Medimagazin logo

7. Avrupa Acil Tıp Kongresi'nden notlar...

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Orhan Koç, ''Bugün şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, konusunda söz sahibi acil tıp uzmanları ve dernekler sistemimize geçer not vermiştir'' dedi.
7. Avrupa Acil Tıp Kongresi'nden notlar...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı'nın katkılarıyla Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) tarafından organize edilen 7. Avrupa Acil Tıp Kongresi, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Susesi Otel'de başladı.
    

Kongreye katılan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Orhan Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar Türkiye'nin hep yurt dışında düzenlenen kongrelere katılarak oradan bilgi almaya çalışan bir ülke olmaktan, son yıllarda yapılan reformlarla çıktığını anlattı.
    

Sağlık sistemindeki reformun Avrupa ve diğer ülkelerde Türkiye'ye karşı ilgi uyandırdığına işaret eden Koç, bunun sonucu olarak Türkiye'nin lider ülke imajı oluştuğunu kaydetti. Avrupa Acil Tıp Derneği'nin kongresinin Türkiye'de yapılmasının da önemli olduğuna değinen Koç, şöyle konuştu:
    

''Türkiye'deki acil sağlık hizmetlerindeki organizasyonda çok önemli bir noktadayız. Hakikaten Avrupa ülkeleri dahil birçok ülkenin henüz daha başaramadığını Türkiye'de oturtmuş durumdayız. Avrupa ülkelerinde eyalet sistemi nedeniyle farklı uygulamalar yapılmakta. Bu, tüm coğrafyaya, tüm insanlara, homojen, erişilebilir hizmet sunmaktan çok uzak. Türkiye'nin büyük avantajı, üniter yapısı ve buna göre de sağlık hizmet planlamasının tek elden yapılıyor olması, Hakkari'den Edirne'ye kadar tüm vatandaşların erişebileceği hakkaniyetli bir sağlık hizmet sistemini kurmuş bulunmaktayız.''
    

Orhan Koç, olağanüstü durumlar ve afet durumlarının sağlık hizmet sisteminin ciddi şekilde sınandığı denemeler olduğuna değindi. Van depreminden örnek veren Koç, Türkiye'nin sisteminin oturmuş olması sayesinde depremin ardından sağlıkla ilgili sorun yaşanmadığını ve Türkiye'nin sınavı geçtiğini söyledi.
    
     -Kara ambulansıyla kırsalda 20, kentte 10 dakikada müdahale-
    
     Avrupa ülkelerinde Türkiye'de uygulanan acil sağlık sistemini ''devşirecek'' bir algı oluştuğunu vurgulayan Orhan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
   

  ''Bugün 3 bine yakın kara ambulansımızla kırsalda 20 dakikada, kentte 10 dakikada vakaya ulaşabiliyoruz. Türkiye'nin bütün coğrafyasına helikopter ağımız hizmet vermekte, helikopterle yurt içinde transferleri sağlayabiliyoruz. Gerekirse de yurt içi ve yurt dışı jet uçaklarımızla ki bunlardan 4 tane sedye aynı anda alabilen uçak sistemi Türkiye'de hizmete girdi, yakında bu da Avrupa'da ilk ülkeler arasında taşıyabiliyoruz. Bu, kendi vatandaşımız olarak binebileceği gibi başka bir ülkenin vatandaşına da bu sağlık hizmetini vermeyi başarabiliyoruz.''
    

Orhan Koç, hastane yapılanmasında Hakkari'nin köyündeki bir vatandaş kalp krizi geçirdiğinde 112 sistemi içinde bugün hastanın nereye, kaç dakikada ulaşacağının planlandığına da değindi. Hakkari'deki bir vatandaşın artık daha büyük kentlere gelmesine gerek kalmadığını ifade eden Koç, Romanya ve ABD'de 112'nin ulaşamadığı kör noktalarda itfaiye sisteminden yararlanıldığına dikkati çekti.
    

Türkiye'de kırsaldan mezraya tüm bölgelere 112 sistemiyle erişebildiklerini dile getiren Koç, bunun ölçümünün de yapıldığını anlattı. Koç, ''Bugün şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, konusunda söz sahibi acil tıp uzmanları ve dernekler sistemimize geçer not vermiştir. Bir ülkenin bizim sistemimizi öğrenmek için bu kongreye katıldığını da söyleyebiliriz'' diye konuştu.
    
     -''Model ülke olmaya adayız''-
    
     Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander de Almanya, İngiltere ve Avusturya'dan önce bu kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Türkiye'nin acil tıp alanında önemli mesafe aldığına değinen Cander, Türkiye'de acil tıp uzmanlığının geçmişinin 20 yıla dayandığını kaydetti.
    

Cander, şunları söyledi:
     ''Acil tıp uzmanlığı konusunda birçok Avrupa ülkesinden öndeyiz ve Avrupa ülkelerinin çoğu da bizi bu konuda referans alacak gibi görünüyor. Türkiye acil tıp konusunda çok güçlü bir ülke. Bizim yılda 90 milyona yaklaşan acil tıp başvurumuz var. Bu sistemi işletmek kolay değil. Herkesin acile özgür ve ücretsiz başvurusu mümkün. ABD'den de konuklarımız var. Onlar kesinlikle böyle bir şey yapamıyorlar. Herkese ücretsiz bakamıyorlar. Bu konuda bizim çok daha ileri konumda olduğumuzu belirttiler. Biz acil tıpta hızla gelişiyoruz. Model ülke olmaya adayız.''
    

Bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük katılımın kendi organizasyonlarına olduğuna işaret eden Başar Cander, 65 ülkeden bin 500'ün üzerinde uzmanı Antalya'da ağırladıklarını anlattı.
    

Travmadan kalp krizlerine, sıcak soğuk çarpmalarından yılan ve böcek ısırmalarına kadar pek çok konunun tartışılacağı kongre, 6 Ekim'de sona erecek.

7.
avrupa
acil
tıp
kongresi'nden
notlar...
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir