Medimagazin logo

3 branşın eğitim süresinin azaltılmasına durdurma

Danıştay 8. Dairesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve Nöroloji uzmanlık dalının eğitim sürelerini 5 yıldan 4 yıla indiren düzenlemelerin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.
3 branşın eğitim süresinin azaltılmasına durdurma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Türkiye Psikiyatri Derneği, Tıpta Uzmanlık Kurulunun, tıpta uzmanlık dallarının rotasyonlarını ve bu rotasyonların sürelerini belirleyen 21-22-23 Haziran 2010 günlü kararının "Ruh Sağlığı ve Hastalıkları" uzmanlık dalına ilişkin kısmının ve bu düzenlemenin dayanağı 18 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinde yer alan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık ana dalının eğitim süresini 4 yıl olarak belirleyen düzenlemenin, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Tıpta Uzmanlık Kurulunun aynı kararının "Göğüs Hastalıkları" uzmanlık dalına ilişkin kısmının ve bu düzenlemenin dayanağı yönetmeliğin Göğüs Hastalıkları uzmanlık ana dalının eğitim süresini 4 yıl olarak belirleyen düzenlemenin, Türk Nöroloji Derneği de aynı kararın Nöroloji uzmanlık dalına ilişkin kısmının ve aynı yönetmeliğin Nöroloji uzmanlık ana dalının eğitim süresini 4 yıl olarak belirleyen düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle ayrı ayrı dava açmışlardı.


Davaları ayrı ayrı sonuçlandıran Danıştay 8. Dairesi, düzenlemelerin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.


Dairenin ortak gerekçesinde, idarelerin işlem tesis ederken kendilerine Anayasa ve yasalarla çizilen çerçeve içinde takdir hakkına sahip oldukları, ancak bu takdir hakkının, serbestçe kullanılabilecek bir keyfiyeti ifade etmeyip, kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından hukuka uygun olarak temellendirilmiş olgularla desteklenmesi gerektiği vurgulandı.


Eğitim süreleri 5 yıla kadar çıkartılan bu uzmanlık dallarının eğitim süresinin 4 yıla düşürülmesine ilişkin değişikliğin, bu düzenlemeyi hukuka uygun kılacak bilimsel gerekçelere dayanması gerektiğine işaret edilen gerekçede, şöyle denildi:


"Ayrıca, tıp gibi insan hayatına doğrudan etkisi olan bir alanda sağl ık hizmetini sunacak uzmanların eğitim sürecine ilişkin olarak yapılan düzenlemenin (değişikliğin), salt bu konuda idarenin yetkili olması ve takdir hakkına sahip bulunması gibi kavramlarla açıklanamayacağı, anılan konularda değişikliğe gidilmesini yeni düzenleme yapılmasını gerektiren bilimsel gerekçelerin ortaya konulmasını da gerektirdiği tartışmasızdır. Aksi, idarenin sahip olduğu düzenleme yetkisini ve takdir hakkını belirtilen ilkelere ve dolayısıyla hukuka uygun kullanmadığı anlamına gelecektir.


Bu uzmanlık ana dallarının eğitim sürelerinin 4 yıla düşürülmesine ilişkin değişikliği gerektirecek bir ihtiyacın, akademik gerekliliğin varlığını ortaya koyan verilerin veya bu yönde akademik çevrelerden alınmış bilimsel görüşlerin dikkate alınarak düzenleme yapıldığını gösterecek bilgi ve belgelerin sunulamadığı görülmektedir.


Eğitim sürelerinin 4 yıla düşürülmesine ilişkin değişikliği hukuki bir zemine oturtacak, idarenin takdir hakkını ve düzenleme yetkisini kamu yararı ve hizmet gerekleri uyarınca kullandığını ortaya koyacak bilimsel gerekçenin bulunmadığı anlaşıldığından, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinde yer alan düzenlemelerde hukuka uyarlık görülmemiştir."


Gerekçede, bu uzmanlık ana dalları için belirlenen 4 yıllık eğitim süresinin hukuka aykırı olduğu saptandığından, hukuka aykırı olarak ihdas edildiği belirlenen bu süre üzerinden rotasyon düzenlemesi yapan Tıpta Uzmanlık Kurulu 21-22-23 Haziran 2010 günlü kararının bu üç uzmanlık dalına ilişkin kısımlarının da dayanaksız kaldığı ve işlevselliğini yitirdiği belirtildi.

3
şın
eğitim
süresinin
azaltılmasına
durdurma
Yorum (26)
dr. xyz
O kadar senede yutrtdışında gdahiliye ve pediatri bitirilip üstüne de yan dal yapılıyor. Psikiyatrist 5 yıl ne yapacak ihtisasta? Nörolog ne yapaca?Bunlar cerrahi branş değil ki. Hocalara, klinik şeflerine ''köle''olarak kullanılmaları için asistanları peşkeş çekmeyin. Yargı üyeleri , lütfen işi bilenine sorun. Plastik cerrahinin, beyin cerrahisinin bile 5-6 yıl olduğu ülkede nörolog, göğüs hastalıkları uzmanı vs ne öğrenecek 5 yılda. 4 yıl bile fazla.
0
Cevapla
Ahmet
Yakında hasta muayenesine başlarlarsa hiç şaşırmam. Yanlış muayene ve tetkiklerin yürütmesi durduruldu filan...
0
Cevapla
Ali Menejer
Sayın Dr. Erdal bey, yanlış anladığınız konu "Hizmet puanına göre atama yapılsın demiyorum" hatta "evlilik, çocuk kriterlerine göre de atama yapılsın" demiyorum. Ben Doktor arkadaşın "hizmet puanına binaen atama yapılsın kriteri" neden ters ve etik dışı onu aktarmaya çalıştım. Yoksa Bağkur ve SSK lı eşlere hekimler eşlerinden dolayı "stratejik". bunu bilmiyorsunuz galiba? eş tayini sınırsız olarak yok yani. Ben aynı sektörde yaklaşık 12 yıldır çalışıyorum demiştim. Aile birliğini koruyayım diye istifamı edeyim Sağlık Bakanlığı bana tazminatımı ödeyip bu işsizlikte 42 yaşından sonra eşimin çalıştığı ilde benim sektörümde iş mi bulacak :))). Çalıştığı ili hatta civar illeri düşünürsek çok komik bu. Biz mecburi hizmeti 3 yıl önce tamamladık. ama hala birleşemedik. Bulunduğum ilde özel hastane şansı yok. Bulunduğum ile kurum içi atama şansı da yok. gelecekte de diğer aileler eş tayini ile gelmeye devam ederken bu şansım hiç olmayacak. Biz çocuk sahibi olduğumuzda eş tayinleri açıktı ancak, eşimin ihtisası devam ediyordu. Eş tayini fırsatını ayla kaçırdık nerden bilelim bukadar acımasız yönetmelik yapılacağını. Ben, eş tayinleri yapılırken Anayasanın eşitlik ilkesine binaen seramik hocası kadar değerimiz olsun, diğer aileler gibi bizim ailemizde aileden, çocuğumuzda çocuktan sayılsın 5-10 yıl çocuğumuzdan ayrı kalmayalım yıllarca diyorum sadece. Peki bu size ters mi? Anlamak istediğiniz gibi anlamayın lütfen. Artık bu sizin probleminiz de demeyin. Zaten doktor grubunda “deontoloji” kavramı da unutuldu, birbirini yıpratarak haklı görünmeye çalışılıyor. Halbuki artık otorite ile diyalog şartlarını zorlamalısınız. bunu artık becerebilmelisiniz. Gün gelir hukuk size de lazım olur. Saygılar.
0
Cevapla
taner akan
Asistanlık denen şey hocanın iki duduağı arasında kaderinizin olmasıdır. 6 ay da bir verilen tamamen keyfi kriterlerden oluşan karnelerdir. Asistanlık koridorda "kpek" diye bağırılaktır, hocanın stress topu olarak itilip kakılmaktır. Acaba danıştay bu keyfiyete bugüne kadar ses çıkarmışmı?
0
Cevapla
ali ayhan
ömrümü yediniz ömrümü. sağlığı yap boz tahtasına çevirerek.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir