Medimagazin logo

ÖSYM, TUS komisyon üyesi seçiminde iltimas göstermiş

KPSS’de soruların çalınması ve kopya çekildiği iddiaları üzerine el konulan kurum bilgisayarlarında yapılan incelemelerde, ÖSYM görevlilerinin sınav bilgilerini başkalarıyla paylaştıkları tespit edildi
Kaynak: MİLLİYET
ÖSYM, TUS komisyon üyesi seçiminde iltimas göstermiş
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, KPSS’de soruların çalınması ve kopya çekilmesi iddiasıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, ÖSYM’nin el konulan bilgisayarlarında yapılan teknik inceleme sonrasında hazırlanan bir rapor hazırlandı. Savcı Şadan Sakınan’ın talimatıyla oluşturulan ve bilişim uzmanlarından oluşturulan 11 kişilik uzman ekibin mahkeme kararıyla el konulan 134 bilgisayar imajı için hazırladığı rapor 5 bin sayfadan oluşuyor.

 

Geçen hafta savcılığa ulaştırılan raporda, “ÖSYM görevlilerinin daha çok sorumlu oldukları sınavlarla ilgili bilgileri başkalarıyla paylaştıkları” bilgisine yer veriliyor.

 

35 bin GB dijital veri

Bilgisayarlara ait yaklaşık 35 bin GB tutan dijital veriler üzerinde yapılan çalışmalarda “sınav sonuçları açıklanmadan önce, alınan adaylara ait TC kimlik numaralarıyla yapılan sorgulamanın ardından sonuçların ÖSYM dışındaki kişilerle paylaşıldığı” ortaya çıkarıldı. Raporda, sınavlar öncesinde adaylara ait kimlik bilgilerinin ÖSYM’deki üst düzey görevlilere iletildiği kaydedilirken, ÖSYM’nin işleyişindeki bazı ihaleler ile ilgili usulsüzlükler yapıldığı belirlendi.

 

Üye seçiminde iltimas

Raporda, “sınavlar öncesi, soru hazırlayan komisyonların, sorumlu oldukları soruların dışında diğer sorulara da ulaştıkları” ve ÖSYM çalışanlarının, özellikle TUS, HSYK ve kaymakamlık sınavını hazırlayacak komisyon üyelerinin seçimlerinde iltimas ile hareket ettikleri belirtildi. Raporda, bazı listelerde sınavı kazanamadığı görülen kişilerin, ikinci listede sınavı kazanan kişiler olarak yazıldığı” ve ÖSYM’de yetkisiz kişilerin ana serverlara erişiminin sağlandığı saptaması da yer aldı. Bilişim uzmanları, sınavları kazanan bazı adaylara ait kimlik bilgilerinin de başka kişilerle paylaşıldığını tespit ederek bu durumu raporu yansıttı. Raporda, 25 ÖSYM görevlisinin bilgisayarlarında “sorun” tespit edildiği öğrenildi.

 

Varlıklara inceleme

İptal edilen sınavda 100 tam puan alan ancak yenilenen sınava giren ve tam puan alamayan yada hiç sınava girmeyen adayları sorgulayan Sakınan, bir süre önce de emniyete yeni bir talimat daha verdi. Ankara’daki şüpheli adayların bizzat emniyete çağrılarak ifadesinin alınmasını isteyen Sakınan, son olarak skandal öncesinde ve sırasında kurumda görev yapan, aralarında üst yöneticilerin de yeraldığı 180 personelin mal varlıkları üzerinde çalışma başlatılması talimatını verdi.

ösym
tus
komisyon
üyesi
seçiminde
iltimas
göstermiş
Yorum (3)
dr
Bizi tıbbiyelerde yetiştiren değerli hocalarımıza saygımız sonsuz ama peki bu sınav komsiyonuna iltimas yoluyla seçilen hocaları değerli hocalarımızdan ayırmak gerekmezmi? Secildikleri sınav komisyonuyla neden iltimasla secildiler ve ne gibi menfaat edindiler?
0
Cevapla
tolga kaan
tus soruları da satılıyormuş yazıklar olsun. 3 sene neler çektim sınavı kazanabilmek için tarif etmem mümkün değil. Geçmiş 10 senem ve tüm geleceğim çalındı başka türlü şekillendi belki de. Sadece hakkımı helal etmiyorum diyebiliyorum elimden başka birşey gelmiyor yazıklar olsun.
0
Cevapla
elif çağan
sınavda küpe çıkarttırıyorlar.şaklabanlık. bir gün önce verilen kurşun kalem silgiyi attırıyorlar. kopya çekmek keşke bu kadar kolay olsaydı millet milyarları tus dersanelerine vermezdi.içerden birileri üst rütbelilere soruları veriyor,sonra nasıl örtbas ederiz diye komik komik şeyler...göz boyamak..önündekinin kağıdını bile göremezken silgiyle kopya çekmek..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir