Medimagazin logo

Oturan ölüyor, kimse farketmiyor!

Dünyada en sık görülen 3 ölümcül kalp ve damar hastalıklarının (Kalp krizi, inme-felç ve venöz tromboembolizm) ortak mekanizmasında ve bu hastalıkların oluşumunda yer alan sessiz bir klinik vaka olan Tromboz hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Oturan ölüyor, kimse farketmiyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Her 4 kişiden birini öldürüyor. Kalp krizi ve felçten sonra en çok öldüren 3'üncü hastalık. Damarların kan pıhtısı nedeniyle tıkanmasıyla ortaya çıkan tromboz yüzünden acile başvuran hastaların yarısı 3 saat içinde hayatını kaybedebiliyor. Sebebi ise halk tarafından fazla bilinmeyen, trombozun sinsi ilerlemesi ve belirtilerin karıştırılabilmesi. 

Trombozun en önemli nedenleri ise hareketsizlik, şişmanlık ve sigara. Masa başı çalışanlar da büyük risk altında. Peki tüm bunlara karşı nasıl önlem almak gerekiyor? 


DOĞUM KONTROL HAPLARI TEHLİKELİ Mİ?

13 Ekim Dünya Tromboz Günü öncesinde Türk Hematoloji Derneği, İstanbul'da Abdi İbrahim’in koşulsuz desteği ile bir etkinlik düzenledi ve "Harekete geç" çağrısında bulundu. Toplantıda Medimagazin'e konuşan Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir bir dönem çok tartışılan doğum kontrol haplarına da dikkat çekti. Pıhtı oluşması nedeniyle daha önce ölümlere yol açan doğum kontrol haplarının kullanımı daha önce çok tartışılmıştı. Prof. Dr. Demir eğer kalp hastalığı riski varsa kullanılmaması gerektiğini belirtti ve şunları söyledi, "Doğum kontrol hapı kullanan hastalar için önemli olan ailesinde risk faktörü olup olmadığın. Her hastaya "kullanmayın" diyemiyoruz. Şişmansa, hareketsizse, sigara içiyorsa kalp damar hastalığı riski varsa doğum kontrol hapı kullanımına dikkat etmek gerekiyor."

11 STADYUMU DOLDURAN İNSANI ÖLDÜRÜYOR

Trombozun en çok ölüme yol açan 3'üncü hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir ölen insan sayısının yüksekliğine dikkat çekti, "AB genel nüfusunda yılda 550 bin kişi venöz trombolizmden ölüyor. 50 bin kişilik stadyum düşünün 11 tane stadyumu dolduran insan ölüyor bu hastalıktan. Türkiye'deki sıklık yurt dışı ile aynı. 65 yaşın üzerinde de her 100 kişiden 1'inde görülüyor."

E-TROMBOZ 

Teknoloji ile birlikte "elektronik" kavramı hayatımıza yerleşirken, masa başı çalışanlarda da "e-hastalık" dönemi başladı. Ofis çalışanlarında görülen e-tromboz, uzun saatler oturan, bilgisayar başında hareketsiz kalanları etkiliyor. Bunun için masa başında çalışanların en geç 2 saatte bir hareket etmesi, ofis içinde dolaşıp hareket etmesi gerekiyor. Eğer hiçbir şekilde yerinizden kalkamıyorsanız da oturduğunuz yerde bacaklarınızı hareket ettirmeniz, ayaklarınızı itip çekme hareketi yapmanız trombozdan koruyor. 


KİMLER RİSK ALTINDA?

Yaşlı, 
Şişman, 
Hareketsiz kalan, 
Hastaneye yatan, 
Kanser gibi hastalıkları olanlar, 
Zatürree geçiren, 
Doğum kontrol hapı kullanan
İltihabı hastalığı olan 


BELİRTİLER?

- Bacak damarlarında tıkanıklık varsa şişlik, ağrı, yürüyememe
- Akciğer damarlarında tıkanıklık varsa çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes alıp verirken batma hissi, kanlı balgam 

turk hematoloji dernegi
tromboz
dunya tromboz gunu
prof. dr. ahmet muzaffer demir
Yorum (1)
Ahmet
Bende sır üstü-yüzüstu-sağ yan sol yan yatıyorum gunde 20 saat civarı insanlar uyursa kalkıyorum
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir