Medimagazin logo

Dokucu: Niyetimiz 5. ve 6. bölgedeki tüm hekimlerin sözleşmeli çalışması

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Dokucu:"Niyetimiz bu bölgelerde çalışan tüm hekim ve sağlık personelinin sözleşmeli statüye alınması ve aynı işi yapan personel açısından herhangi bir ücret farklılığı bulunmaması"
Dokucu: Niyetimiz 5. ve 6. bölgedeki tüm hekimlerin sözleşmeli çalışması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, kalkınmışlık düzeyi düşük bölgelerde hekim ve sağlık personeli istihdamında yaşanan sıkıntıyı aşmak için yeni bir formül geliştirdi.

Kalkınmışlık düzeyi bakımından 5. ve 6. bölgede olan yerlerde sözleşmeli sağlıkçı statüsü getirilecek.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Ali İhsan Dokucu, hekim ve sağlık personeli istihdamında sıkıntı yaşanan bölgeler için geliştirilen düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Belli bölgelere hem hekim hem de sağlık personeli göndermekte ve buraya gidenleri tutmakta zorlandıklarını anlatan Dokucu, geçmişte 4924 sayılı kanun çerçevesinde yapılan bazı düzenlemelerden olumlu sonuç alınamadığını anımsattı.

Dokucu, Bakanlık olarak 5. ve 6. bölgelerdeki daha az kalkınmış yerlerde hekim ve sağlık personeli istihdamının sürekliliğinin sağlanması için yeni bir mevzuat değişikliğine gittiklerini, bu çerçevede yapılacak yönetmelik değişikliği ve ilan aşamasında da sona yaklaştıklarını bildirdi.

-"Tüm sağlık personeli sistemin içinde olmalı"

Bu bölgelerdeki tüm sağlık personelinin sistemin içinde olmasını istediklerini ifade eden Dokucu, şu bilgileri aktardı:

"Bu uygulama sadece sözleşme imzalayanlar açısından olmasın. O bölgeye bir sağlık personeli sözleşmeli olarak gidecekse aynı işi yapan iki kişinin farklı maaşlar alması uygulamada en önemli sıkıntı olarak göze çarpmıştı. Niyetimiz bu bölgelerde çalışan tüm hekim ve sağlık personelinin sözleşmeli statüye alınması ve aynı işi yapan personel açısından herhangi bir ücret farklılığının bulunmaması."

Bir soru üzerine uygulamanın hem hekimler hem de sağlık personeline yönelik olacağını dile getiren Dokucu, "Düzenleme hem bu yerlere ilk kez gidecek kişiler açısından önemli hem de halihazırda çalışan hekim ve diğer sağlıkçıları kapsıyor" dedi.

-Yüzde 50 maaş artışı

Düzenleme sonrası bu bölgelerdeki personelin alacağı maaşla ilgili de bilgi veren Dokucu, "Bölgesel olarak küçük değişiklikler olmakla birlikte yüzde 50'ye yakın bir ücret artışı olacak. Şartlar itibarıyla bölgeden ayrılınca da bu hakkını kaybedecek" dedi.

Bu düzenlemeyle söz konusu bölgelere ilginin artmasını beklediklerini dile getiren Dokucu, "Yönetmelik değişikliği onay aşamasında, daha sonra ilan aşaması başlayacak. 1-1.5 ay içinde ilan aşamasına geliriz" ifadesini kullandı.

dokucu:
niyetimiz
5.
ve
6.
bölgedeki
tüm
hekimlerin
sözleşmeli
çalışması
Yorum (11)
ahmet koç
Yerinde bir karar.Gelişmiş batı ve az gelişmiş doğu bölgelerindeki hekim ücretlerinin aynı olması hatalı.Sonuçta cazip koşullar olmazsa kimse o bölgelerde durmuyor.Malesef bu böyle!
0
Cevapla
cengiz
kafa değişmez.Nasıl olsa mecburi hizmet var neden fazla maaş verelim demişlerdi.zihniyet değişmediği için bunda da sonuç yine aynı olacaktır.Amerikan kapitalistleri gibi düşünmeye çalışıyorsunuz ama unuttuğunuz bir şey var bu ülkede yaşayanlar amerikalı değil sayın çok değerli ve muhterem müslüman kardeşlerim.kendiniz sözde müslümansınız ama zihniyetiniz çakma kapitalist.
0
Cevapla
neveragain
Her yıl fakültelerden mezun olan binlerce hekim, devlette istihdam ediliyor mecburi hizmet gerekçesiyle. Bunların sadece bir kısmını doğuya gönderebiliyorsunuz. Özellikle son yıllarda evlilikler ve mazeretler nedeni ile mecburi hizmetçilerin önemli bir kısmı büyük şehirlerde kalıyor. İstanbul'daki eğitim ve araştırma hastaneleri mecburi hizmetçilerle şişmiş durumda. E özelin de pek cazibesi kalmayınca, mecburi hizmetini bitiren devlette kalmaya devam ediyor. Sonuçta asıl amaçlanan şey olan yani "ücra bölgelere sağlık hizmeti götürmek" amacına ulaşılamıyor istenildiği gibi. Devlet 1000-2000 hekimi sözleşmeli yapıp, iki-üç kat fazla ücret ödeyerek yapabileceği bir işi, kat kat fazla insanı, üstelik de büyük şehirlerde istihdam ederek başarabiliyor. Dahası, söylediğim gibi mecburi hizmetini bitiren de kalmaya devam edince, fatura her sene kabarıyor. Bu süreçte mecburi hizmetin kalkması ve sözleşmeli hekimliğin yaygınlaşması en mantıklı girişim olacaktır.
0
Cevapla
bilge adam
her sene 2 yada 3 kez acıktan atama kurası acıp istanbul egıtm arastırmaları dosya yayın ıstemeden bu kuralara dızersenız .yanında tum cazıp yerlerı tabı. mıllet napar 500 gun bıtınce hemen ıstıfa edıp bu kuraya gırer nasılsa 6 ay sonra gırılebılıyor .gercı ıstıfa edenlerın sadece torpıllılerı ıcın bu alım söz konusu coğu bunu bılmez. hal boyleyken kımse 501 gun kalmıyor. paraylada denenebilir ama egıtım arastırmalara dosya yayın krıterı ve 4-5 yıllık uzman olma krıterı gelmelı ozaman ıdealıstler sabreder hakkınıda alır.es durumundada egitim arastırmaya dosya yayın dıl olmadan gırılmemelı.kalıte yerlerde .oldukı eğitim sart
0
Cevapla
Edip
Yeni 4924 yasasina gore dhy si bitenler 4924 ten faydalanamiyor.. yani yrni gelen hekim eski hekimin 2 kati para alacak. Resmen eskiler gitsin istiyorlar.. saglik Bakanligi ni aradiginda mevzuaatta yanlislik oldu diyorlar. Bu nasil sorumluluk oyle.. yasa cikariyorlar yanlis cikti diyorlar..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir