Medimagazin logo

SGK'dan 50 milyon dolarlık geri adım!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık harcamalarında suistimalleri bitirmesi hedeflenen biyometrik kimlik doğrulama projesinde özel hastane işletmecilerini rahatlatan bir adım attı.
Kaynak: ZAMAN - ÇAĞLAR AVCI
SGK'dan 50 milyon dolarlık geri adım!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

‘Avuç içi damar okuma’ sistemine ek olarak ‘parmak damar izi’ yöntemi de hayata geçiriliyor. Zaman, avuç içi damar okuma cihazı satışının tek firmaya verilmesine özel hastanelerin tepkisini gündeme getirmişti. Yurtdışında 700 dolara satılan cihazın ilgili firma tarafından 2.000-2.500 dolara satılması sert eleştirilere yol açmıştı. Alternatif olarak devreye alınacak ‘parmak damar izi’ yönteminin birim maliyeti ise 300-400 dolar civarında.

SGK’nın uzun süredir yürüttüğü çalışmalar tamamlanırken bazı hastanelerdeki pilot uygulamalarda sona gelindi. 100 kamu-vakıf üniversitesi ile bin 800’e yakın özel sağlık kuruluşu ve diyaliz merkezine toplam maliyeti 50 milyon doları bulacak sisteme uygun fiyatlı çözüm üretilmesi, işletmecileri sevindirdi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Cevat Şengül, “Sistemi kurmak için maliyet ciddi manada azalacak. Hastaneler, mağduriyetten kurtulacak.” dedi. Türkiye genelinde biyometrik kimlik doğrulamaya 1 Nisan itibarıyla geçilecekti fakat ileri bir tarihe sarktı. 20 ilde hayata geçirilen sistemle başkasının kimliği üzerinde yapılan usulsüzlüklere son verilecek. Sadece 0-12 yaş arası çocuklar, elleri olmayanlar, avuç içi damar bütünlüğü bozulanlar ve acil hastalar sisteme dahil olmayacak. Cihazlar polikliniklere konulacak. SGK’nın 2 bine yakın sağlık kuruluşuna yaptığı yıllık 11 milyar liralık ödemeden bu yolla tasarrufa gidilecek.

Parmakların uç bölgesi insan biyometrisine uygun olarak benzersiz. Bu yapının aynısını ya da bir benzeri hiçbir insanda bulunamayacağı için en güvenilir şifreleme yöntemi olarak kullanılır. Parmak ucu bölgesinde yer alan bir nevi haritaya benzeyen yapı aslında girinti ve çıkıntılardan meydana gelir. Parmak izi okuma cihazları bu girinti ve çıkıntıların birbirine mesafesini, kıvrımların açılarını ve belli noktaların birbirlerine uzaklığını algılayarak belli bir şifreleme algoritması oluşturuyor.

sgk'dan
50
milyon
dolarlık
geri
adım!
Yorum (1)
Cemal YALÇIN
2500$+ kdv 5300 TL 1 Nisanda başlayacak uygulama için Firmalar alım yaptılar. 20 ili kapsayan Pilot bölge ve diğerleri Makinelerini iade edebilecek mi? Bu Büyük bir vurgun mu?* Bu olayın üzerine gidebilecek kim var?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir