Medimagazin logo

İzmir'deki salgın iddiasına bakanlıktan açıklama

Sağlık Bakanlığı, medyada “İzmir’de Su Çiçeği Salgını” ve “Tek Doz Aşı Su Çiçeğini Önlemiyor” haberlerinin yer alması üzerine yaptığı açıklamada, herhangi bir ilde su çiçeği salgını riskinden söz edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi.
İzmir'deki salgın iddiasına bakanlıktan açıklama
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı'ndan medyada yer alan “İzmir’de Su Çiçeği Salgını”,“Tek Doz Aşı Su Çiçeğini Önlemiyor” başlıklı haberlerle ilgili yapılan açıklamada, “Ülkemiz, dünyanın en geniş kapsamlı aşı takvimini çok büyük bir başarı ile uygulayan ülkelerin başında gelmektedir. Bu kapsamda; boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, Hemofilusinfluenza tip b, konjugepnömokok, hepatit A ve suçiçeği aşısı tüm bebeklerimize sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Su çiçeği aşısı, bir çok ülkenin rutin aşı takviminde yoktur. Ülkemizde ise, 28 Haziran 2012 tarihinde toplanan Bağışıklama Danışma Kurulu’nun kararı ile aşı takvimi içerisine alınmış olup, 12. ayda rutin ve tek doz halinde uygulanmaya başlanmıştır” denildi.

“Ülkemizde su çiçeği vakaları bilimsel verilere dayanılarak yakından takip edilmektedir” ifadesinin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İzmir ilimizde 2015 yılının ilk 4 ayında 499 su çiçeği vakası görülürken, 2016 yılının aynı döneminde ise 511 kişide su çiçeği vakası görülmüştür. Aylar arasında dönemsel farklılıklar yaşanabilmekle birlikte şu aşamada herhangi bir ilimizde su çiçeği salgını riskinden söz edilmesi mümkün değildir. Doğruluğu teyit edilmeden paylaşılan veriler, aşı gibi çok yaygın bir nüfusu ilgilendiren bir konuda toplumu paniğe, endişeye yönlendirmektedir. “2. Doz Su Çiçeği Aşısı” ile ilgili öneriler Bağışıklık Danışma Kurulu’nun yıl sonunda gerçekleştireceği toplantıda ülkemizdeki vaka durumuyla ilgili bilimsel veriler ışığında değerlendirilecektir”. 

 

su cicegi asisi
salgin
izmir
Yorum (1)
Çocuk Hekimi
Benzer su çiçeği toplu vakalarını bu yıl bir ilmizde bende gördüm. Aynı hafta içinde bir okulun nerdeyse tüm öğrencileri geldi. Bunlar hafif vakalardı. Ancak ne haberdeki kadar küçümsenecek kadar basit değil, nede çok ciddi morbidite ilişkisi vardı. Ne varki tek doz su çiçeği aşısı %100 başarı sağlamıyor. ABD'de okul öncesi 2. doz uygulaması rutin. Bununla ilgili 15 yıldır yapılmış pek çok yayın var.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir