Medimagazin logo

İnternet üzerinden yeterlik sınavı

Türkiye’de ilk kez internet üzerinden yeterlik sınavı yapıldı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İnternet üzerinden yeterlik sınavı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sınavı gerçekleştiren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yeterlik Kurulu, tıpta eğitim faaliyetlerinin internet üzerinden yapılmasının önemine dikkat çekti


Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yeterlik Kurulu (EMEK), Türkiye’de ilk kez e-akademi aracılığıyla internet üzerinden yeterlik sınavı 1. aşamasını gerçekleştirdi.

EMEK Başkanı Prof. Dr. Canan Ağalar, online yeterlik sınavına giden süreç hakkında bilgi verdi. 14 Mayıs 2010’da internet üzerinden yayın hayatına başlayan EMEK e-akademi platformunun kurulduğunu anlatan Ağalar, online uygulanan bu sistemle hekimlerin yeni bilgileri öğrenmesinin, bilgilerini güncellemesinin ve bilgilerinin ölçülerek değerlendirilmesinin artık çok kolaylaştığını ifade etti. Prof. Dr. Canan Ağalar, tıpta eğitim-öğretim faaliyetlerinin, internet güvenliği elden bırakılmadan, bilişimin gücünden daha da fazla yararlanılabilmesinin yollarının aranması gerektiğini dile getirdi.

Ağalar, halen e-akademi platformunda uygulamakta bulundukları ve kredilendirme gerektirmeyecek derecede küçük boyutta, ama metodolojik olarak etkili, eğitimde-gir-öğren-çık (e-GÖÇ) sistemini de anlattı. E-GÖÇ’ün uygulama kolaylığı sağladığını, her yerde, herhangi bir cepte taşınabilir mobil internet aracı kullanılarak 4-5 sorudan ve onun ayrıntılı analizlerinden oluşan mini modüllerini kullanıma sürdüğünü ifade eden Ağalar, “Bu modüller hazırlanırken, tutum ve davranış değişikliği oluşturacak, sınırlı sayıdaki temel soru etrafındaki bir simülasyon prensibi takip edilmektedir. Modülün tamamlanma sürecinde bir yandan kullanıcı kendini test edebilmekte bir yandan da eksiklerini giderebilme şansına sahip olmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Canan Ağalar, EMEK Yürütme Kurulunun, yeterlik sınavı için soru toplanması, soruların danışman kurul tarafından değerlendirilmesi, onaylanmış sorulardan soru bankası oluşturulması, bu sorulardan sınavların hazırlanıp, sınavların gerçekleştirilmesi işlemlerinin tüm aşamalarını internet üzerinden başardığını kaydetti.

EMEK Yürütme Kurulu, Prof. Dr. Canan Ağalar’ın başkanlığında,  Prof. Dr. Cafer Eroğlu, Prof. Dr. Sibel Gündeş, Doç. Dr. Nail Özgüneş, Doç. Dr. İsmail Yaşar Avcı, Doç. Dr. Oğuz Karabay, Doç. Dr. Nurettin Erben’den oluşuyor. EMEK yöneticileri, sınavın internetten yapılmasındaki en büyük amacın; sınava girecek adayın bulunduğu veya çok yakınındaki bir merkezde sınava katılabilmesini sağlamak olduğunu ifade ediyorlar.

i̇nternet
üzerinden
yeterlik
sınavı
Yorum (5)
Dr. ŞRY
Uzmanlık bitirme sınavları da jüri karşısında değil, gerçek bir sınavla ÖSYM tarafından yapılsa keşke. Sınavdan kalan hakkıyla kalsın, geçen hakkıyla geçsin. Böylece birbiriyle kavgalı olan klinik şefleri vs. beraber sınava girdiklerinde asistanlar arada kalmasın. 4 soru ile uzman olunmasın, 4 soru ile uzmanlık sınavından kalınmasın da. En az 300 soruluk sınavlar hazırlansın. Hazırlanamıyorsa buyursunlar Amerikalılardan board sınavlarını hazırlayan merkezlerden satın alsınlar. Yeter bu ciddiyetsizlik artık. İnsanların eşref saatlerine, menstrüel sikluslarına, kişisel hırs ve kıskançlıklarına kurban edilmemiz yeter.
1
Cevapla
taner kaya
Sayın dr. ŞRY helal olsun çok güzel yazmışsınız. insanların günlük psikolojilerine göre ve kanaatine göre olan sınavlarda kurtulmadıkça ilerleme olmaz
0
Cevapla
BCÇ
Dr.ŞRY,mükemmel yorum ve doğru tespitler.
0
Cevapla
Vedat Turhan
Gelişmiş ülkelerdeki organizasyonlar ve eğitim kurumları eğitim ve öğretimi arttırabilmek için uzun süredir bilgi edinme teknolojilerini giderek artan hızda kullanmaktadırlar ve sürekli eğitim çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Tıp bu alanların başlarında yer almakatadır. Ülkemizde kısa bir süre önce kurulmuş olan EKMUD derneği ile afiliye olan E-mek / E-akademi; Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ile ilgili kendini sına, e-sınama, e-sınav, e-kılavuz, e-kurs vb modül ve aktiviteleri ile sürekli tıp eğitimi açısından oldukça kulanılışlı ve pratik bir elektronik okul özelliğini kazanmış durumdadır. Ülkemizde on-line olarak ilk kez yapılan ve sorunsuz olarak tamamlanan yeterlilik sınavı ise ileride tüm dünyada yaygınlaşabilecek bir uygulamanın öncüsü ve oldukça objektif bir sınav alternatifi gibi gözükmektedir. Bu vesile ile e-akademi ve e-mek emekçilerine teşekkür ediyor benzeri aktivitelerin ülkemizde artarak devam etmesini temenni ediyorum.
0
Cevapla
evren ek
yardımcı doçent,doçentlik vs de adam gibi objektif sınavlara bağlansın yeter bu şaklabanlık,
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir