Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığından şiddeti önlemek için önemli adım

SAĞLIK Bakanlığı, sağlık personeline şiddetin önüne geçebilmek için Emniyet Genel Müdürlüğü ile bir çalışma başlattı.
Sağlık Bakanlığından şiddeti önlemek için önemli adım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Hazırlanan protokol taslağında hastanelerdeki polis sayılarının arttırılması ve bu polislerin daha önceki görevinin yanında önleyici kolluk görevi de yapacak. Bu çalışma bakanlığın hazırladığı “Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans Eylem Planı”na eklendi. Eylem planında hastanelerdeki kameraların görmediği kör noktaların yeniden belirlenmesi, yöneticilerin diğer sağlık personeli gibi mesai dışı ve hafta sonunda nöbete kalması, acil tanımının SGK ile uyumlu hale getirilmesi maddesi de yer aldı. 
YÜRÜTME KURULU OLUŞTURULDU
Sağlık Bakanlığı, hastanelerde sağlık personeline yönelik yapılan şiddet anının en az zararla yönetilmesi için “Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans Eylem Planı” hazırladı. Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, üniversiteler, özel sektör temsilcilerinden oluşan bir yürütme kurulu oluşturuldu. Bu kurul eylem planının uygulanmasını sağlayacak. Eylem planında yer alan diğer ayrıntılar şöyle:
ACİL TANIMI SGK İLE UYUMLU HALE GELİYOR
“-Şuanda polisler olay olduktan sonra müdahale edebiliyor. Eylem planı uygulanmaya başladıktan sonra hastanelerdeki polis sayısı artırılacak ve yöneticilerin daveti üzerine özel güvenlik görevlileri yanı sıra polis de olay öncesi önleyici kolluk olarak görev yapabilecekler. 
-Acil tanımı SGK ile birlikte yeniden tanımlanacak. Poliklinikler ihtiyaç olan branşlarda gece 20.00 veya 22.00’ye kadar açık tutulacak. 
ATASÖZLERİ İÇİN BAKANLIKLA İŞBİRLİĞİ
-Şiddet meşrulaştıran kültür ögeleri ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülecek. 
-Sağlıkta çalışacak özel güvenlikler için eğitim modülleri oluşturulacak. Özel güvenlik gerektiğinde sivil olacak.  
-Randevu sistemi yeniden gözden geçirilecek. Hastaların çatışma yaşamaması için randevu saatleri gün içine yayılacak.
KÖR NOKTALARA KAMERA SİSTEMİ GELİYOR
-Kamera sistemlerinin görmediği kör noktalar gözden geçirilecek, oralara da kamera yerleştirilecek.
-Artık hastane yöneticileri hastane yönetiminde etkinliği sağlamak için gece ve hafta sonları nöbete kalacak. 
-Kronik hastalığı olanların prosedür işlemleri daha çabuk hale getirilecek. Hasta yakınları daha fazla bilgilendirilecek. 
-Sağlık çalışanlarına psikolojik rehabilitasyonu güçlendirilecek. 
-Mahkeme kararları kamuoyuyla paylaşılarak caydırıcılığı artırılacak. 
-Hasta, hasta yakınları ve çalışanlardan kaynaklan şiddet vakaları kök neden analizi yöntemleri ile analiz edilerek, kalıcı çözüm yöntemleri hayata geçirilecek.” 


 


Sağlık Bakanlığı doktor ve diğer sağlık personeline hakaret eden kişilerin ilk geceyi gözaltında geçirmelerini sağlayacak bir maddeyi de hazırladığı kanun taslağına ekledi. Bundan sonra sözlü hakaret ve zarar vermemiş olsa da fiili saldırı tutuklama nedeni sayılabilecek.  Kanun taslağına devlet hastanelerinin yanısıra devlet ve vakıf üniversite hastaneleri ile özel sağlık tesislerinde çalışanlar ve hatta hakkında dava açılan taşeron personel de avukatlık giderlerini ödemeyecek maddesi eklendi.


 

sağlıkta şiddet
sıfır tolerans
sağlık bakanlığı
Yorum (4)
Bigmücahid2002
5 yıl önce bu önlemlerin yarısını alsaydınız yeterli olurdu. Burada tüm arkadaşlarım ve benim boğazımız çatladı. Klavye tuşlarımız eskidi. Malesef şimdi bu önlemlerin hiçbiri yetmez. Tek bir yapacak var: doktorun düğmesini koparmak erteleme ve paraya çevirme olmadan 6 aydan başlar. Malesef bu noktaya geldik.
5
Cevapla
DOKTOR
şiddet böyle önlenmez.çünkü şiddeti sağlık bakanlığı özendiriyor.hastayı sevk bile edemiyorum.acil çalışanları perişan halde.
8
Cevapla
m. murat
Akıllarına yargı sisteminde adam akıllı caydırıcı cezalar eklenmesi gelmemiş. yine bi sürü kamera, ihale, milli kaynak israfı... Herifler neredeyse kameraya poz vererek dayağını atıyor.
5
Cevapla
ahmet
Bir önlem daha alsaniz da su Ek Ödemesi olmayan kurumlarda çalışan mazlum hekimler ve sağlık çalışanlarının ücret magduriyetini giderseniz?
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir