Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığından önemli rehber: Kanıta Dayalı Tıp Rehberi

Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü (SAGEM) “Kanıta Dayalı Tıp Rehberi”ni Aile Hekimleri başta olmak üzere tüm hekimlerin kullanımına sundu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlık Bakanlığından önemli rehber: Kanıta Dayalı Tıp Rehberi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kanıta Dayalı Tıp Rehberi (KDTR), sağlık hizmetlerinin etkin, etkili, kanıta dayalı ve bilimsel olarak sunulması ve sürdürülmesi açısından önem taşıyor.

Duodecim Kanıta Dayalı Tıp Rehberi, 60 temel alan başlığı altında işlenmiş olan toplam 943 rehber içeren Finlandiya Tıp Birliğinin (DUODECIM) yayıncılığını yaptığı lisanslı kullanımı olan bir rehber.  Sağlık Bakanlığı ile Finlandiya Tıp Birliği Duodecim arasında Haziran 2012’de Helsinki’de Kanıta Dayalı Tıp Rehberinin [EBMG-Evidence Based Medicine Guidelines] elektronik versiyonunun kullanımı için anlaşma sağlandı.


Rehber, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından öncelikle Finlandiya’dan alınan veri tabanıyla İngilizce olarak daha sonra da Türkçe’ye çeviriler tamamlanarak kullanıma sunuldu. Rehber hakkında görüş ve önerileri toplamak amacıyla Bakanlığın ilgili birimleri, ilgili meslek birlikleri, tıp uzmanlık dernekleri, ilaç ve tıbbi cihaz sektörü dernekleri ve daha önceden bildirmiş olan firmalara kullanıcı adı ve şifreleri gönderilerek görüşler istendi. Türkiye’ye uyumlaştırma ve redaksiyon işlemleri yapıldı.


Kanıta Dayalı Tıp Rehberi, hekimin hızlıca okuyup karar vermesini kolaylaştıran formatta olup içeriğinde halen 1.000’e yakın konu başlığı, 4224 makale özeti, 1.319 fotoğraf, 100 ‘e yakın  ses dosyaları (akciğer hastalıklarında solunum sesleri ve çocuk kalp sesleri vb.) bulunmakta. Rehber, İngiltere NHS Evidence’dan akredite olup ayrıca Türkiye’ye özgü güncellemeler için tüm tarafların görüşlerine de açıktır.

Rehber, aile hekimliği ve ayakta teşhis ve tedavi yapılan sağlık kuruluşları için hazırlanmış olup, http://www.rehber.saglik.gov.tr / http://www.kdtr.gov.tr internet adreslerinde erişime açıldı.
Rehberin tanıtılması ve kullanımının yaygınlaştırılması için aile hekimlerine yönelik tanıtım broşürü hazırlanıp, adreslerine gönderildi.

sağlık
bakanlığından
önemli
rehber:
kanıta
dayalı
tıp
rehberi
Yorum (8)
m. murat
şifreli-kull. adlı olmasaydı olmazdı sanki! doktorların meslek hayatını şifrelerle doldurdular!
0
Cevapla
necip akyol
biz "kanırta dayalı rehber" kullanıyoruz. kim kanırtırsa onun dediği oluyor. mesela hasta kanırtırsa istediği ilaç, rapor neyse oluyor; idare kanırtırsa angarya, nöbet herşey oluyor. gerçi o "mobinge dayalı rehber"di di mi?
1
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Acaba sağlık ortamında bazı sorular kanıta dayalı tıpta tutarlık açısından sorulmalı mı? Kanıta Dayalı Tıp Rehberi (KDTR), sağlık hizmetlerinin etkin, etkili, kanıta dayalı ve bilimsel olarak sunulması ve sürdürülmesini sağlamayı hedefliyorsa Kanıta dayalı tıbba göre sağlık ortamında BİR TÜRLÜ KARŞILANMAMIŞ ALT YAPI SORUNLARINI ! görmeden , tanımlamadan , eksik ve yanlışlarını gidermeden bunları ( yaklaşımın samimiyeti ve bütünlüğü açısından )işletebilmek mümkün mü? 1.Hekim bir hastaya en az kaç dakika ayırmalı !(ülkemizde kaç dakika ayırıyor !Tanımlanmış , ortaya konmuş ,uygulanan ölçü varmı !Kanıta dayalı tıbbi yaklaşım suyu hürmetine ) 2.Performans sistemi uygularken kanıta dayalı tıbba göre performans kriterleri planlanıyor mu?Yani "nitelikli zamanda nitelikli iş" sorunundan bahsediyorum.Kanıt arayan aklın bunu ihmal etmesi neyin kanıtı olabilir!Kanıta dayalı tıbba göre bir hekim bir haftada kaç operasyon yapmalı ? kriteri var mı ? Performans sistemi bu norm üzerinden mi yapıldı? 3.Bir ülkede on yılda sağlık işlemleri üç kat artıyorsa personel sayısı da ( siyasal olarak personel on yılardır yetmiyor açıklamaları varken !) o kadar artırılmıyorsa ,böyle bir idarecilik ,yönetim anlayışı neyin kanıtı oluyor ? 4.Bir ülkede bir yılda acillere müracaat bir ülkenin nüfusunu aşıyorsa bu neyin kanıtı oluyor ?Kanıta dayalı tıbbi yaklaşımda böyle sonuçlar var mı? 5.Personel yetmezliği varken iş yükünü bu kadar hızlı ve çok artırmak ve diğer taraftan hasta hakları aydınlatılmış onam , malpraktis yasası çıkarmak kanıta dayalı tıbbi yaklaşımın samimiyetini zorlar mı? Soru bilimin yarısıdır. Kanıt aramanın yada tersi keyfi davranmanın mantığını iyi ortaya koyamazsanız ; akılcı , kendi alt yapı sorunlarınızla ilintili yanını es geçerseniz , bu size sağlıkta gereksiz harcama teknoloji ve maliyet getirir. Sağlıkta %90 dışa bağımlı teknolojik ve ilaç sanayi gerçekliğimizle (sorunumuzla !) , son on yılda sekiz kat artan maliyet bizim için neyin kanıtı olabilir ? Bunca kanıt ve veri varken Dernekler ? Üniversiteler ? Neden bu konularda bir açıklama yapmamaktadırlar.Bunlar neyin kanıtı olabilir? Bilimsel yaklaşımda yada onun sadece bir alanı olabilecek " kanıta dayalı tıp" yaklaşımında en önemli kavramlar özerklik , açıklık , tutarlılık , örgütlü şüphecilik sorunudur. İstediğiniz konuda kanıt yarışına girerken istemediğiniz sorunlarda gözardı etmek tutumu kanıta dayalı yaklaşımın özüne aykırıdır. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı
1
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
KALP KILAVUZU BİNLERCE ÖLÜME YOL AÇMIŞ OLABİLİR Bilim dünyası tarafından yere göğe konmayan “kanıta dayalı tıp” hastaların başına kanırta kanırta ne dertlere yol açtığına bir kere daha şahit oluyoruz. Tıpta endüstri ve paranın hâkimiyeti devam ettikçe zaten bence mantıki olarak ilk sırada itibar edilmemesi gereken “kanıta dayalı tıbba” çok ihtiyatla yaklaşmak gerektiği bir kere daha ispatlanıyor. Her zaman söylediğim gibi tıbbi kararların önce akıl ve mantık, sonra genel tıp prensipleri, daha sonra tecrübe ve şefkat ve nihayet kanıta dayalı tıbba göre alınması daha doğrudur. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/02/03/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/kalp-kilavuzu-binlerce-olume-yol-acmis-olabilir/
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
AKIL VE MANTIĞA DAYALI TIP KANITA DAYALI TIPTAN ÖNCE GELİR Prof. Dr. Murat Tuzcu’ nun “kolesterol teorisinin” ilaç endüstrisinin “pazarlama numarası” olduğunu bildiğine ama bunu “şimdilik” dile getiremediğine inanıyorum. “Doymuş yağlar kalp dostu” ve “kolesterol düşürücü ilaçların faydadan çok zararı var” başlıklı yazılarının da gecikmeyeceğine inanıyorum. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/11/07/yazilar/tip-yazilari/beslenme/akil-ve-mantiga-dayali-tip-kanita-dayali-tiptan-once-gelir/
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir