Medimagazin logo

İşte komisyondan geçen Kanundaki yeni uzmanlık süreleri

Sağlık hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla hazırlanan yasa teklifinde, tıbbi klinik araştırmaların nasıl yapılacağından tıpta uzmanlık ana ve yan dallarına ve sözleşmeli sağlık personeline başhekimlik hakkı tanınmasına kadar birçok düzenleme bulunuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN - HELİN AYGÜN
İşte komisyondan geçen Kanundaki yeni uzmanlık süreleri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AK Parti milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Cevdet Erdöl, bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na yasa teklifi sundu. Teklifin, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde daha iyi ve kaliteli hizmet sunumunun sağlanması, iş ve işlemlerin hızlandırılması ve ihtiyaç olduğu halde kanuni tanzimi bulunmayan sağlık mesleklerinin düzenlenmesi amacıyla düzenlendiği bildirildi. 

 

 

Teklifte, daha önce tüzükle düzenlenen 2009 yılından sonra da Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nde yer alan tıp ve diş hekimliğinde uzmanlık ana-yan dalları ile bunların eğitim sürelerine dair çizelge de bulunuyor.

 

Yasa teklifinde, Tıpta uzmanlık ana dallarıyla ilgili çizelgede uzmanlık alanı sayısı “genetik hastalıklar” branşının eklenmesiyle 44’e çıkarken, diş hekimliğinde uzmanlık ana dal sayısı da 8’e yükseltiliyor. 2009 yılındaki Yönetmelik ile değiştirilen ve haklarında yürütmeyi durdurma kararı verilen branşların uzmanlık eğitimi süreleri, yine 2009 tarihli Yönetmelik’te yer alan haliyle yasa teklifinde yer alıyor. Böylece uzmanlık dernekleri ve Bakanlık arasında ihtilaf konusu olan kadın hastalıkları ve doğum, kulak burun boğaz hastalıkları, kalp ve damar cerrahisi, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, psikiyatri, nöroloji ve göğüs hastalıkları branşlarının eğitim sürelerinin değiştirilmesi zorlaştırılıyor.

 

Yan dallara ilişkin çizelgede ise, 2009 Yönetmeliği’ne göre birkaç değişiklik göze çarpıyor. El cerrahisi yan dalının bağlı olduğu ana dallara, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi ile ortopedi ve travmatolojiye ek olarak genel cerrahi ekleniyor. Yoğun bakımın bağlı olduğu ana dallardan ise enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji ile nöroloji çıkarılıyor.

 

Teklifteki diş hekimliğinde uzmanlık ana dallarını belirleyen çizelgeye, 2009 yılında yapılan çizelgeye ek olarak ağız, diş ve çene radyolojisi ile restoratif diş tedavisi branşlarının eklendiği görülüyor.

 

i̇şte
komisyondan
geçen
kanundaki
yeni
uzmanlık
süreleri
Yorum (85)
Dr Hakan
Şu tabloya bakınca üzüldüm gerçekten. Şuraya bakın 6 yılın üstüne 4 yıl, 5 yıl uzmanlık, 2 defa mecburi hizmet sanki hayatımızın yılları nasılda acımasızca harcanıyor, Sonuçta ne o 2 liraya hasta bakılacak! 3-5 oy için harcanacak bir kesime dahil olacaksın, yılların boşa geçecek. Bırakın ya, olmaz böyle şey. Sağlık Bakanı'na soruyorum, burayı okuyorsa; hiç mi için sızlamıyor hiç mi vicdanın yok ya meslektaşlarına bunları yaparken? Bize ne demeli biz prof olduk daha da kötü durumdayız. Yok ya motivasyon filan kalmadı, bizden hizmet mizmet beklemeyin...
0
Cevapla
ilker zan
merhabalar.bundan sonraki işleyiş nasıl olacak? ayriyeten genel kuruldamı görüşülecek? yoksa direkt resmi gazetede yayınlanmasınımı bekleyeceğiz? bu konulara hakim arkadaşlardan yorum bekliyorum.şimdiden herkese teşekkürler...
0
Cevapla
Uzm
Hakan beyin yorumuna katılıyorum. Çocuklarıma, yakınlarıma hiç bir zaman sağlıkla ilgili meslek nasip olmasın (amin)diye dua ediyor ve sürekli sağlıkçılara saldırı haberlerini götürüyorum. Çoluk çocuğu yolda bulmadım.
0
Cevapla
A.Z.
Tasarıda enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına 2 dalda uzmanlık yapabilirler hükmü konulacak. Hem klinik branşta uzman olacaklar , hemde laboratuvar uzmanı olacaklar . Bu akıl işi değil. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle uygulama yok . Bunların ayrıcalığı ne ? Biri lütfen açıklasın ! ! !
0
Cevapla
drg
enfeksiyon hastalıkları dahiliyenin alt branşı normalde. dahiliyeye 4 yıl verip enfeksiyona 5 yıl verenlerin niyetlerinden şüphe ederim
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir