Medimagazin logo

SUT'taki değişiklikler: e-reçete, işyeri hekimliği, aciller....

Sağlık kurumlarına başvuran hastaların kimliği avuç içi damar iziyle sorgulanacak.
SUT'taki değişiklikler: e-reçete, işyeri hekimliği, aciller....
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
 

Resmi Gazete'de bugünkü sayısında yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişikliğe göre, sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuruda nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya varsa sağlık kartı belgelerinden biriyle kimlik tespiti ve ''avuç içi damar izi'' adı verilen biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılacak.

Kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularına ödenen tutar geri alınacak.

Kendi adına başkasının sağlık hizmeti almasını sağlayan veya kurumdan haksız menfaat temin edenlerden zarar, iki kat kanuni faiziyle müştereken ve müteselsilen tahsil edilecek ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Kimlik doğrulamada kullanılacak biyometrik sistem, uygulamaya geçecek sağlık hizmeti sunucuları, uygulama tarihi ile diğer hususlar SGK tarafından belirlenecek.

Sağlık hizmeti sunucuları, kişiyi ilk müracaatı sırasında biyometrik veri tabanı kayıt sistemine kaydedecek. Bu kişilerden kayıt işlem sırasında beyan ve taahhüt belgesi alınacak.

-Acillerin yeşil alanlarındaki tedaviler-

Sosyal Güvenlik Kurumu, hastaların katılım payı ödemediği acil servislere başvurularla ilgili de SUT'ta düzenlemeye gitti.

Kurum, hafif rahatsızlığı olup acil servislere başvuranların tedavi edildiği yeşil alan muayeneleri için hastanelere standart bir ödeme yapıyor. Bu hastalar yeşil alan kapsamına girdiği için katılım payı da ödüyor.

Yapılan yeni düzenlemeyle yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği halde acil servise girişi bu şekilde yapılmadığı tespit edilen hastaların tedavi giderleri ödenmeyecek.

SUT'taki düzenleme, sağlık kurumlarınca acil servislerde verilen ve ''acil sağlık hizmeti'' olarak faturalandırılan hizmetlerin, yapılacak inceleme sonucu ''yeşil alan muayenesi'' olarak değerlendirilmesi halinde bedelinin ödenmemesini öngörüyor.

-e-reçete-

SUT'taki değişiklik, 1 Temmuz'da başlaması öngörülen e-reçete ile ilgili düzenlemeleri de içeriyor.

İlaçlar, sağlık karnelerindeki koçanlara, sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşlarının matbu reçetelerine, e-reçete veya elektronik ortamda kayıt altına alınan reçetelere yazılabilecek.

Hastanın adı soyadı, kimlik numarası veya reçete tanzim tarihi ile birlikte MEDULA takip, e-reçete veya protokol numarasının yer alacağı reçetelere teşhis bilgileri de yazılacak.

-İşyeri hekimleri-

Kurumca verilen yetki çerçevesinde iş yeri hekimleri, birden fazla iş yerine hizmet veren ortak sağlık birimleri ile özel poliklinikler tarafından verilen sağlık hizmetleri için kurumdan herhangi bir ücret talep edilemeyecek.

İş yeri hekimleri veya birden fazla iş yerine hizmet veren ortak sağlık birimlerince sadece yetkili oldukları iş yerlerinde hizmet akdi ile çalıştırılanlar, bu iş yerlerinin kamu kurumu niteliğinde olması halinde ise o iş yerinde hizmet akdiyle çalıştırılanlar ile ilgili mevzuat kapsamındaki sigortalıların ilaç bedelleri de karşılanacak.

Sağlık Bakanlığı dışındaki birinci basamak sağlık kuruluşları ile kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri tarafından verilen sağlık hizmetleri için kurumdan herhangi bir ücret talep edilemeyecek.

Bu birimlerde görevli hekimler tarafından reçete edilen ilaç ve görmeye yardımcı tıbbi malzeme bedelleri kurumca karşılanacak.

sut'taki
değişiklikler:
e-reçete
işyeri
hekimliği
aciller....
Yorum (7)
deniz77
çankırı devlet hastanesinde biz bugün ihtibariyle e receteye gectik. en zor olan tarafı tanıları ıcd koduyla tektek yazmak gibi görülüyor. inşallah medulla sistemi her zaman açık kalır:))))))))
0
Cevapla
ihsan
deniz bey ilaçları kim giriyor peki? poliklinik hemşiresi-sekreteri mi siz mi?
0
Cevapla
Kasabalı
Poliklinik hemşiresiyle daha önce günde 100 civarı poliklinik yaparak çalıştım,173 rekor rakamımdı,aile hekimliğinde poliklinikte tek çalışıyorum rakamlar aynı sayılır ;tek çalışmak bütün verileri kendiniz girmek inanın poliklinik hemşiresiyle çalışmaktan daha rahat ,başta zorlanılsa da alışınca hem kendiniz hem de içiniz daha rahat olacaktır.
0
Cevapla
dr.bilal
çankırı devlet hastanesinde zaten polikliniklerde sekreter yok. bilgisayara herşeyi kendimiz giriyoruz..
0
Cevapla
düşünen süpürge
artık grev için tek gereken iyi bir hacker
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir