Medimagazin logo

Hekimlere zorunlu sigorta: 1200 dava açıldı, 6.5 milyon TL tazminat ödendi

130 bin hekimin tamamı, hastalarına verecekleri zararlara karşı sigortalandı. Sigortacılar bugüne kadar mağdur hastalara 6.5 milyon TL tazminat öderken, doktor hatalarından dolayı açılan davaların sayısı bin 200’e ulaştı.
Kaynak: HÜRRİYET - NOYAN DOĞAN
Hekimlere zorunlu sigorta: 1200 dava açıldı, 6.5 milyon TL tazminat ödendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SİGORTA şirketlerinin doktor hataları nedeniyle ödediği hasarlar hızla artarken, tazminat talebi için açılan davaların sayısı ise bin 200’e ulaştı. 2010 yılında uygulamaya giren yasa ile tüm hekimlere, mesleki faaliyetleri sırasında hastalarına karşı verecekleri zararlara karşı Tıbbi Kötü Uygulama Sorumluluk Sigortası’nı yaptırma zorunluluğu getirildi. Bu çerçevede son 5 yıldır serbest, kamu ya da özel sağlık kurumlarında çalışan tüm doktor ve diş hekimleri; başta hastanın vefatı ya da sakat kalması sonucu talep edilecek maddi, manevi tazminatlar olmak üzere, ek tedavi taleplerine karşı sigortalanıyor. Zorunlu olmasından dolayı da sigorta yaptırması gereken 130 bin hekimin tamamına yakını da sigortalandı.  Sigortanın hem primleri hem de teminatları Hazine tarafından belirleniyor. Sigortanın teminatı, her bir olay için 400 bin TL’yi geçmiyor. Primler ise doktorların mesleki risk gruplarına göre yıllık 150 lira ile 750 lira arasında değişiyor.

1200 DAVA AÇILDI

Son 4 yılda ise sigorta şirketleri doktor hatalarından dolayı toplam 6.5 milyon lira tazminat ödedi. Sadece 2014 yılında ödenen tazminat tutarı ise 2.5 milyon TL’ye yaklaştı.


Ancak hekim sorumluluk sigortasındaki temel sorun, tazminat taleplerinin çoğunun dava aşamasından olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle sigorta şirketleri henüz yüksek tazminatlarla karşılaşmadılar. Bugün için doktor hatalarından dolayı açılmış davaların sayısı ise bin 200’ü buluyor ve dava sayısı da hızla artıyor. Davaların sonuçlanması ile birlikte de doktor hatalarından kaynaklı tazminatların ciddi boyutlara ulaşması bekleniyor. Bugüne kadar ödenen 6,5 milyon liralık tazminat ise sonuçlanan davalar ve hekimle hastanın uzlaşması sonucu ödenen tazminatlardan oluşuyor.

KUSUR TESPİTİ ZOR

Doktor hatasından dolayı zarar görenlerin gerek hekimlere gerekse de sigorta şirketlerine başvuruda bulunduklarını belirten sigortacılar, tazminat ödemesinde hekim hatasının tespitinin süreç aldığını ifade ederek, şunları söylüyor:


“Ödeme yapılabilmesi için başta hekimin kusuru ve zararın, tıbbi bir hatadan mı yoksa tıbbi müdahaleye bağlı bir komplikasyon nedeni ile mi meydana gelmiş olduğunun tespiti gerekmekte. Bu da ancak Sağlık Kurulları veya Adli Tıp Kurumu tarafından yapılabildiğinden süreç uzuyor. Talepler de ağırlıklı olarak manevi tazminat kapsamında olduğundan olaylar işin doğası gereği yargıya taşınıyor. Dolayısıyla diğer sigorta branşlarına göre zararın ve sorumluluğun kapsamının belirlenmesi süreci daha farklı ve karmaşık. O nedenle tazminat başvuruları büyük ölçüde yargı sürecinde olduğundan ödenen tazminatlar da çok yüksek değil.”

İLK SIRAYI YANLIŞ AMELİYAT ALIYOR

DOKTOR hataları nedeniyle gerek sigorta şirketlerine gerekse de mahkemelere yapılan başvurularda ilk sırayı yüzde 22 ile kötü ameliyat yapılması alıyor. İkinci sırada en çok şikayet, yüzde 22 ile doktorların doğum sürecini yanlış yönetmesi geliyor. Tazminat başvurularının yüzde 11’i hamilelik sürecinin yanlış yönetilmesinden, yüzde 6’sı teşhis konamamasından, yüzde 6’sı yanlış teşhis konmasından, yüzde 6’sı ise ameliyat edilecek hastanın yanlış yönetilmesinden kaynaklanıyor. Doktorların, sakatlık ya da kalıtsal hastalıklı bebekler konusunda anne-babayı eksik bilgilendirmeleri de tazminat talepleri arasında ve yüzde 6 pay alıyor.

hekimlere
zorunlu
sigorta:
1200
dava
açıldı
6.6
milyon
tazminat
ödendi
Yorum (15)
Adnan Özpek
Yani kaba bir hesapla; 130.000 hekim x ortalama 300 TL prim=39.000.000 TL 39.000.000 TL x 4 yıl= 156.000.000 TL toplanan prim 4 yılda toplam ödenen tazminat= 6.500.000 TL Sigorta şirketleri bu işten bayağı karlı çıkmış anlaşılan!
0
Cevapla
Zekeriya Özdemir
Şimdilik sigorta şirketi karlı gibi .Halkın çoğu uyanamadı olaya.Pusuda bekleyen kötü niyetli avcılar var hemkim sigortasını yemek isteyen bazı kötü niyetli hastalar ve avukatlar.İşin ne tatlı olduğunu öğrenince saldıracakalr.Birde çok ufak tefek şeylerden sigorta ödeme yapmıyor.İşler hekimin sırtına biniyor.Buda güzel olur olaz hastayı 3 kuruşa ameliyat etmek isteyenlere duyrulur.Yarın sizede gelecek.Bu fiyata bu ameliyat yapılmaz
0
Cevapla
RKTR
Ama işte bu kadar kar da yetmiyor. Daha fazlasını istiyorlar. Sigorta şirketleri Milli Tıp Hukuku Formülü’nü çok iyi biliyorlar ve 5 senedir deli gibi kulis yapıyorlar Sağlık Bakanlığı nezdinde, hekim sigorta primlerinin yılda birkaç yüz TL’den 4-5 bin TL’ye çıkması için. Amerika'yı örnek gösteriyorlar. Sektörü iyi biliyorum, bir hekim poliçesinden karları 200 TL civarında. Ama sonra gelsin yarım trilyonluk tazminat, yok öyle şey. İŞTE AYNEN BUNU SÖYLÜYORLAR YETKİLİLERE. Zaten masif tazminatları ödememek için de ellerinden geleni yapacaklardır. Öte yandan; eğer sigorta primleri artarsa, tazminatlar daha da artacaktır. Aşağıdaki hesabı avukatlar da yaptılar.
0
Cevapla
Tuğuj Hasan
Sağlık Bakanlığının zorunlu sigortayı bırakıp, tüm sağlık personelini kapsayacak şekilde fon oluşturup, mağdurlara buradan ödeme yapması gerekmektedir. Sigorta şirketlerince yıllık ödenen rakamlar sadece riski yüksek 3 cerrahi branşın zorunlu sigortaya ödediği rakamdan düşüktür. Sağlık ile ilgili kusurlar sadece hekimler tarafından işlenmediğinden diğer sağlık personelinin kusurlarının telafisi imkansız haldedir. Enjeksiyona bağlı gelişen bir nöropatide maddi tazminat 150-200.000 TL nin üzerinde olup, manevi tazminatla birleşince bir hemşirenin 10-15 yıl bedava çalışması gerekmektedir. Tüm sağlık görevlilerinin aynı çatı altında olması kaydıyla yıllık kişi başı 10 TL olmak kaydıyla toplanacak fondan sağlık zararlanmaları karşılanabilecek ve vatandaş daha fazla memnun olacaktır.
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Adnan Özpek (Genel Cerrah) çok güzel yaklaşmış. Malpraktis sistemi sağlıkta zaten sorunlu olan alanı daha sorunlu , maliyetli ve gereksiz işlemler alanı haline getirmiştir. Sağlıkta bu kadar parayı sigorta şirketlerine değil sağlık sistemine , hekimin mezuniyet sonrası eğitimine , sağlık sisteminin kalitesine "nitelikli zamanda !, ortamda ! , nitelikli iş ! " yaklaşımı üzerine çalışmaya harcasaydınız ! ABD de çok maliyetli ve akılalmaz ticari işleyen doğrudan dava açma hakkı maliyetli ve oranın gerçeklerine göre işletiliyor. Oysa biz ? Bizim gibi ALT YAPI SORUNLARIMIZ , EĞİTİM SORUNLARIMIZ , MEZUNİYET SONRASI İLAÇ FİRMALARI VE DERNEKLERİN İNİSİYATİFİYLE SİSTEMATİK YÜRÜMEYEN EĞİTİM SORUNLARIMIZ , EN ÖNEMLİSİ SAĞLIKTA NİTELİKİ ZAMANDA MUAYNE ,NİTELİKLİ ZAMANDA NİTEİKLİ İŞ sorunları , eksiklikleri , SORGULANMAMIŞ ve ÇÖZÜLMEMİŞ ülkemiz için ! son on yılda alt yapı eksiklikleri titiz sorgulanmadan açılan üniversitelr varken NEDEN BU MALPRAKTİS SSİTEMİNİN AKILVE ATİK OLAMAYACAĞI GÖRÜLEMİYOR ! Hem maliyeti artıran hemde haksız iş yükü , defansif tıp , hasta hekim empati ve eşgüdümü bozan alt yapı eksiklikleir olan bu sistemde bu uygulamanın ÖZERK BİR KURULDAN GEÇEREK DAVA HAKKINA KAVUŞMASI aklın gereğidir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir