Medimagazin logo

Nörorehabilitasyon Sempozyumu İstanbul’da yapıldı

Türk Nöroloji Derneği Nörorehabilitasyon Bilimsel Çalışma Grubu tarafından düzenlenen 3. Nörorehabilitasyon Sempozyumu İstanbul’da multidisipliner zengin bir katılımla gerçekleştirildi.
Nörorehabilitasyon Sempozyumu İstanbul’da yapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL-Sempozyum açılış konuşmalarında Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk nörolojik hastalıkların toplumdaki engellilik oluşturan hastalıkların başında geldiği ve Türkiye'de yaklaşık toplumun yüzde 12'sinde en az bir nörolojik alanda fonksiyon kısıtlaması olduğunu ve bu oranın ancak erken başlatılmış, etkin, sürekli ve düzenli bir nörorehabilitasyon yaklaşımı ile azaltılabileceğini ve bu hastalarda yaşam kalitesinin de Nörorehabilitasyon katkısı olmadan yükselemeyeceğini belirtti. 

 Sempozyum başkanı, Türk Nöroloji̇ Derneği Nörorehabilitasyon Bilimsel Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Taşkın Duman da Nörorehabilitasyon Çalışma Grup misyon ve vizyonlarını açıklayarak çalışma grubuna katılımın giderek arttığını ve multidisipliner bir yapılanması olan bu grubun Nörorehabilitasyon alanına önemli katkıları olacağına inandığını, bugün ve gelecekte bu alanda gelişmenin sürekli bir ivmeyle artacağını belirtti.

Sempozyum konuşmacıları nörorehabilitasyonda fizyolojik mekanizmalar, nöronal mekanizmalar temelinde olgu örnekleri, nöronal, aksonal hasar mekanizmaları, nöronal hasar onarım süreçleri konuşuldu. Nöroproteksiyon, nöroplastisite ve nöroplastisiteyi artıran faktörler anlatıldı. Beyin ve spinal kordda nörolojik rejenerasyon hücresel düzeyde anlatıldı.

Nörogenezi artıracak mekanizmaların varlığı nörorehabilitasyonda yeni olanakların bilimsel temelini oluşturduğu vurgulandı. Normal fizyolojik süreçlerin daha da aktive edilmesi nörorehabilitasyonda bir olanak olarak sunuldu. Öğrenme, egzersiz, psikojenik mekanizmalar başta olmak üzere nörogenezin pek çok yolla aktive edilebileceği, nörorejenerasyon ve remiyelinizasyon ile hasarın ortadan kalkması ile sonuçlanan sürecin de nörorehabilitasyonun başarısında önemi vurgulandı.
Kök hücre uygulamalarının nörorehabilitasyonda gelecekte umut verici olduğu ancak bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğu vurgulandı. Nano teknoloji olanakları gelecek umut veren yöntemler arasında sayıldı.

turk noroloji dernegi
nororehabilitasyon
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir