Medimagazin logo

TUS'a girecekler dikkat! Kılavuzda bu noktalara iyi bakın!

2016 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Sonbahar Dönemi başvuruları 5 – 15 Ağustos 2016 tarihleri arasında alınacak.
TUS'a girecekler dikkat! Kılavuzda bu noktalara iyi bakın!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
  • Kılavuzda ilk dikkat ve tepki çeken nokta ise Temel ve Klinik Bilimler sınavlarının ayrı ayrı 110 TL olarak ücretlendirilmesi. 2015 Eylül TUS’ta toplam 100 TL olan sınav başvuru ücreti 2016 Nisan TUS’u ile birlikte bir anda 100 TL’den 220 TL’ye çıktı, doktorlar buna büyük tepki gösterdi yalnız değişen birşey olmadığı bu sınav başvurusunda da görülüyor.
  • Sınav 25 Eylül 2016 Pazar günü iki oturumda gerçekleştirilecektir; Temel Bilimler 120 soru, başlama saati 09.30, süresi 150 dakika – Klinik Bilimler 120 soru başlama saati 14.30, süresi 150 dakika
  • Tercih yapabilmek için gerekli puan yine 45 olarak belirlenmiştir; Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçları ÖSYM tarafından internet aracılığıyla ilan edildikten sonra K veya T puanı 45 ve üzeri puan alan adaylar internet üzerinden tercih bildiriminde bulunacaklardır.

 

  • Sağlık Bakanlığı adına tıp fakültesi kadrolarına başvuracak olanların mutlaka ama mutlaka şunu bilmesi gerekiyor; Bu şekilde eğitim yapmak isteyenler, döner sermaye ek ödemesi hariç her türlü malî ve sosyal hakları Bakanlık veya bağlı kuruluşları tarafından karşılanmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarda görevlendirilebilir. Bunlar, eğitimlerini tamamladıklarında görevlendirme süresi kadar Bakanlık veya bağlı kuruluşlarında hizmet yapmakla yükümlüdür. Söz konusu personelden örneği Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmış, yüklenme senedi ile muteber imzalı müteselsil kefalet senedi alınır. Bunların hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeden görevinden ayrılması, müstafi sayılması, görevine son verilmesi veya Devlet memurluğundan çıkarılması halinde, kendileri için Bakanlıkça yapılmış olan her türlü ödemeler toplamından, varsa hizmetin tamamlanan kısmı için hesaplanan miktar indirildikten sonra bakiye miktar kendilerinden kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir. Tahsilat, borç miktarı ve ilgilinin durumu dikkate alınarak azami beş yıla kadar taksitlendirilerek yapılır.  İlgililerin uzmanlık eğitiminde başarısızlığı veya kendi istekleri ile uzmanlık eğitimini bırakmaları durumunda ise, görevlendirme süresi kadar Bakanlığa hizmet yapmaları zorunludur. Belirtilen hizmet süresi kadar Bakanlığa hizmet yapmak istemeyenlere yapılmış olan her türlü masrafların tamamı birinci fıkradaki esaslara göre ödettirilir.”

 

  • Yabancı dil sınav geçerliliği 5 yıldır;  Beş yıllık sürenin sona erdiği tarihin hesabında mesleki bilgi sınavına başvuru tarihi dikkate alınır.
  • Yabancı dil eşdeğerliliği bulunanların bunu tercih tarihinin son günü saat 12.00’ye kadar ÖSYM’ye belgelemesi gerekmektedir.

 

  • Şu durumlarda %2 puan kesintisi yapılmaktadır;  i) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde, ii) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda, iii) Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği hâlde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda.

 

  • Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda asistan hekim olarak TUS’a girenler başka bir yer kazanırlarsa eğer muvafakiyet almak zorundadırlar; Hâlen Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, üniversiteler ve diğer kamu kuruluşlarında görev yapmakta olan adayların, bu sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilmeleri ve uzmanlık öğrencisi kadrosuna atanmaları söz konusu olduğu takdirde, çalışmakta oldukları kurumlardan muvafakat alıp alamayacaklarını belirlemeleri ve sınava katılma kararını buna göre vermeleri gerekir. Sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilmiş olmak, adaylara, uzmanlık öğrencisi kadrolarına atanma konusunda mevzuata uymayan bir hak vermez.

 

  • TUS’a öğrenciler de girebiliyor; Tabip, eczacı, kimyager veya veteriner olmak ya da bu alanlarda eğitime devam ediyor olmak.

 

  • Mecburi hizmetteki hekimler de TUS’a girebilir, kazandıkları takdirde de eğitimlerine başlayabilir; tabipler devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavlarına katılabilirler ve tıpta uzmanlık eğitimine başlayabilirler. Birden fazla uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanması şarttır.

 

  • Sınava başvuru aşamasında henüz mezuniyet tarihi olmayan adayların; tercih yapabilmeleri için tercih süresi içerisinde ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine şahsen başvurarak mezuniyet tarihlerini ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kaydedilmesini sağlamaları gerekmektedir.

 

  • Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yerleştirildikleri kurumlara 10 iş günü içerisinde kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. 

 

  • 2016 Nisan TUS’una intörn olarak girip sonrasında ek yerleştirme ile asistan hekim olan kişiler oldu;nasıl oldu derseniz, Ek yerleştirme tercih işlemleri 21-27 Haziran tarihlerinde yapıldı, mezuniyet tarihi 27 Haziran ve öncesi olan Nisan TUS’una girmiş kişiler de tercih yapma hakkı kazandı ve bu hakkı kullananlardan yerleştirme kazananlar ve asistan hekim olarak göreve başlayanlar oldu.

Uzm. Dr. Fatih BATI

https://twitter.com/drfatihbati
www.tusanalizleri.com

tus
kılavuz
2016
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir