Medimagazin logo

Alanındaki ilk çalışma! D vitamini eksikliği çocuklarda kardiyovasküler sorunlara yol açabilir

MedPage Today’de yer verilen bir çalışmada, aşırı kilolu veya obez çocuk ve adölesanlarda görülen D vitamini eksikliğinin, kardiyovasküler rahatsızlıkların erken belirtisi olabileceği bulundu.
Alanındaki ilk çalışma! D vitamini eksikliği çocuklarda kardiyovasküler sorunlara yol açabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Weill Cornell Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Marisa Censani ve meslektaşları, D vitamini eksikliği gözlemledikleri aşırı kilolu veya obez olan çocuk ve adölesanlarda aynı zamanda aterojenik lipitlere ve kardiyovasküler hastalıkların erken belirtilerine rastladılar. Çalışma Orlando’da düzenlenen ENDO 2017’de sunuldu. Elde edilen değerler şu şekilde;

 

 

Censani,"Bu, çocukluktaki D vitamini eksikliğiyle lipoprotein ve non-HDL kolestrol arasında bağlantı kurulan ilk çalışma. Bu bulgular, D vitamini eksikliğinin lipitler üzerinde negatif bir etkisi bulunduğunu ve dolayısıyla kardiyovasküler riskleri arttırabileceğini ortaya koyuyor.” sözlerine yer verdi.

Censani, bulguların aynı zamanda hipertansiyon, metabolik sendrom ve insülin direnci ile ilişkili olduğu için, artış gösteren pediatrik obezite popülasyona yönelik önemli bir çalışma olduğunu belirtti.

Censani, çocuk ve ergenlerdeki D vitamini eksikliğinin kısa-uzun dönem etkilerini görmek ve etnik olarak bir ayrıştırma yapabilmek için daha fazla çalışmaya gerek duyulduğunu söyledi.

d vitamini
d vitamini eksikligi
kardiyovaskuler hastaliklar
endo 2017
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir