Medimagazin logo

E-reçeteye geçildiğinde hangi durumlarda manuel reçete yazılacak?

E-reçeteye geçildiğinde hangi durumlarda manuel reçete yazılacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

 T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü DUYURU

 

 

E-REÇETE HAKKINDA DUYURU

 

E-reçete uygulamasına 01.07.2012 tarihinde başlanılmış olup hekimlerimiz tarafından tüm reçetelerin %65’i e-reçete olarak yazılmaktadır. 105.200 hekim SGK KURUMSAL HEKİM ŞİRESİNİ almıştır. E-reçete uygulamasının başladığı tarihten bugüne kadar 6 aylık dönem içerisinde sağlık hizmet sunucuları, eczaneler ve hekimler; duyurularla, sık sorulan sorular dokümanlarıyla, özel ve resmi kurum ve kuruluşlara gönderilen yazılarla, sağlık hizmet sunucularının bilgi işlem ekranlarına ve hekimlerin mail adreslerine gönderilen uyarılarla bilgilendirilmiştir.

 

15.01.2013 tarihi itibariyle e-reçete uygulaması zorunlu olacaktır. E-reçete uygulamasına geçişte sıkıntı yaşanmaması için sağlık hizmet sunucularının aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

1) Reçete tarihi 15.01.2013 ve sonrası olan e-reçeteler eczaneler tarafından manuel giriş yapılarak karşılanamayacaktır. Üzerinde e-reçete numarası bulunan manuel reçeteler ise yalnızca e-reçete olarak karşılanacaktır.

 

2) 15.01.2013 tarihi itibariyle SGK KURUMSAL HEKİM ŞİFRESİ’ni almamış (Aile hekimliği hariç Sağlık Bakanlığı 1.Basamak Sağlık Tesislerinde, KİT-Belediye- Bakanlık 1. Basamak Sağlık Tesislerinde, Özel 1.Basamak Sağlık Tesislerinde, İşyeri Hekimliklerinde, Kurum Hekimliklerinde, Üniversite 1. Basamak Sağlık Tesislerinde, Türk silahlı Kuvvetleri 1.2.3. basamak tesislerinde görev yapan hekimler hariç) hekimlerin manuel reçeteleri (Bu duyurunun beşinci maddesinde belirtilen istisnai durumlar hariç) eczanelerden karşılanmayacaktır. SGK KURUMSAL HEKİM ŞİFRESİ ile ilgili sorunlar hekimin görev yaptığı sağlık hizmet sunucusuna en yakın Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine iletilecektir.

 

3) 15.01.2013 tarihi itibariyle (bu duyurunun beşinci maddesinde belirtilen istisnai durumlar hariç) manuel reçeteler karşılanmayacaktır.

 

4) Sağlık Bakanlığının e-reçete konusunda yapmış olduğu duyuru ve genelgelerde de belirtildiği şekilde e-reçetenin manuel çıktısının hekim tarafından hastaya verilmesine, Sağlık Bakanlığının konu hakkında yapacağı düzenlemeler çerçevesinde devam edilecektir. Ancak düzenlenen manuel çıktılar hastada kalacak olup Kurumumuz tarafından talep edilmeyecektir.

 

5) Manuel reçete yazılacak istisnalar;

a) Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimliklerinde, işyeri hekimliklerinde, verem savaş dispanserlerinde, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezlerinde, 112 acil sağlık hizmeti birimlerinde, üniversitelerin mediko-sosyal birimlerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1., 2., ve 3. basamak sağlık hizmet sunucularında düzenlenen reçeteler,

b) Majistral ilaç içeren reçeteler,

c) Kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçları içeren reçeteler,

d) Yabancı ülkelerle yapılan “Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri” kapsamında Kurum tarafından sağlık hizmeti verilen kişilere düzenlenen reçeteler,

e) Sağlık Uygulama Talimatının 3.1.3. maddesinin 2. fıkrasının b maddesinde tanımlanan ve MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen reçeteler,

f) Acil hal kapsamında düzenlenen reçeteler,

g) Aile hekimlerinin “gezici sağlık hizmeti” kapsamında düzenledikleri reçeteler,

h) Evde bakım hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler,

i) MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde manuel olarak düzenlenen, üzerinde e-reçete olarak düzenlenememesine ilişkin “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde bulunan ve bu ibarenin reçeteyi düzenleyen hekim tarafından onaylandığı reçeteler, (Bu duyurunun 3 üncü maddesinde belirtilen diğer durumlarda düzenlenen manuel reçetelerde bu ibare aranmayacaktır)

 

Vatandaşlarımızın 15.01.2013 tarihinden itibaren sorun yaşamaması için sağlık hizmeti sunucuları, eczacılar ve hekimlerimiz tarafından gerekli tüm önlemlerin alınması büyük önem arz etmektedir.

 

İlgililere önemle duyurulur.

e-reçeteye
geçildiğinde
hangi
durumlarda
manuel
reçete
yazılacak?
Yorum (14)
cerrah tolga
sistem çalışmıyor kaşesi bas e-reçete yazma,acilde yazma,tsk da yazma ozaman neden e-reçete diye ısrar ediyorsunuz.Görün bakın asla e-reçete yüzde 50 yi geçmeyecek
0
Cevapla
ihsan
taburcu reçeteleri büyük problem hastanın taburcusu düşülmeden e reçete yazılamayacak....saçma...sekreter olduk resmen
0
Cevapla
mustafa korkmaz
kısaca aile hekimleri yazacak desenize şuna...
0
Cevapla
Murat celikten
Güzel kardeşlerim nasıl bu kadar kör olabiliyorsunuz? Her gün 120 hasta bakan bir branşın polikliniğinde çalışıyorum. Kapının önü öğlen 3 e kadar tıklım tıklım. Kalabalık yùzünden Kavgasız tek gün geçmiyorken, ben nasıl uğraşabilirim 'medula ya gene gönderdim dur bakalım nolacak, aaa gene hata verdi tamam kaşe basayım medula çalısmıyor yazayım' Bu e-reçete yüzünden günlük bakabileceğim hasta sayısı 60 ı bile geçmeyecek muhtemelen. Tamam bu kabulùmdür keşke 40 baksam. Ama olmuyor ki - ilçeden araba bulamadım bu saatte gelebildim diyen mi ararsın, -cenazemiz vardı bu saatte gelebildim diyen mi ararsın, - teyze yaşlı nolur bakın geri göndermeyin diyen mi ararsın, - dev gibi 3-4 kişinin polikliniğe girip bizim de hastamız var bakın diyen mi ararsın, Ben ne yapayım ey SGK, ey BAKANLIK? Umrumda değil performans ta döner de, sisteminiz batsın gerçekten umrumda olmaz, her ay rahatlıkla ortalama yı geçiyorum ama puanımı takip bile etmiyorum. Ama polikliniğim önünde muayene olamamış, deva bulamamış bir kul varsa ben huzursuz oluyorum. Bana vicdanen huzurlu çalışabileceğim bir çalışma ortamı sağlamak zorundasınız sayın Sağlık Bakanım. Ben e reçete yazarak, göndermeyi defalarca deneyerek, kapıda bakabileceğim onlarca hasta varken sistemle uğraşmak istemiyorum. Zaten tüm hastanelerin otomasyon sistemleri oldukça yavaş, allahaşkına bir de e reçete çıkarmayın başımıza. Önce jet gibi otomasyon ve medula sistemi kurun sonra e reçete hayata geçsin...
0
Cevapla
esra
çalışmayan sistemle nasıl olacak bakacağız...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir