylığı ile o hekimler belki çalışmak isteyebilirler.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir