Medimagazin logo

Sporda ani ölümlerin sebebi öngörülebilir mi?

Sporcularda ani kardiyak ölüm ve onun tetikleyici sebeplerinin bilinmesi koruyucu önlemler açısından önemli yer tutuyor. Aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati ve sol ventrikül fibrozisi efor sırasında ani kardiyak ölümün en güçlü öngörücüsü
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sporda ani ölümlerin sebebi öngörülebilir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medscape'de yayımlanan, Dr. Gherardo Finocchiaro ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmada, ani kardiyak ölüm ve sporcuların yoğun fiziksel aktivitesi arasındaki bağlantı araştırıldı.

1994-2014 yılları arasında, kardiyak nedenlerle aniden ölen 357 sporcunun bilgilerinin araştırıldığı çalışmada, tüm deneklere histolojik analiz de dâhil olmak üzere detaylı otopsi değerlendirmesi yapıldı.

Araştırmaya göre, ani aritmik ölüm sendromu yüzde 42 ile en yaygın ölüm nedeni iken, idiyopatik sol ventrikül hipertrofisi ve/veya fibrozisi yüzde 16, aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati yüzde 13 ve hipertrofik kardiyomiyopatiyi yüzde 6 kapsayan miyokardiyal hastalıklar hastaların yüzde 40’ında tespit edildi. Yüzde 5’inde ise koroner arter anomalileri izlendi.

Ani aritmik ölüm sendromu ve koroner arter anomalileri ağırlıklı olarak genç atletleri (≤35 yaş) etkilerken, miyokardiyal hastalığın yaşlı bireylerde daha sık olduğu gözlemlendi.

Hastaların yüzde 61’inde yoğun efor sırasında ani kardiyak ölüm meydana geldi; aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati ve sol ventrikül fibrozisi efor sırasında ani kardiyak ölümün en güçlü öngörücüsü oldu. 

Çalışmaya göre, sporda ani kardiyak ölüme yatkınlık sağlayan durumlar belirgin bir yaş grubunda görülüyor. Aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati ve sol ventriküler fibrozis ile egzersizin tetiklediği ani kardiyak ölüm arasındaki güçlü ilişki, erken tanı ve yoğun egzersizden kaçınılması gerektiği ihtiyacını ortaya çıkarıyor.  Ancak sporcuların neredeyse yüzde 40’ı istirahat hâlinde öldüğü için tamamlayıcı önleyici stratejilerin de bulunması gerektiği düşünülüyor. Medimagazin

arastirma
ani kardiyak olum
sporcu
ani aritmik olum sendromu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir