Medimagazin logo

Yargıtay: Opere ettiğiniz kişi oryantalse daha dikkat edin!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kalçalarına yaptırdığı estetik ameliyatı nedeniyle enfeksiyon kapan ve sağlık sorunları yaşayan kadına ödenen 5 bin liralık manevi tazminatı az buldu.
Yargıtay: Opere ettiğiniz kişi oryantalse daha dikkat edin!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul'da oryantal olarak çalışan bir kadın, görünümünü beğenmediği kalçalarına silikon taktırdı. Operasyonun ardından kadının kalçalarında enfeksiyon oluştu.

Tedavisini de aynı hastanede yaptıran kadın, operasyon nedeniyle hastaneye 15 bin lira ödediğini, tedavi masrafı ile çalışamadığı için yaşadığı kaybın da 15 bin lirayı bulduğunu belirterek, 30 bin lira maddi, 50 bin lira manevi tazminat talebiyle dava açtı.

Olayla ilgili bilirkişi raporunda, kadına imzalattırılan bilgilendirme formunun usulüne uygun olmadığı, ameliyat izlerinin kalıcı nitelik taşıdığı, bölgesel kas yapısında güç kaybı olmadığından kadının mesleğini yapabileceği belirtildi.

Bakırköy 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, kadına, 15 bin liralık operasyon ücreti ile çalışamaması nedeniyle yaşadığı kayıp için 3 bin lira olmak üzere 18 bin lira maddi, 5 bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Kararda, doktor ve hastane tarafından üstlenilen işin eser niteliği taşıdığına, davalıların eseri ayıpsız teslim etme yükümlülüklerinin bulunduğuna, operasyonda doktorun kusuru bulunmasa dahi eserin ayıpsız tesliminin iş sahibinin sorumluluğunda olduğuna hükmedildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

- "Özel durumlar göz önünde bulundurulmalı"

Bozma kararında, hak sahibine manevi zarar adı ile ödenecek tazminat tutarının özel durumlar göz önünde tutularak adalete uygun şekilde belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

Takdir edilecek manevi tazminat tutarının, zarara uğrayanda manevi huzuru doğurmayı gerçekleştirecek özgün bir nitelik taşıdığı belirtilen kararda, bunun bir ceza olmadığı, mal varlığı hukukuna ilişkin bir zararın karşılanmasını da amaçlamadığı anlatıldı.

Tazminatın sınırının amacına göre belirlenmesi gerektiğine işaret edilen kararda, takdir edilecek tutarın, var olan durumda elde edilmek istenilen doyum duygusunun etkisine ulaşmayı sağlamasının önemi vurgulandı.

Kararda, "Davaya konu olayda, olayın gelişim biçimi, davacının yatarak tedavi gördüğü süre, gelişen enfeksiyon nedeniyle ikinci bir işleme maruz kalınmış olması, davalıların kusur durumu gözetildiğinde, davacı yararına takdir edilen manevi tazminat tutarı azdır. Davacı yararına daha üst düzeyde manevi tazminat takdir edilmek üzere karar bozulmalıdır" denildi.

yargıtay
tıp hukuku
tazminat
oryantal
kalça silikonu
Yorum (7)
postenflamatuar
Mahkemenin gerekçeli kararını tam görsek daha iyi olurdu. sağlık hizmeti vereneler neye göre suçlu bulunmuş, "bilgilendirme formunun usulüne uygun olmadığı" derken uygun usulde olması gereken nedir? Mahkeme heyeti nasıl bir şey istemiş?, neyi eksik görmüş?,ve bunun gerekçesi nedir? "ameliyat izlerinin kalıcı nitelik taşıdığı" nasıl kusur olabiliyor ki? Tüm ameliyat izleri zaten kalıcıdır, yoksa iz bırakmayan yeni bir yöntem mi bulunmuş? Gerekçeli kararlara nasıl ulaşabiliriz? TTB hukuk bürosu Suriye sınırına gittiği için meşguldür, onları yormayalım. Medimagazinden rica ediyorum. Hem bu davanın ve hem de bulabildikleri diğer malpraktis davalarının gerekçeli kararlarını medimagazinde ayrı ve devamlı açık olan bir bölümde yayınlayabilirler mi? Belki doktorlar ders çıkarır.
0
Cevapla
RKTR
İşte bir postop cilt infeksiyonu. Mahkeme tarafından hükmedilen tazminat: 23 milyar. Ve tabii, poliçe hükümlerine göre Z.M.S.S.’nin de dışında kalıyor. Ama işte Yargıtay bunu da kafi görmüyor. “Daha fazla tazminat verilmelidir” diyor.
0
Cevapla
RKTR
Tıp Hukuku toplantılarında sürekli sakız gibi çiğnenen hususlardan biri de yazılı olarak alınmış “Aydınlatılmış Onam” zorunluluğudur. Avukatlar ve savcılar, usule uygun bir “Onam”ın hekimi koruduğunu iddia ederler. Lakin, işte bu vakada da bir “Onam” var. Korudu mu ? HAYIR. Geçen sene sonuçlanan, Erzurum’da Tıp Fakültesi hocalarına açılmış kamburluk ameliyatı davasında da “Onam” vardı. Korudu mu ? HAYIR. Mahkeme 4.5 trilyon ceza kesti ve Yargıtay da onadı. Eh, artık “aydınlanmışınızdır” ..
0
Cevapla
hakan hakeri
Olayla ilgili bilirkişi raporunda, kadına imzalattırılan bilgilendirme formunun usulüne uygun olmadığı....
0
Cevapla
onamalı
aydınlatılmış onam formu nasıl olmalıdır...yetersiz olması ne demektir....kalıcı olmayan ameliyat izi nasıldır ..bu iz bırakmayan ameliyatları yapabilen doktor var mıdır...açıklanması için medimagazinden haber bekliyoruz
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir