Medimagazin logo

Dernekten sert açıklama: Bunun adı 'kıyak uzmanlık'!

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Yoğun Bakım Yandal Çalışma Kurulu, yoğun bakımda 5 yıl çalıştığını belgeleyenlere yoğun bakım uzmanlığı verilecek olmasını 'kıyak uzmanlık' olarak niteleyerek şu açıklamayı yaptı:
Dernekten sert açıklama: Bunun adı 'kıyak uzmanlık'!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yoğun Bakım yan dalı 2002 yılında Tıpta Uzmanlık Tüzüğüyle mevzuatımıza girmiş ve 3  defa istisnai bir şekilde yan dal uzmanlık belgesi verilmiştir. Çok sayıda uzman varken ve Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) tarafından belirlenen kriterlere göre eğitim devam ederken , yoğun bakımda 5 yıl çalıştığını belgeyenlere yapılacak bir sınavla yoğun bakım uzmanlığı verilmesi planlanıyor. Bu TUK' un belirlediği ölçütlere uymamaktadır. Aslen bir dalda uzman olmak için olması gereken o alanda çalışmak değil müfredata uygun  teorik ve pratik eğitimi almaktır. Bu anayasanın eşitlilik ilkesinin gereğidir.


Düzenleme ile bu kişilerin haksız kazanç alması sağlanacak,  aynı zamanda eğitim alan kişilerin 3 yıl gibi bir sürede elde ettiği uzmanlık  hakkı  bu kişilerce 1 gecede alındığından   eğitime tabi olanların planladıkları akademik kariyerlerin  önüne de ciddi bir engel olarak çıkacaktır.  Esas tehlike ise  yetkin olmayan kişilerin uzmanlığı altında hasta sağlığının  tehlike altına girecek olmasıdır.. Yoğun bakım eğitim kurallarının by-pass edilmesi diğer uzmanlık alanlarında da benzer uıygulamalara  örnek teşkil edecek, başka alanlarda da belge almanın önü açılacaktır.


Konuyla ilgili daha önceden  Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği' nin yaptığı yazılı açıklamalarda yoğun bakımlarda esas problemin yardımcı sağlık personeli  sayısının yetersiz oluşu  ve eğıtimsiz uzmanların varlığı ; Türk Yoğun Bakım Derneği'nin Sağlık bakanlığına verdiği dilekcede; sınav içeriği ve sınav sorularının hazırlanmasına yönelik kimlerin görevlendirdiği şüphe ile karşılanmış;  Türk Tabibler  Birliği Başkanının basın açıklamasında ise neden bir grup insan önce yan dal sınavını kazanıp sonra asistanlık yaparak uzman oluyor da, başka bir grup insan bunlardan muaf tutularak doğrudan uzman yapılıyor ve sınavı neden ÖSYM' nin yapmadığı yönünde sorular sorulmuştur.


Hal böyleyken ve yoğun bakım dernekleri ile sivil toplum kuruluşları  baştan beri bu sınav uygulamasının haksızlığa ve ayrışmaya yol açacağı ifade etmişken ; bundan vazgeçilmemesi ve ısrarcı olunması anlaşılamamaktadır. Halen sınav uygulaması ile ilgili Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve İdare mahkemelerinde devam eden davalar da bulunmaktadır.


Yoğun Bakım yan dal sınavları ve bu sınava dayanak olan yönetmelik ve maddeler neticesinde sınavı geçen adaylara hiçbir eğitime tabi tutulmadan yoğun bakım uzmanlığı belgesi verilmesinde bir kamu yararı da bulunmamaktadır. Zira düzenlemenin yapılmasına gerekçe olarak gösterilen hastanelerde yoğun bakım uzmanına acil ihtiyaç duyulduğu şeklindeki açıklamalar gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Yapılmak istenen düzenleme ileride doğacak ve vatandaşlarımızın sağlığını  doğrudan ilgilendiren bu konuda ciddi sorunlara yol açacaktır. Bu uygulama ile Yoğun Bakım Yan Dal Uzmanlık Eğitimi'de  fiilen bitecektir. Bu tarihi bir sorumluluktur. Gecikmeden bu sınav uygulamasından vazgeçilmelidir.




 

dernekten
sert
açıklama:
bunun
adı
'kıyak
uzmanlık'!
Yorum (25)
bedava diplomaya karşı
Turk yoğunbakım derneğinin Sınavın şaibeli olduğunu vurgulaması anlamlı,gerçekler zamanla anlaşılır. biz ilkeli duruşumuzu devam ettırerek şunu diyoruz ''bedava diploma ya hayır''
0
Cevapla
mehmet akdoğan
bu açıklamaları yapan meslektaşlarımızın çoğu ne yazık ki istisnai bir şekilde yan dal uzmanı olduklarını unuttular herhalde. gayet ballı bir şekilde sınavsız ve mecburi hizmetsiz yan dal uzmanlığı aldılar, eleştirdikleri saçma sapan kriterleri kendileri belirlediler ve şimdi de ahkam kesiyorlar. onları ciddiye almak için ve bir samimiyet testi olması adına sınava girmelerini teklif ediyorum, hodri meydan.
0
Cevapla
ali özdemir
adı geçen dernek yönetiminde sınava bile girmeden istisnai olarak (beleş) yan dal uzmanlık belgesi alanlar varken bu açıklama hekimlere saygısızlıktır. o kadar samimi iseniz istisnai (beleş) yan dal belgelerinizi iade edin o zaman. bu eleştirdiğiniz uygulamada en azından sınava girmek gibi objektif bir kriter var.
0
Cevapla
nuri aker
esas kıyakçıların kim olduğunu herkes biliyor, sınavsız ve sadece kendilerine özel şartlarla ''kıyak uzmanlığı'' sizler almadınız mı? lütfen insanları aptal yerine koymayın.
0
Cevapla
Ali Haydar
Sanki Tercih eden hekim var bu yandalı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir