Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı'ndan hekimlere ilginç soru! Tekrar dünyaya gelseniz..

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliğinden kaçışın nedenlerini araştırmak için harekete geçti.
Kaynak: TÜRKİYE - GÖKHAN KAYA
Sağlık Bakanlığı'ndan hekimlere ilginç soru! Tekrar dünyaya gelseniz..
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bazı aile hekimlerinin kendi isteğiyle sözleşmelerini feshetmesi veya biten sözleşmesini yenilememesi üzerine Sağlık Bakanlığı, bu kaçışın nedenlerini mercek altına aldı. Hekimlerin aile hekimliği görevinden ayrılış nedenlerine yönelik olarak bir anket hazırlayan Bakanlık, hekimlere başta şiddet konusu olmak üzere çeşitli sorular yöneltti. “En son sözleşmenizi feshetme veya yenilememe sebebiniz nedir” diye soran Bakanlık, “Aile hekimliği yaptığınız süre içerisinde işyerinde çalışma arkadaşları veya hastalar tarafından yıldırma amaçlı tacize (mobbing) maruz kaldığınızı düşünüyor musunuz?” sorusuna ankette yer verdi. Ankette Bakanlığın, aile hekimliğini bırakan hekimlere “Tekrar dünyaya gelseniz aynı mesleği seçer miydiniz?” diye sorması da dikkat çekti.


“Kim tarafından size mobbing yapıldığını düşünüyorsunuz” sorusunun yer aldığı ankette karşı kalınan şiddettin fiziksel mi, cinsel mi, sözel mi, duygusal mı yoksa ekonomik olduğu da soruldu.


AİLE HEKİMİNE RANDEVU AYARI
Öte yandan Merkezi Randevu Sistemine dahil edilen aile hekimlerinin sisteme uyum sağlayamadığı ortaya çıktı. 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle aile hekimliğinde 'Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ne geçilmişti. Fakat Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı tespitlere göre aile hekimleri tarafından çalışma cetvellerinin yeterince tanımlanmadığı ve sistemin verimli olarak kullanılmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle vatandaşların randevu almak yerine direk olarak aile hekimlerine gitmek zorunda kaldığı belirlendi.Bu kapsamda Bakanlık, vatandaşların randevu sisteminden yararlanabilmesi için aile hekimlerinin 30 günlük çalışma cetvellerini sisteme tanımlamaları talimatı verdi.


Ayrıca Bakanlık, aile hekimlerinden poliklinik hizmetlerinin en az yüzde 50'sini randevuya açmalarını da istedi.

sağlık
bakanlığı'ndan
hekimlere
ilginç
soru!
tekrar
dünyaya
gelseniz..
Yorum (16)
İlker Atasayar
Sağlık Bakanlığında çalışan Aile Hekimliği Randevu Sistemini Yerleştirmeye Çalışan Amatörleri Uyarıyorum:1.Randevu sistemini yerleştirecekseniz,Bakanlığın Başından-Halk Sağlığı il müdürlüklerindeki en uç kişiye ve işine kadar en az 1 yıllık (eğitim,seminer tarihleriniz,sistem-yönetim-görev-atama-birim kurulum şablonlarınız,AHBS sistemi dizaynlarınız hergün zırt-pırt değişmeyecek) değişmez olacak,2.Aynı Sistem dizaynları ve uygulamalar ÇSGB(SGK-aile Hekimliği)dada 1 yıllık stabil olmalıdır,3.Aile Hekimlerini;başınız sıkıştığında her ay-her işte istepne lastiği gibi,kullanmayacaksınız(bu insanların görev tanımları, çalışma saatleri(total aylık)ve dinlenme saatleri en az 4 yıl sabit olacak,herkesin keyfine göre değişmeyecek)(Yaptığınız her ekleme ve değişiklik A.H lerine işi sisteme uydurabilmek için ek efor,ek stress,ek(bezmişlik)adeta mobbing gibi oluyor)4.Aile Hekimliğinin her vakada eşit eşzamanlı süreğen bir Bankacılık işi gibi olmadığını(hastalarının işlenmemiş,iletişimde heterojen eğitim seviyesine sahip (0-100 yaş) gruplarından oluştuğunu)bileceksiniz,5.Vatandaş şikayet hattınızı,şamaroğlanı mantığı ile her şikayette personele baskı kasırgası haline getirmeyeceksiniz(otokontrol mekanizmanız eleme yapmak zorundadır,biz halen bunu göremiyoruz)6.Ürettiğimiz işe saygı duyacaksınız(Çünkü Karşınızda-orta oyunu sahnesi- yok!)7.Misafir Hasta pozisyonunu ortadan kaldırmak zorundasınız,8.Kurulu Sisteme yeni bir şey entegre edecekseniz;öncelikle test edeceksiniz(yanlışları,kapasite yetersizliklerini tespit edip düzeltecek)sorunsuz hale getirdikten sonra üzerimizde uygulayacaksınız(şimdiye kadar Her yeni şeyi üzerimizde test ettiniz,yanlışmı?kardeşim)9.Üç Doktorun yapacağı işi tek Doktora yüklemeyeceksiniz(yüklemek zorundaysanız,bu durumda randevu uygulamak;çölde dondurmacı bulmaktan daha zordur! değerli kardeşim)10.Son Söz:Türkiyede, ''Bütün Kurumlar(Başta Sağlık Bakanlığı) bir mekanik saatin çarkları gibi senkron halde,düzenli ve planlı çalışır,şaşırtmaca değişiklik yoktur''diyebiliyormusunuz?Diyemiyorsanız, çuvaldızı nereye batırcağınızı siz seçin...Saygılarımla(Hekim Ağbiniz)
0
Cevapla
medico
Konu: Kim tarafından size mobbing yapıldığını düşünüyorsunuz” sorusunun yer aldığı anket. Yorum: Hekimlere mobbing'in hasını bakanlık birbirinden tutarsız,hasmane,hekimin hevesini kırıcı uygulama,tutum,yönetmelik ve kanunlarla kendisi yapıyor: yeni mezun hekimin tus'undan tutun; profesöre kadar her seviyedeki hekime... mobbing hasının bakanlık yapıyor.
0
Cevapla
ali çantabey
evet tekrardan hekim olmak isterdim ama Türkiyede değil....hekim kıymeti bilen, hekimini oy toplamak için cahile dövdürtmeyen ( okumuş yada okumamış farketmez) bir ülkede doğmak isterdim... ama ya siz sayın bakanım ... siz hekim kıymeti bilen oy toplamak için hekimin canına kastı 1.dereceden cinayet sebebi gören bir ülkede bakan olabilir miydiniz ????
0
Cevapla
Erşan Kuneri
Tövbe tövbe, zorla küfrettirecekler...
0
Cevapla
haldun
Gülermisin ağlarmısın. en büyük doktor düşmanı sanki bakanlık değilmiş gibi.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir