Medimagazin logo

Ülserli hastaya kanser teşhisi koyan doktora dava

Antalya’da kanser teşhisiyle ameliyata alınan ve 72 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 73 yaşındaki Süleyman Kaş’ın ’kanser değil ülser olduğunu’ öğrenen ailesi, doktor ve hastane hakkında davacı oldu.
Kaynak: HÜRRİYET
Ülserli hastaya kanser teşhisi koyan doktora dava
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antalya’da 2011 yılında mide yanması şikayetiyle özel bir hastaneye giden Süleyman Kaş’a mide kanseri teşhisi konuldu. Ardından ameliyata alınan Kaş, 72 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitirdi. Süleyman Kaş’ın ölümüne yönelik Adli Tıp Kurumu incelemesinde ’mide kanseri olmadığı, gastrite bağlı ülser olduğu’ belirlendi. Ailesi yanlış teşhis koyan ve uygulayan özel hastane yönetemi ve doktor M.A. hakkında şikayetçi oldu.

"BABANIZ KANSER HEMEN AMELİYAT OLMALI"

Süleyman Kaş’ın oğlu Alim Kaş, "Babamın kanser olduğunu söyleyen doktoru M.A., ’hemen ameliyat edilmesi gerekir’ diyerek ameliyata aldı. Fakat babam 72 gün sonra yoğun bakımdan çıkamayıp yaşamını yitirdi. Adli Tıp Kurumu raporunda ise babamın kanser değil, gastrit olduğu ortaya çıktı. Hastane ve doktorun cezalandırılmalarını istiyorum" dedi.

DOKTOR: KANSERE DÖNÜŞEBİLİRDİ

2013 yılındaki şikayetin ardından ifade veren Dr. M.A, "Her ne kadar Adli Tıp raporunda, Süleyman Kaş’ın ölümünde kusurlu olduğum belirtilmiş ise de ben bu mütalaaya katılmıyorum. Maktul uzun süreden beri mide ağrısı çeken bir hastaydı. Mide kanseri teşhisi koymadım, ancak mide kanserine dönüşebilecek kanser öncüsü lezyonlara sahipti" dedi.

Hastane yönetimi ve Genel Cerran Dr. M.A. hakkında, ’ölüme taksirli sebebiyet vermek’ suçlamasıyla Antalya 28 Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

’YÜRÜYEREK GİTTİ, HAYATINI KAYBETTİ’

Ailenin avukatı Fatma Hande Amioğlu ise ellerinde hastane ve Adli Tıp raporları olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hastaneye ameliyat için giderken yürüyebilen ve mide ağrısından başka bir rahatsızlığı olmayan Süleyman Kaş, mide kanseri teşhisi konularak, yanlış teşhis ve yanlış müdahale sonucu 72 günde hayatını kaybetmiştir. Süleyman Kaş’ın ailesi, tedavi ettirmek amacıyla girişimde bulunmasının babasının hayatına mal olduğu düşüncesiyle sosyal ve psikolojik sorunlar yaşamaktadır."

ülserli
hastaya
kanser
teşhisi
koyan
doktora
dava
Yorum (10)
RKTR
Cerrah neden suçlu ki ? Bu adam kesinlikle, endoskopik biyopside malign değişimlerden bahseden bir patoloji raporuna binaen bu ameliyata girmiştir. Yoksa, basit bir gastriti ameliyat edecek, "kanseri aldım" diye de bu konuda açıkça yalan söyleyecek bir hekim dünyada var olamaz, çünkü o zaman onu derhal rezil rüsva edecek olan kapı gibi bir patoloji raporu önüne sürülür. Adam ülserden alınan patolojide malignite görmüş, opere etmiş. Varsa eğer, cerrahi / anestetik / yoğun bakımsal defektleri bilmek olası değil. Tabii hiçbir defekt de olmayabilir. Ki, çoğu zaman da yoktur. Fakat bu ülkede Milli Tıp Hukuku Formülü gereğince, doktorları yargısız infaz etmek esastır. Bakınız, ortada hiçbir inceleme / değerlendirme / soruşturma filan yok. Belki, hatta muhtemelen, adam sonunda beraat da edebilir. Ama aile doktoru yakalasa kesecek vaziyette. Defansif Tıp azdı, “Bir gün yüksek riskli hastanızı opere edecek adam bulamayacaksınız” diyen arkadaşlara katılmamak mümkün değil. Benim bulunduğum hastanede, en küçük bir sıkıntı çıkarabileceği düşünülen hastalar derhal üniversiteye refere ediliyor. Hoş, çoğu zaman orası da dokunmuyor ya.
0
Cevapla
postenflamatuar
Tıp mesleği hukuki ince noktalara ve nüanslara azami dikkat edilmesi gereken bir mesleğe dönüşmüştür. Kullandığınız her kelimeye, yazdığınız evraklara, aldığınız onam formlarına azami dikkat göstermeniz, nokta ve virgülüne dikkat etmeniz lüzum arz etmektedir. Hasta ve hasta yakınlarını korkutmaktan çekinmeyin hastalığının adını, olası prognozunu, tedavide kullanılacak ilaç ve yöntemlerin en nadir ve en ciddi yan etkilerini en başta vurgulayarak söyleyin ve en az 2-3 kere söyleyin, evraklarda birden fazla kez geçsin. Hastayı iyileştirmeyi birinci dert olarak kendinize almayın. Kesin teşhis için hastayı 10 kg, 100 km hatta 1000 km uzaktaki tam teşekkülü bir merkeze göndermekten çekinmeyin. Olası tanı üzerinden, size göre %100 kesin tanı olsa bile, tedaviye başlamayın hastayı bilgilendirmeyin. Tanı yöntemleri meşakkatli, ciddi yan etkilere sahip olsa bile size düşen bu tanı yöntemleri hakkında hastayı bilgilendirmektir ve kabul ederse hastadan onam almaktır. Hastanın ne kadar acı çektiği, tanıda gecikme nedeniyle hastada oluşacak mağduriyet sizi bağlamasın. Haberde doktor hatası var ise iyi niyetten vardır. Haberde ayrıntı olmadğı için tam anlaşılmıyor vakanın gerçek mahiyeti. Doktor bey "Mide kanseri teşhisi koymadım, ancak mide kanserine dönüşebilecek kanser öncüsü lezyonlara sahipti" diyor yani premalign lezyon var diyor. Eğer endoskopik biyopsi ile premalign lezon teşhisi konmuş ve hastadan gerekli onam alınmış ise doktorun başı daha az ağrır. Doktorun başı daha az ağrır diyorum hiç ağrımayacak demiyorum. Çünkü Türkiyede malpraktis kanunları ve adalet sistemi hekimleri düşman belleyen bir bakış açısına sahip. Üzülüp acıyarak, hastanın acılarını sıkıntılarını bir an önce halledeyim diyerek resmi evraklarda ihmalkarlık, ve tanı tedavi kılavuzlarında ise hasta için meşakkatli stresli noktaları atlarsanız sizden yalvararak işi hızlandırmanızı ve kolaylaştırmanızı isteyen hasta yakınları vaka komplike olduğunda size leş kargası gibi saldırabilir. Pek muhterem uzmanlık dernekleri boş kongrelerde cirit atıyor, TTB ise taksimlerde fink atıyor. Doktorlar ise mahkeme salonlarından çıkamıyor. Ne yaman çelişki.
0
Cevapla
aydin sinal
eger bu olay verildigi gibiyse;"mide ca ya dönüsebilecek lezyonlara sahipti"demekki mide ca degilmis,o halde rutin araliklarla kontrol gastroskopi yapilmasi gerekir idi.bu arada gastritis-ülser tedavisine baslanmasi gerekli idi.ama uzun süreden beri mide agrisi cekiyor demek iyi bir ulcus tedavisi yapilmamis veya direncli bir lezyon varmis. yapilan ameliyat ne idi?,total mide,Billiort 1 veya 2 mi?ameliyat sonu bir hasta 72 gün yogun bakimdan cikamamasi ne demek,72 gün bir hastanin yogun bakimda yatmasi bir dünya rekoru,normal hastahane yataginda bile bir hasta 72 gün kalmaz. Adli tip nicin cerrahi suclu bulmus? sayin yorumcular hissi yönünüzle degil bilgi ve tecrübenizle olaya aciklik getirirseniz genc meslektaslarimiz tecrübe ve bilgi kazanirlar derim,selamlar.
0
Cevapla
acil.dr
acilde de malpraktis çok fazla.devamlı şikayet oluyor.hasta yakını saldırıları oluyor.hastalar elimizde ölüyor.ambulansla sevk edemiyoruz.acilin acınacak hali var.
0
Cevapla
cem
özel hastanelere karşıyım . Özel de çalışan dr.para için gereksiz müdahaleler yapıyor yapmazsa da yönetim tarafından zorlanıyor. işin gerçeği bu ..... mesleğimize sahip çıkalım. özeldeki tüm dr.lara değil lafım onlar kendini bilir. muayenehaneleri kapattılar böyle oldu neymiş efendim hasta para vermesin . Özelde o paranın fazlasını ödüyor hastalar. Hem hastadan hem devletten para gidiyor .
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir