Medimagazin logo

Gece yapılan ameliyatlarda mortalite iki kat daha fazla

Kanada’da yapılan bir araştırmaya göre, gece ameliyatları sonrası ölüm oranı gündüz ameliyatlarına göre daha yüksek
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Gece yapılan ameliyatlarda mortalite iki kat daha fazla
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

McGill Üniversitesi Sağlık Merkezi Anestezi Bölümü’nden Dr. Ning Nan Wang ve arkadaşları tarafından yapılan ve Medscape’de yayımlanan bir araştırmaya göre, gece ameliyatları sonrası ölen kişi sayısı oranı gündüz ameliyatları sonrası ölüm oranlarına göre daha yüksek.

Hong Kong’da düzenlenen Dünya Anestezi Konferansı’nda sunulan araştırmada,  Kanada’da bir enstitüde Nisan 2010 ve Mart 2015 tarihleri arasında ameliyat edilen 41 bin 716 acil ve 33 bin 942 rutin hastanın sonuçları incelendi ve ameliyat sonrası 30 günlük sağ kalım oranları hesaplandı.

Araştırmacılar, 07.30-3.29 saatlerinde yapılan ameliyatları gündüz, 3.30-23.29 saatleri arasındaki ameliyatları akşam ve 23.30- 07.29 saatlerindeki ameliyatları da gece ameliyatı olarak üç sınıfa ayırdı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, gece ameliyatları sonrası hasta ölüm oranı gündüz ameliyatlarına göre 2,17 kat daha fazla, akşam saatlerinde ameliyat edilen hastalar ise gündüz saatlerinden ameliyat edilenlere göre 1,43 kat daha fazla ölüm riski taşıyor.

Gece ameliyatları sonrası 30 günlük sağ kalım oranlarının araştırıldığı çalışmaya göre, gece ameliyatı riskinin fazla olmasının çok sayıda nedeni olabilir.  Doktorun ve diğer sağlık personelinin yorgunluğu, gece vardiyasındaki personel sayısı eksikliği ve tedavinin gecikmesi gibi nedenler riski artıcı olarak gösteriliyor.

Araştırmacılar, ‘’ Tüm bu olasılıkların çok iyi araştırılması, ölüm oranlarının nedeninin belirlenmesi ve ameliyat sonrası ölümlerin azaltılması çok önemli.’’ diyor.

Yapılan bu araştırma sonuçları henüz hakemli bir dergide yayımlanmayıp sadece Dünya Anestezi Kongresi’nde Poster Sunum olarak sunuldu. MEDİMAGAZİN

cerrahi
gece ameliyatı
ameliyat zamanı
mortalite oranı
ölüm oranı
Yorum (1)
Port
Gece gündüz çalışmaya alisalim.bu haberde subliminal mesajı aldım.gece çalışma geliyo.ben öyle anladim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir