Medimagazin logo

Eskişehir Şehir Hastanesi için 344 milyon avroluk anlaşma

Akfen İnşaat, Eskişehir Şehir Hastanesi için Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası ile 18 yıl vadeli 344 milyon avroluk bir proje finansmanı anlaşması imzaladı.
Eskişehir Şehir Hastanesi için 344 milyon avroluk anlaşma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ESKİŞEHİR-Akfen İnşaat, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası arasında gerçekleştirilen proje finansmanı anlaşmasının imza töreni, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın katılımıyla gerçekleşti.

Törende konuşan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Kamu-Özel İş birliği Modeli (PPP) ile hayata geçirilen Şehir Hastaneleri ile Türkiye'yi teknolojik altyapısı ve donanımı güçlü modern hastaneler kazandıracak olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Akın, hava limanları, konut, doğalgaz boru hatları, okullar ve enerji santralleri gibi Türkiye'de büyük ölçekli projelere imza atmış bir şirket olarak, Şehir Hastaneleri ile Akfen İnşaat'ın yıllara dayanan deneyimi ve uluslararası standartlarda binalar geliştirmedeki uzmanlığını sağlık alanında da göstermeye devam ettiklerini belirterek, "PPP modeli ile hayata geçireceğimiz Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ Şehir Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı şartnamelerine uygun olarak en yeni teknoloji ve ekipmanlar ile donatılacak. Toplam 3 milyar lira yatırımla tamamlamayı planladığımız üç hastaneden biri olan Isparta Şehir Hastanesinde ise sona yaklaştık." dedi.

Akın, faiz oranlarıyla ilgili bir soruya ilişkin, "Biz hep pahalı deriz ama sonunda bunlar ülkenin gerçeğine uygun fiyatlardır. Hala daha yapılabiliyorsa zaten doğru bir fiyattır. Onun için her iki taraf da huzurludur." bilgisini verdi.

- "Nereden bakarsak bakalım 18 yıl çok iddialı ve uzun bir süre"

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Akfen Grubu ile yakın zamanda hizmete açılacak olan Isparta Şehir Hastanesinden sonra yeni bir şehir hastanesi projesinin finansmanında daha iş birliği yapmaktan ve bu değerli projelerin hayata geçirilmesinde pay sahibi olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.
 

Türkiye'de normal proje finansmanında pek rastlanmayan, 18 yıl vadenin dikkate alındığında çok özel bir proje olduğunu aktaran Bali, "PPP ile şu ana kadar ihalesi tamamlanarak fiilen inşa süresi başlamış olan ve hatta bir kısmı da nihayete ermek üzere olan 18 adet sağlık tesisi söz konusu ve bunların toplam yatırım maliyeti 10 milyar doları aşmış vaziyette. Toplam yatak kapasitesi de 28 bine ulaşacak. Planlama aşaması ve ihale sürecinde olanları da ekleyecek olursak bunların çok daha yüksek rakamlara ulaşacağı anlaşılıyor." diye konuştu.

Bankacılık sektörü olarak bu projelere güvendiklerini belirten Bali, "18 yıl vadeli bir finansmana girmemiz, hem bu projelere hem de ülkemizin geleceğine ne kadar inançla baktığımızın bir göstergesi. Nereden bakarsak bakalım 18 yıl çok iddialı ve uzun bir süre." dedi.
 

Eskişehir Şehir Hastanesinin finansman işlemi de dikkate alındığında PPP ile geliştirilen sağlık tesisi projeleri için İş Bankası'nın 800 milyon dolara yakın bir finansman sağladığına dikkati çeken Bali, bu kapsamda, hem yerli hem de yabancı bankaların söz konusu yatırımlara karşı ilgi göstermeye devam edeceğini anlattı.
Bali, İş Bankası olarak kendilerinin de ülkenin geleceğine ve insana dokunan bu yatırımlara doğrudan katılmayı sürdüreceklerinin altını çizdi.

Faiz oranlarına ilişkin bir soruya, piyasa faiz oranlarıyla uyumlu bir faiz oranı verdiklerine işaret eden Bali, "Taraflar arasında müzakere edilerek alanın ve verenin kendini iyi hissettiği bir faiz oranıdır." diye konuştu.
Bali, özkaynak kredi dengesinin ise yüzde 20-80 olduğu bilgisini verdi.
 

- "Sağlık alanında yapılan reform ve yatırımlar çok önemli"

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil de Türkiye'de sağlık alanında yapılan reform ve yatırımların tartışmasız çok önemli olduğuna işaret ederek, "Garanti Bankası olarak, bu projede yer almaktan gurur duyuyoruz ve bugüne kadar olduğu gibi ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunacak tüm projelere, önümüzdeki dönemde de destek vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Son yıllarda PPP ile bu alanda çok önemli projelerin hayata geçirildiğini anlatan Erbil, Eskişehir Şehir Hastanesi Projesinin de ülkeyi daha güçlü yarınlara taşıyacak mega projelerden biri olduğunu vurguladı. Erbil, Akfen'in bu konudaki girişimci ve hızlı aksiyonuna teşekkür ederek, "Gelecek nesiller için Türkiye'ye bırakacağımız önemli eserlerden olan Eskişehir Şehir Hastanesi hayırlı olsun." ifadesini kullandı.

 

- Üç projenin toplam yatak kapasitesi: 2 bin 316 
 

Eskişehir Şehir Hastanesi tamamı Türkiye'den 2 bankadan sağlanan finansman kaynağıyla hayata geçirilecek. Projede, bin 81 yatak kapasiteli hastanenin 2017 yılı sonunda Sağlık Bakanlığı'na teslim edilmesi hedefleniyor.

Akfen İnşaat, Sağlık Bakanlığının PPP modeliyle, Türkiye'ye kazandırmak istediği enerji verimliliği yüksek, deprem izolatörlü, dijital özellikli "akıllı hastaneler" projesi olan şehir hastanelerinin yapımında aktif rol üstlenmeyi hedefliyor.
 

Bugüne kadar Isparta, Tekirdağ ve Eskişehir olmak üzere 3 farklı şehir hastanesi projesinin PPP modeli ile yapımını üstlenen Akfen İnşaat, toplam 2 bin 316 yatak kapasitesine sahip bu 3 proje için 3 milyar lira yatırım yapacak. Her iki banka ise yüzde 50 oranında pay sunacak.

Akfen İnşaat'ın proje finansmanı sağladığı Eskişehir Şehir Hastanesi; genel hastane, onkoloji hastanesi ve kardiyovasküler cerrahi bölümleri haricinde sahip olacağı yüksek güvenlikli bölümü ile adli ve psikiyatri gibi özel güvenlik isteyen sağlık durumlarıyla ilgili ihtiyacı da karşılayacak. 

İnşasına yıl içinde başlanan proje, 333 bin metrekarelik alan üzerinde toplam bin 81 yatak kapasitesi, 264 polikliniği ve sahip olacağı dünya standartlarındaki ileri teknoloji medikal ekipmanları ile bölgesinin sayılı hastaneleri arasında yer alacak.

Isparta Şehir Hastanesi de toplam 167 polikliniği, 19 ameliyathanesi ve toplam 755 yatak kapasitesi ile bölgede sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine önemli bir katkı sunacak.

222 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen hastane, aynı zamanda özel bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine sahip olacak. Akfen İnşaat, bu yılın sonuna kadar tamamlayacağı Isparta Şehir Hastanesi ile Türkiye'ye ilk şehir hastanelerinden birini kazandırmış olacak.

Akfen İnşaat'ın bu yıl içinde temelini atmayı planladığı Tekirdağ Şehir Hastanesi ise 480 yataklık kapasitesi ile bölgenin en büyük hastaneleri arasında yer alacak.

Rakamlarla Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ Şehir Hastaneleri:

Şehir Hastanelerinin Teknik Özellikleri

Isparta Şehir Hastanesi

Eskişehir Şehir Hastanesi

Tekirdağ Şehir Hastanesi

Yatak Kapasitesi

755 adet

1.081 adet

480 adet

Poliklinik Sayısı

167 adet

264 adet

128 adet

Ameliyathane

19 adet

33 adet

16 adet

Toplam İnşaat Alanı

222.571m²

333.303 m²

171.609 m²

Kapalı Otopark Alanı

59.037m²

70.031 m²

50.000 m²

Otopark Kapasitesi

1.904 araç

3.000 araç

1.660 araç

akfen grubu
recep akdag
eskisehir
sehir hastaneleri
isparta sehir hastanesi
tekirdag sehir hastanesi
eskisehir sehir hastanesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir