Medimagazin logo

Ertelenen TUS’ta ağırlıklı branş iç hastalıkları

Ertelenen TUS sınavında bin 645’i tıp fakültesi, bin 82’si ise Sağlık Bakanlığı, olmak üzere toplam 2 bin 745 kişilik kontenjan ayrıldı. Branşlara göre kontenjanlarda ise iç hastalıkları önde...
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Helin AYGÜN
Ertelenen TUS’ta ağırlıklı branş iç hastalıkları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

18-19 Eylül 2010 tarihleri arasında yapılması planlanan ancak ertelenen TUS için toplam 2 bin 745 kişilik kontenjan ayrıldı. Bunun bin 645’i tıp fakültelerine tahsis edilirken, en çok iç hastalıkları ile çocuk sağlığı ve hastalıkları branşları için kadro verildi

  

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2010 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) Sonbahar Dönemi kontenjanlarını açıkladı. Toplam 2 bin 745 hekim, tıpta uzmanlık eğitimi almak üzere bir eğitim kurumuna yerleştirilecek.

ÖSYM kılavuzunda yer alan bilgiye göre, 18-19 Eylül 2010 tarihleri arasında yapılacağı duyurulan ancak daha sonra ertelenen TUS için bin 645’i tıp fakültesi, bin 82’si Sağlık Bakanlığı, 11’i Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu, 7’si de KKTC Dr. B. Nalbantoğlu Devlet Hastanesi olmak üzere toplam 2 bin 745 kişilik kontenjan ayrıldı. GATA, bu dönem için kadro talebinde bulunmadı.

Türkiye genelinde 41 ildeki 48 üniversiteye bağlı 50 tıp fakültesi ve bir enstitü tarafından kontenjan açıldı. Özel üniversitelerden Acıbadem ve Maltepe Üniversiteleri kadro açmazken, Başkent 25, Fatih 16, Ufuk 7, Bilim 5, Yeditepe 2 ve Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi 54 kişilik kontenjan ayırdı.

Kadroları Sağlık Bakanlığında olup tıp fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek

isteyen adaylar için 112 kişilik kontenjan ayrıldı. Toplam 11 branşta açılan bu kadroları tercih edecek adayların sınav tarihi itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında, kadrolu olarak Bakanlık teşkilatında çalışıyor olmaları gerektiği kaydedildi.

Üç büyük şehirdeki tıp fakülteleri ve Sağlık Bakanlığı eğitim kurumları için belirlenen kontenjan sayılarının, bu yılın nisan ayında yapılan TUS’a göre arttığı gözlendi. Yabancı uyruklu öğrenci kadrosunda azalma olduğu dikkat çekti.

 

İç hastalıklarına 312 kişilik kontenjan

2010 Eylül Dönemi TUS’unda en çok iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile acil tıp branşları için kadro ayrıldı. İç hastalıklarına 312, çocuk sağlığı ve hastalıklarına 307, acil tıbba 232, aile hekimliğine 180, kadın hastalıkları ve doğuma 156, anesteziyoloji ve reanimasyona 144 kişilik kontenjan ayrıldı. Hava ve uzay hekimliği, askeri sağlık hizmetleri (GATA) ve tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji branşlarında hiç kadro açılmadı.

Önceki dönemlere göre kontenjanları artan branşlar çocuk sağlığı ve hastalıkları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, iç hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji, ruh sağlığı ve hastalıkları oldu.

Bir önceki dönem TUS’uyla karşılaştırıldığında kontenjan sayısında azalma görülen branşlar işe şunlar:

Adli tıp, beyin ve sinir cerrahisi, fizyoloji, histoloji ve embriyoloji, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi, radyoloji, sualtı hekimliği, tıbbi biyokimya, tıbbi farmakoloji, tıbbi mikrobiyoloji ve üroloji.

 

Hacettepe’de kadro 71 kişilik

2010 Sonbahar Dönemi TUS’unda fakülteler arasında en fazla kontenjanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi açtı. Hacettepe Tıp, tıpta uzmanlık eğitimi için 71 kişilik kontenjan ayırırken, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi 68, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi 64, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 63, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 56, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 54, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi 55, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi 53 kişilik kontenjan ayırdı.

Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri arasında ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 57 kişilik kontenjanla başı çekti. İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 48, İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi 46, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 42, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi de 26 kişilik kontenjan ayırdı.

 

 

 

        

 

 

TUS ve YDUS ertelendi

 

Sonbahar Dönemi Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) ertelendi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TUS ile ilgili alternatif yollar arayacaklarını söyledi. Kopya skandalı nedeniyle ertelenen sınavlar arasında Tıpta Uzmanlık Dernekleri Yeterlilik Sınavları da bulunuyor.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 26 Eylül 2010'da yapılacak KPSS ile 18-19 Eylül'de gerçekleştirilecek TUS ile birlikte 10 sınavın ertelendiğini bildirdi.

Sınavların, 11 Temmuz 2010'da lisans mezunlarına yönelik yapılan KPSS'de sınav sorularının çalındığı ve kopya çekildiği iddiaları nedeniyle kamuoyunda oluşan endişeleri gidermek amacıyla ertelendiği kaydedildi. 17-18 Nisan 2010’da gerçekleştirilen TUS sonuçları da cevap anahtarında yanlışlık yapıldığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

TUS'u iptal etmenin, ÖSYM'nin bir tasarrufu olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Son zamanlarda ÖSYM'de bu tür olaylar çoğaldı. ÖSYM, doğrudan YÖK ile ilişkili. Biz Sağlık Bakanlığı olarak Tıpta Uzmanlık Sınavı ile ilgili yetkili Bakanlığız. Eğer bu imtihan sağlıklı yapılamıyorsa biz de bir yolunu bulacağız. Bu hususta alternatif yollar arayacağız” dedi.

12 sınav ertelendi

ÖSYM'nin ertelendiğini açıkladığı ve yıl sonuna kadar yapılacak olan 12 sınav şöyle:

TUS (Sonbahar Dönemi), KPSS (Ortaöğretim/Önlisans), Maliye Bakanlığı İç Denetçi Aday Belirleme Sınavı, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (Sonbahar Dönemi), Adalet Bakanlığı İcra Müdür ve İcra Müdür Yardımcılarını Seçme Sınavı, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (Sonbahar Dönemi), Tıpta Uzmanlık Dernekleri Yeterlilik Sınavı, Maliye Bakanlığı Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı Özel Yarışma Sınavı, Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakim Adaylığı Yarışma Sınavı, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (Sonbahar Dönemi), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (Sonbahar Dönemi), Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı.

tus
branşlar
en çok
tercih
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir