Medimagazin logo

Östaki borusu tıkanıklığı artık bu yöntemle aşılıyor

Kulak zarının her iki tarafındaki hava basıncını dengeleyen östaki borusunda ortaya çıkan ve ilerleyen safhalarda hasta açısından ciddi sonuçlar doğuran fonksiyon bozukluğu, artık balon yöntemiyle çok kısa sürede tedavi edilebiliyor.
Kaynak: İHA
Östaki borusu tıkanıklığı artık bu yöntemle aşılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Araştırma ve Uygulama Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Nabi Erkan, östaki borusu disfonksiyonunun, üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar, kulakta ani basınç değişimleri, geniz bölgesindeki kitle ve tümörler, cerrahi travma ya da herhangi bir neden olmadan anatomik yapısal özelliğe bağlı olarak da gelişebileceğini belirtti.

Östaki tüpü yeterli düzeyde çalışmadığı zaman çocuklarda orta kulak sıvısı problemlerinin baş gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Erkan, daha ileri yaşlarda ise orta kulak hava basınç eksikliğinin neden olduğu olduğu negatif basınçtan dolayı kulak zarında çökme, orta kulağa yapışma, orta kulak kemikçiklerinde erime, zarda delinme, kronik orta kulak iltihapları ve bunun sonucunda menenjit ile beyin apsesine kadar gidebilen ciddi problemler oluşabildiğini kaydetti.

Kulak basıncı problemlerinin, çok sık uçak yolculuğu yapan veya su altı dalış sporlarıyla ilgilenenlerde daha fazla görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Erkan, bu sorunları yaşayanların, artık Adana ve bölgesinde ilk defa Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde uygulanan 'östaki balon tuboplasti' yöntemi ile çok kısa sürede sağlıklarına kavuşabileceğini söyledi.

Hasta aynı gün taburcu

Östaki balon tuboplasti ameliyatı olan hastanın aynı gün taburcu edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Alper Nabi Erkan, şöyle devam etti:

"Balon yöntemi, östaki borusu disfonksiyon bozukluğunun tedavisi için yeni bir yöntemdir. Bu işlem esnasında ameliyat kesisi yapılmamaktadır. Bu uygulama sonrası genelde hastalar aynı gün taburcu edilir. Genel anestezi altında balon, hastanın östaki tüpünü genişletmek için kullanılır. Bu işlemin süresi ortalama 15-20 dakikadır. Bu yöntemde; burun yoluyla endoskop yardımıyla östaki tüpü ağzından içeriye balon kateter yerleştirilir. Balon, daha sonra, burada 10 bar basınçta iki dakika şişik olarak tutulur. Bu durum tüpte genişleme ile sonuçlanır. Bu genişletme, normal hava değişimi ve basınç dengelemesi ile uygun tüp fonksiyonlarının geri gelmesini sağlar."

Östaki balon tuboplasti ameliyatının, dünyada pek çok merkezde uygulanan bir tedavi yöntemi haline geldiğinin altını çizen Dr. Erkan, operasyonda başarı oranının yüzde 80 civarında olduğunu kaydetti.

östaki
hava basıncı
tedavi
Yorum (2)
engin yildiz
kulagin sagir diyor dr. ama bolu dagini cikarken aracla kulaklarim düzeliyor demekki sagir degilim ostakide sorun var buyuk ihtimal ama ssk doktorlari cellat gibi dinlemiyorlar vede dalga geciyorlar
21
Cevapla
Rabia kara
Ostaki borusu tıkanıklığı belirtilerini tam bilmiyorum ama sesler boğuk geliyor ostaki borusu tıkanıklığı açılımına baktım denedim geri kapandı hastaneye gittim kulagin tahriş olmuş dedi ondan dolayı dedi ama hâlâ ses boğuk geliyor napabilirim
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir