Medimagazin logo

Müezzinoğlu: Anne-baba rızası, mecburi olan aşılarda söz konusu değil

Bakan Müezzinoğlu, torba yasada bebeklerde ve çocuklarda uygulanan aşılara ilişkin yeni bir düzenleme olup olmadığına ilişkinin de açıklamalarda bulundu.
Müezzinoğlu: Anne-baba rızası, mecburi olan aşılarda söz konusu değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Anayasa Mahkemesinin aşılara ilişkin kendilerinden bir yasal bir düzenleme hazırlanması yönünde talepte bulunduğunu belirten Müezzinoğlu, söz konusu torba yasa içinde bu düzenlemenin de yer aldığını anımsattı. Müezzinoğlu, "Anne ve babanın izni konusu, sağlıkla ilgili konularda doğru değil, reel de değil. Anne-babanın bir polionun, bir menenjit hastalığının ne olduğunu, çocuğuna nelere mal olacağını biliyor olmasını beklemek çok reel değil." dedi.

Müezzinoğlu, bu nedenle Bakanlık olarak mecburi olan aşıların 1930 yılından bu yana düzenli olarak yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Özellikle son 10 yılda aşı uygulamalarında aşı yelpazesinde 13 hastalığa karşı çocuklarımızı aşılıyoruz. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü verilerinde aşılamayı en iyi yapan ilk on ülke arasında bulunuyor. Bu, Türkiye'nin bugüne kadar aşılamada gösterdiği duyarlılığın bir sonucudur. Biz, su çiçeğini artık ülkemizde konuşmuyoruz. Niye? Aşılamada başarılı olduğumuz için konuşmuyoruz. O nedenle, biz difteriyi, tetanozu, boğmacayı, polioyu annenin babanın izni var mı ya da yok mu şekline getirirsek, yalnız annenin babanın kendi çocuğuna kötülük yapıp yapmaması değil, Türkiye'deki diğer çocuklara da kötülük yapıp yapmadığının da sorumluluğunu üstlenebilecek bir hukuksal yapı olabilir mi? O nedenle, anne-baba rızası mecburi olan aşılarda söz konusu değil. Bu anlamda, Anayasa Mahkemesi, 'Yasal düzenleme gerekiyor' dediği için Torba Yasa'da yasal düzenleme yapıyoruz."

müezzinoğlu:
anne-baba
rızası
mecburi
olan
aşılarda
söz
konusu
değil
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir