Medimagazin logo

Kürtaj önerisine rağmen bebeğini doğurdu

İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşayan kadın, doktorunun, hamileliğinin 22. haftasında bebeği özürlü doğabileceği için kürtaj yaptırması önerisine rağmen oğlunu doğurdu.
Kaynak: AA
Kürtaj önerisine rağmen bebeğini doğurdu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Asiye Gürsoy (31), gebeliğinin 22. haftasında doktorunun, bebeği özürlü doğabileceği için hamileliğini sonlandırması önerisini kabul etmedi.

Doktorunun kürtaj önerisini reddeden Gürsoy, lokanta işletmecisi eşi Eyüp Sabri Gürsoy ile başka bir doktora gitmeye karar vererek, özel hastanede görevli kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Serkan Güçlü'ye başvurdu.

Tetkikler üzerine daha önce bebeğe konulan, "nöral tüp defekti" de denilen, bebeğin omurgasındaki açıklığın ileri boyutlarda olmadığı, doğduktan sonra operasyonla düzeltilebileceği ve bebeğin alınmasını gerektirecek durumun bulunmadığı anlaşıldı.

Gürsoy, 25 Nisan'da sezaryenle 50 santimetre boyunda ve 3 kilo 300 gram ağırlığında, "Kerem" adını verdikleri erkek bebek dünyaya getirdi.

Prof. Dr. Güçlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, bebeğe konulan "nöral tüp defekti" tanısıyla her hamileliğin sonlandırılmasının doğru olmadığını savundu.

Güçlü, şunları dile getirdi:

"Çift, bize gebeliğin 5. ayında geldi. Bebeğe meningosel tanısı konulup gebeliğin sonlandırılması önerilmiş. Meningosel ya da diğer adıyla nöral tüp defekti, bebeğin omurga kanalındaki kemiklerin kapanmasındaki bir bozukluk. Bu, genelde ilk 6-7 haftada oluyor. Özellikle folik asit eksikliği sorumlu tutuluyor. Gebe kalmadan iki ay önceden anne adaylarına folik asit takviyesi yapılmalı. Değerlendirmemizde kemiklerdeki açıklığın sinir dokularını etkilemediği ve bebeğin kafasında büyümeye neden olmadığı anlaşıldı. Gebeliğin devamı kararı alındı, seyrinde de olumsuz bir gelişme gözlenmedi."

Bebeğin genel sağlık durumunun iyi olduğuna dikkati çeken Güçlü, "Beyindeki kese sağlam olarak duruyor. Omurgadaki kemik açıklığını beyin cerrahları bebek, 2-3 aylık olunca kapatacak ve sağlığına kavuşacak inşallah. Anne karnında bebeklere bu tanı konulduğunda gebeliğin sonlandırılması isteniyor. Beyin gelişim bozukluğu, nörolojik problemler, yürüme problemleri olabiliyor. Bu sorunları düşünen anne babalar da uğraşamayacaklarını düşünerek gebeliğin sonlandırılması yönünde karar veriyor. Oysa tanı iyi konulmalı, derecesi değerlendirilmeli, nöral defekti çok ağır bir bulgu gibi kabul edip, 'orada bir açıklık var' diye gebeliğin sonlandırılması yanlış." şeklinde konuştu.

- "Dünyam başıma yıkılmıştı"

İkinci kez anne olmanın mutluluğunu yaşayan Asiye Gürsoy da bebeğinin doğması halinde özürlü olacağının söylendiği anı hatırlamak bile istemediğini söyledi.

Karar vermek için çok zor bir süreç geçirdiğini belirten Gürsoy, "O an dünyam başıma yıkıldı sandım. Bebeğin özürlü oluşunu kabullenmek ya da gebeliği sonlandırma düşüncesi çok yıpratıcıydı. Az daha vazgececektim bebeğimden, çok şükür ki başka bir doktora daha gitmişiz, çok şükür, bebeğim Kerem'imi sağlıklı kucağıma aldım." ifadelerini kullandı.

Allah'a tevekkül ettiklerini vurgulayan baba Eyüp Sabri Gürsoy da "Öyle hemen kabullenmedik, koydukları tanının dereceleri olduğunu sonradan öğrendik. Sonra da Allah'a tevekkül edip bebeğimizi yaşatma kararı aldık. Aksi bir karar alsak, vicdan azabını bir ömür çekecektik. Doktorumuzun da söylediği gibi teşhis çok önemli. Doktorlarımıza her zaman minnettarız" görüşünü paylaştı.

noral tup defekti
tıp etiği
yanlış teşhis
kürtaj
Yorum (4)
dres
Belindeki açıklığı beyin cerrahları kapatınca çocuk sağlığına mı kavuşmuş oluyor? Hey Allahım, yarabbim nörojenik mesaneli, paraplejik bir hasta olacak işte, insanlara doğru düzgün anlatsana kardeşim
17
Cevapla
mehmet ince
ya bunun neresi haber özelliğinde anlayamadım,yani doktor anne karnında meningoseli mi kapatmış,yoksa fetusa okumuş üflemiş,çocuk menigosel kesesi mi küçülmüş.böyle durumlarda genelde gebelik sonlandırması önerir doktorlar ha gebeliği sonlandırıp sonlandırmama kararını anne ve baba verir,ilerki hayatta çocukda neler olacağnı zaman gösterir...
12
Cevapla
john
İlk doktor meningosel olduğunu ve ileride olabilecekleri anlatıp kürtaj seçeneğini sunmuş = DOĞRU 2. Doktor olabilecekleri yok sayıp meslektaşını ezip geçmiş = YANLIŞ
12
Cevapla
hemNT
22. haftada kürtaj değil terminasyon olur, tek hekim kararıyla değil heyet kararı gerekir, muhtemelen ilk dr sadece seçeneklerini belirtmiştir, ailenin yaklaşımına göre konuşan ikinci dr. ilah, ilki günah keçisi. doğurmuşsun artık iş işten geçmiş, bi 10 yıl bu çocukla uğraş, sonra yine ntd li bebeğin olacak derlerse ne yaparsın ben onu merak ediyorum.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir